13 Comments

 1. Colegul...

  Exista o singura solutie, modelul german: acordarea cetateniei romane pe baze etnice. Cum Voivodina nu a fost vreodata in componenta statului roman, nu se aplica legea referitoare la cetatenie ca in Basarabia. Iar Serbia nu este inca, si eu sper sa nu fie niciodata, in UE, drept care putem face discriminare etnica pozitiva. Daca Serbia ar fi in UE, nu ar mai fi posibil acest lucru.

 2. serban

  Încet, Încet o sá cam dispárem cu totii, datoritá nefastului Soros si altii, multi, ca el, plus neglijenta lenea românului. Vád toatá nenorocirea neamului de foarte departe ( Argentina ) dar nu pentru asta má doare mai putin. Serban D.

 3. Bogdan Dinu

  Scumpe domnule Damian, e foarte posibil ca NOI TOTI romanii sa fim o specie pe cale de disparitie.
  Luati in calcul si datele demografice ALE NOASTRE si evolutia lor in timp, eventual comparate cu evolutia unor minoritati foarte … productive!

  Ca ati adus vorba de istro-romani, poate ar fi bine sa stim ca Nicolae Draghici Teslea (Nikola Tesla) a fost istro-roman (cititi un articol publicat in presa locala de unul dintre cei SAPTE mari oameni de stiinta a Romaniei: http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html). Asta nu ca avem cumva vreun muzeu cat de prapadit care sa-l comemoreze (sarbii au, desi stiu ca nu-i nativ slav!).
  Dar asa, ca sa stim si noi ce valori fabuloase s-au nascut din neamul RUMUNILOR! Stranepotii Tracilor despre care Herodot spunea ca numai Inzii (populatia Indiei de-atunci, mai putin Mohenjo Daro care-i cel putin „ciudata” dpdv istoric, dar asta-i alta poveste) sunt mai numerosi decat ei. Nu neaparat si mai civilizati decat Tracii, dupa cum bine stim!

  Cu respect,
  Bogdan Dinu
  Cernavoda

 4. Marian

  1. mohenjo daro e un sit istoric descoperit abia în perioada interbelica, de care se leaga anumite teorii ale conspiratiei

  2. non multa sed multum

 5. un diplomat

  Situatia este si mai tragica cu romanii din Ungaria. De la un nr. de cca. 100.000 la momentul Trianon, cand au devenit cetateni ai noului stat ungar aparut din monarhia dualista, in acest moment mai exista cca. 5-6000. Rezultatele recensamantului din 2011 din Ungaria sunt o gluma cu cei cca. 35000 de romani de acolo. O gluma, dar una sinistra. Iar trendul ne este dat in mod clar cu ce s-a intamplat cu comunitatea romana de confesiune greco-catolica, din judetele ungare Bihor (Hajdu-Bihar) si Satu Mare (Szatmar), care este aproape disparuta in totalitate, in prinipal din cauza folosirii exclusive a maghairei ca limba de derul;are a ceremonialului religios dupa ce toate parohiile greco-catolice din zona (alaturi de romani mai erau ucraineni, ruteni si ceva slovaci) au fost preluate in 1913 de Episcopia Greco Catolica de Hajdu-Dorog, creata special ina cest scop…. No comment.

Lasă un răspuns