6 Comments

 1. Ina_adevarata

  O schizofrenie sau un sifilis pot distruge mintea unui om în mai puțin de cinci ani, deci scrisoarea aia nu e o dovadă în sensul arătat de tine.
  Pe de altă parte, nu cunosc nici o dovadă valabilă că ar fi murit nebun, în afară de mărturiile unor contemporani ai lui, care puteau indica și un om aflat într-o depresie cruntă, nu un nebun.
  Și îți dau dreptate cu demitizările, lumea a luat-o razna. Nu o fi ea chiar literă de lege-istoria comunistă învățată de mine la școală, dar nici să ne facem toată istoria praf și să o înălțăm pe a altora nu mi se pare sănătos.

 2. […] Pe blogul “bellum omnium”, George Damian, citat pe blogul Saccsiv, încearcă să demonteze “mitul nebuniei lui Avram Iancu”, prezent pe Wikipedia [1], printr-o scrisoare adresată prietenului său Ilie Măcelariu, din anul 1867, scrisă cu 5 ani înainte de moartea “Crăişorului Munţilor” (10 septembrie 1872). Avram Iancu în ultimii săi ani de viaţă: un om dezamăgit de tot şi toate […]

 3. Mihai Frincu

  Data fiind starea precara a psihiatriei pe la 1870, mi se pare cel putin hazardat sa vorbesti de „nebunie”. Plus ca in Europa vremurilor inca era o practica frecventa camuflarea indezirabililor in haine de nebun. Nu zic ca e neaparat cazul „craisorului”, doar ca astfel de etichetari trebuiesc abordate critic.

Lasă un răspuns