7 Comments

 1. Marian

  Îi stiu pe baieti.

  Prin 1918 ei cutreierau America si pozau drept reprezentanti ai Basarabiei, care chipurile se opune anexarii de catre România.

  Atât propaganda ungureasca cât si agitatiile „basarabenilor” au facut ca la tratatul de pace, aide-memoire-ul delegatiei americane sa considere pretentiile României la Transilvania si Basarabia ca fiind iredentiste si, prin urmare, daca li se dadea curs, acestea sa fie considerate „bonusuri” sau „favoruri”. SUA a fost unul dintre cei 4 mari care au hotarât pacea. Situatia Romaniei a fost îngreunata si de decizia celor 4 mari de a scuti Ungaria de raspunderea razbouiului (numai Austria a fost considerata initiatoarea, desi pe atunci KuK era duala) dar i-au luat din teritorii si le-au dat vecinilor.
  Aceasta poveste explica si greoaiele tratative duse în 1944 pentru a iesi din razboi, întrucât americanii nu considerau Basarabia ca o provincie româneasca, numai Herta, iar Transilvania era doar o chestiune de arbitraj/mediere.

 2. alex

  De aici putem trage concluzia ca regula nr. 1 a mesertiei de ziarist (sa verifici informatia din 3 surse independente) nu a fost practicata niciodata.

  Ca sa nu mai vorbim de faptul ca salutul palariei (sepcii, caschetei sau ce-o fi) isi are originea – din cate stiu – in legenda lui Wilhem Tell.

 3. Marius

  Pretindeti ca torul a fost lapte si miere acolo dupa 1918?! Nu a fost. Nici azi basarabenii nu au uitat perioada interbelica si nu au iertat. Chiar si in Transilvania si Banat administratia romaneasca s-a remarcat prin abuzuri, prin furt. Nu degeaba in 1928 a fost o adunare la Alba Iulia, comparabila ca dimensiuni cu Marea Adunare din 1918 , care a cerut dezlipirea de Regat. Consiliul Dirigent a fost dizolvat prin lege, peste noapte in ciuda tuturor intelegerilor anterioare. Mai puneti mana pe istoria adevarata stimabililor!