14 Comments

 1. Gigi Fisiune

  D-le autor, intelegeti clar fraza pe care ati scris-o mai sus: „Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească…”?

  „…galbenul este o culoare iritantă, nu veţi vedea nicăieri în lume vreun poliţist îmbrăcat în galben…”

  Ce fel de legatura este asta? Iar politia poarta peste tot, chiar si in timpul zilei, veste reflectorizante.

  „Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puţinele articole oneste asupra acestui subiect ).”

  Dar uitati sa mentionati ca bisericile din statele mentionate platesc IMPOZITE!

  Imi pare rau sa v-o spun, dar agonizati si dezinformati in acelasi timp.

  • Pompiliu

   Biserica Ortodoxa Romana plateste si ea impozite: la terenuri, la toate cartile, icoanele, etc vandute la pangare. Referitor la donatiile lasate in Biserica, vreau sa te intreb: daca faci o donatie unui Ong , acesta trebuie sa plateasca impozit pe donatie? Oricum, toti care va dati cu parerea sunteti niste tradatori. M-ar interesa sa aflu ce religie au Moise Guran si Cernea, si de cine sunt platiti, cumva de Soros?

 2. Nosferatu

  „În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică şi mai cunoscu multe alte localităţi în care nu au existat biserici înainte de 1990……… Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitoreşti din toate oraşele care au fost ridicate fără biserici şi care au fost creştinate în ultimii 20 de ani.”

  – S-au construit biserici si in perioada comunsita dar nu la nivelul l-a care s-au construit dupa 1990
  – „intro” se scrie intr-o sau cel putin asa era ulima data cand am verificat :))
  – De ce nu ati iesit la vremea aia in fata Comitetului Central al PCR sau al comitetului judetean de partid (daca nu erati in Bucuresti) sa strigati „vrem biserici nu blocuri insalubre” sau „vrem o biserica la 10 blocuri construite” ?
  – Unde erati atunci cand se demolau biserici multe dintre ele monumente istorice ? De ce nu ati iesi in strada atunci ? Cei care s-au opus cu adevarat regimului comunist, au suferit din greu: Parntele Cleopa, Arsenie Papacioc, Arsenie Boca, Parintele Galeriu si multi altii. Acum sunt folositi drept „branduri de succes” de catre Preabucurosul Daniel desi intre moralitatea celor mentionati mai sus si moralitatea sa sunt diferente colosale.

 3. Bonas Niculae

  De la „cel rau” sa nu te astepti la „cele bune”. Se gasesc oameni care cauta „pete in soare”, le gasesc, au ba, e treaba lor.
  Bezbojnic = fara DUMNEZEU, asa ca „sa nu te astepti de la ei, la ceva bun”.
  Romanul are o vorba despre cel ce nu-i in stare „de ceva bun”, e fara DUMNEZEU, e „bezmetic”, adica FARA NICI-UN TEL in viata, fara numai acela de „a pune bete in roata”.
  In lume sunt trei feluri de oameni:
  – oameni care fac, treaba lor
  – oameni ce nu fac, treaba lor,
  – oameni care nu fac, dar care nu lasa pe cei ce fac, sa faca, bucuros daca n-ar lasa pe cei care fac rele, sa faca, dar culmea „In pomul ce da roade se arunca cu bata”.

 4. Andrei Iorga

  Ce articol mai e si asta ? Scris in 2013 cu documente si bilanturi adaugate de pe niste linkuri ce dateaza din 2009-2011,intre timp tu ce crezi ca s-a intamplat ? S-au mai adaugat iti zic eu… DECI ? … Logica = ZERO ! Prietene sa-mi spui tu mie cata intentie de marsavie exista din moment ce exista spitale ce se chinuie cu echipamente de 10-20 de ani insa bisericile isi cumpara cate un mercedes vito anual. Ai vazut tu cu ochii tai ce se intampla defapt ? Lasa tu presa,lasa linkurile si TV-ul ! Iesi din raza media si iesi pe strada sa vezi ce observi 🙂 Preotii Romani au masini ce nu au presedinti de tari renumite ale lumii. Stiai asta ? Nu,pentru ca evz sau alte ziare nu scriu despre asta (EVIDENT) ! Iti dau un sfat ca intre 2 oameni ce nu se cunosc 🙂 Nu incerca sa atragi public prin povesti extraordinare ca nu te diferentiezi deloc de domeniul Media (online & tv /radio). O apa si un pamant ! Viata nu e intr-un ziar si nici intr-o emisiune,ci iesind pe strazi si colindand institutii. Apropo,incearca sa faci o postare cu : Am stat 10 ore la coada la impozite / platesc anual pe pamantul pe care mi-am construit casa impozite si taxe desi platesc o viata pentru el (imprumut). Facem si noi blog sa iesim in evidenta,ca doar om castiga o paine si fraierim in continuare rasa noastra ca doar n-om ajuta-o sa iasa din impas cu atata prostie in jur si sa o facem oarecum sa se mai destepte…

