11 Comments

 1. Marian

  Nu l-ar fi lasat Mihai din mâna 🙂
  De fapt Mihai si-a încredintat drepturile litigioase unei firme de avocatura … la fel ca si Paul al României … si ca si mostenitorii lui Habsburg, presupun.

  Ar fi fost un scandal si mai mare decât Pelesul.

  Acuma, eu stiu ca la intrarea în manastire, mireanul îsi leapada la intrare tot avutul lumesc. Din câte stiu eu, Ileana era la la doilea sot, Issopescu, atunci când a devenit (înca) o mireasa a lui Iisus. Americanii au bunul obicei de a pastra actele; românii nu prea.

  • Marian

   Am facut o greseala, este vorba despre Issarescu (sotul #2 al Ilenei), nu Issopescu.

   Acuma, ca tot vine vorba despre mosteniri, lucrurile stau cam asa – ori vine cineva cu un act (presupus din oficiu ca e valid) si-l revendica, ori se dovedeste ca e un fals (un alt pretendent, notarul din proprie initiativa, proprietarul actual, primaria prin cartea funciara etc etc).

   Indiferent cum i-ar fi fost „donat” castelul Ilenei, din punct de vedere legal, singurul care conteaza de altfel, este ca ea este proprietara lui. Întrucât Ileana a murit, mostenitorii sai au dreptul, inalienabil conform legii române, de restituire a averii.

   Probabil ca acestora le-a fost suficienta xeroxarea paginii din Monitorul Oficial cuprinzând Decizia Consiliului de Ministri din 18 iunie 1948 unde castelul Bran este considerat proprietatea Ilenei (statul nu se înseala, nu-i asa?).

 2. dorin valeriu

  Argetoianu fabuleaza adesea. Cu mult talent uneori, e drept. Din cate stiu eu, Castelul Bran ar fi fost facut cadou de catre orasul Brasov principesei Ileana.Cum, de ce ? Se stie ca regele Carol al IIlea a facut presiuni la diferite autoritati pentru ca membrii Familiei Regale sa fie cadorisiti. Vezi si cazul Padurii Snagov. Cum in Ardeal exista institutia Cartii Funciare inca din 1860 ar fi simplu sa se urmareasca istoricul proprietatii. Daca se vrea. Sa nu uitam ca „retrocedarea” a fost facuta de catre Tariceanu si noi stim ce-i poate pielea …

 3. Perkele

  Faceti o confuzie si cand va referiti la Anton de Habsburg (care a fost sotul principesei Ileana) de fapt va referiti la Dominic de Habsburg (fiul principesei Ileana). Pana la urma, daca acele acte de vanzare s-au pierdut, sunt nule, iar daca regele Mihai n-a avut nicio pretentie asupra Branului, discutia e in van.

  • Perkele

   aparent, daca ai numele si emailul pre-completat nu apar. am sters toate cookie-urile referitoare la kishinov.eu si acum se vad

 4. cristian

  Ca să aflăm al cui este de drept castelul Bran, tb să mergem cu vreo 20 de ani mai în urmă. Adicătelea în timpul când gen Moșoiu, altminteri un soldat destoinic și cu victorii frumoase, demn de amintit, a făcut învârteli f probabil specifice brănenilor și a cadorisit-o pe regina Maria cu castelul. Care în fapt aparținea Brașovului. Care nu l-ar fi înstrăinat pt nimic în lume.
  F interesant ar fi, dacă cineva ar avea acces la cartea funciară să urmărească puțin traiectoria castelului Bran la început de secol XX. Și actele conexe ref la „vânzări”. Dacă ar deveni publice, ar fi mare șansa ca Branul să revină brașovenilor, acolo unde i-a șezut bine vreme de sute de ani!