  • Pompiliu

   …pai trebuie sa faca Biserica spitale? Tu platesti cumva impozitele catre Biserica? Nu cred, platesti si tu la fel ca toti ceilalti, adica la stat. Atunci, statul sa-ti faca spitale, iar pentru cultura ta generala, vezi ca exista o sumedenie de spitale care sunt facute de Biserica, si aici ma refer la ce a facut sfintii marturisitori Arsenie Papacioc si Iustin Parvu in manastirile ale caror duhovnici au fost, si mai sunt nenumarate cazuri. Traiasca Romania Ortodoxa

 5. Marian

  Oamenii nu cred în BOR nu din cauza zvonurilor mass-media, ci din cauza contactelor lor cu preotii… contacte desigur nu la nivel teologic ci teluric, monetar…

  • Ami

   Corect !
   Toti am avut si avem astfel de exemple nefericite, experimentate personal.
   Biserica se submineaza singura, prin reprezentantii ei lacomi si cu nimic sfant in ei. Iar cei putini care reprezinta Biserica cu cinste sunt mult prea putini pentru a contrabalansa acest dezastru.
   Din pacate, chiar nu e nevoie de vreo campanie de presa – platita sau nu. Biserica s-a „descurcat” grozav in a-si manji singura imaginea, pana intr-un punct in care nu stiu daca si cum mai poate fi reparata.

 6. Amuzant, cum se tot viseaza conspiratii, campanii de dezinformare si asa mai departe care sa erodeze increderea publica in BOR. Pai fratilor, nimeni nu poate sa-ti spuna ca negrul este alb daca nu este asa, sau ma rog, poate sa o faca, dar nu il va crede nimeni. Cu totii cunoastem personal persoane care s-au lovit de nesimtirea si/sau lacomie personalului clerical, acesti veritabili „bugetari in sutana”, care sunt in stare sa lase mortul neigropat daca nu isi primesc cotizatia la negru, nu mizilicul de pe chitanta. Sa ne uitam apoi si la actiunile BOR din campanie prezidentiala din 2014, cand exista dovezi ca s-au trimis circulare si ordine „de sus” pentru a se face propaganda in favoarea „candidatului ortodox”, avem apoi securisti cu sentinta DEFINITIVA, ca Pimen si Teodosie, „INALTPREASFINTITI” amandoi, care au pozitii de conducere in BOR si isi permit sa ne dea lectii, modul in care a fost tratata tragedia „Colectiv” si lista poate continua mult si bine…

  Nici un agent al lui Soros sau al reptilienilor porniti sa distruga fibra nationala ortodoxo-dacica a neamului nostru neprihanit nu ar putea face mai mult rau BOR decat o fac insasi lacustele in sutana…

  • lut golan

   Vezi ca nu prea te baga nimeni in sama, dovada, ti-am raspuns doar eu, alt credincios sau „prostodox”, asa cum le mai ziceti acolo prin lounge si mall.
   Sau ati inventat cuvinte noi de-atunci ?

 7. Doro

  Lung, cam plictisitor, si părtinitor articolul!
  As avea multe de comentat, mă opresc la un singur aspect:
  – preotul, la înmormântare, face slujba pentru mort sau pentru locul de înmormântare? Ce importanta are unde e îngropat?
  ….. Locul stiu ca are, una e să fie în cimitirul bisericii, alta e să fie la privat! Nu mai iei așa mult cash!
  …..un preot adevărat, zic eu , faci slujba oriunde: în pădure, în tranșee, în ruine!
  …..sunteți doar după Bani! Cu foarte mici excepții, Biserica cu angajații ei, e doae pentru ea! De ce nu ar construi Biserica un spital ultramodern .. de exemplu de oncologie! Unde bolnavii să fie tratați gratis, si Biserica să primească donații! Așa aș dona si eu!….pentru Catedrala Neamului…..niciodată!

Lasă un răspuns