Cum se deturnează un protest şi ce mai sper în cazul maidanezilor

Procurorii sunt ultima speranţă pentru ca moartea copilului ucis de maidanezi să nu fi fost degeaba. Presa românească se afundă în rahat pe zi ce trece, iar partea bună este că o parte din români a început să se trezească. Manifestaţiile în lanţ pe chestiunea câinilor vagabonzi constituie un model de deturnare a unei furii populare. Dar există şi părţi pozitive.

Nervii de pe Facebook

Reţeaua socială a explodat pe chestiunea copilului ucis de maidanezi. A fost o reacţie naturală – nu chestiuni sponsorizate cum e povestea Roşia Montană – am simţit asta văzând ce fel de oameni au sărit în sus. Din primele zile ale săptămânii au început să se coaguleze grupuri de discuţii (aproape imediat au apărut şi provocatori de profesie!), s-au discutat idei şi iniţiative. M-am lipit de gruparea creată în jurul articolului lui Ciprian Ciucu (mi s-a părut cea mai raţională). O primă propunere a fost organizarea unei comemorări publice, un fel de manifestaţie. De aici a început distracţia: un organizator auto-proclamat a zis vineri 19:00 la Piaţa Romană, că are el autorizaţie. Şi toată lumea a mers după el. Pentru ca în ultimul moment auto-proclamatul să spună că nu mai are autorizaţie (iar presa s-a grăbit să anunţe că manifestaţia de la Piaţa Romană a fost anulată!). După care a apărut manifestaţia de duminică a lui Nadine, cu autorizaţie şi tot ce trebuie. Premisele erau triste – o deturnare clasică, dar tot am mers la Romană vineri seară.

Ce a fost şi ce s-a scris

Mi-a fost clar de la bun început că treaba s-a împuţit, însă am fost plăcut surprins să constat că la momentul de vârf al manifestaţiei de la Piaţa Romană au fost peste 1.000 de persoane. Pentru cine cunoaşte locul: trotuarul de la coloane era plin cu oameni de la un cap la celălalt, om lângă om. Public de calitate, oameni în jur de 30 de ani, cu copii, oameni la locul lor după haine şi comportament. Au existat câteva momente cu dedicaţie (au apărut nişte şmecheri care au început cu „Jos Băsescu!”, apoi un steag monarhist, unii ziceau să mergem încolo, alţii încoace, hai la Roşia Montană, hai la Guvern, mizerii clasice). Minim de jandarmi şi poliţie.

Din păcate însă creierul de jurnalist a ajuns mai scump decât creierul de miliţian. Fie reporterii trimişi pe teren sunt decerebraţi, fie există nişte şmecheri în redacţie care modifică relatările. Din fuga calului, ce s-a scris de manifestaţia de la Piaţa Romană: Gândul.info – peste 200 de persoane; Adevărul.ro – aproape 300 de persoane; Hotnews.ro – câteva sute de bucureşteni (după ce Raluca Pantazi scrisese iniţial câteva zeci! Aritmetica asta…); Realitatea TV – sute de oameni; RTV – sute de „oamenii” (nici limba română nu e uşoară!); B1TV – câteva zeci de persoane; Antena3 – sute de persoane; Digi24 – aproximativ 100 de persoane. Doar reporterii de la Evenimentul Zilei ştiu să numere.

Şi totuşi mă bucur. Manifestaţia de la Piaţa Romană este prima mobilizare cetăţenească reală pe Facebook. A fost un eveniment curat, ceea ce demonstrează că se poate. Nadine şi protestul ei de azi începe bine, dar se va termina prost: sunt prea mulţi bani în joc şi peste câteva săptămâni o s-o aud pe Nadine că ea nu a cerut eutanasiere niciodată (şi nici nu a făcut-o!) şi uite aşa se va fâsâi încă o dată furia bucureştenilor.

La chestiune, monşer!

Treaba stă aşa: maidanezii din Bucureşti sunt o mare afacere, cu foarte mulţi bani. Trebuie să aflăm câţi bani s-au scurs din bugetul Bucureştiului şi către cine (cu nume şi prenume şi cod fiscal!) în afacerea asta a maidanezilor. Eu am câteva bănuieli, iar mecanismul îmi este clar. Sterilizarea şi adopţiile de maidanezi constituie puroiul din buba asta. În cazul copilului ucis e limpede: câine sterilizat de 8 ori pe banii mei şi care nu trebuia să se găsească pe stradă. Acesta este mecanismul – iar cifrele sunt neclare, toată lumea minte. La fel de neclară este şi legislaţia – cel puţin aşa ne mint politicienii şi jurnaliştii. Nicăieri nu am găsit o sinteză limpede, nu este clar ce vor cu adevărat cei care ne conduc. Fiecare a încercat să se suie în vreun fel pe valul furiei – iar cel mai penibil a fost Sorin Oprescu, sper să se adeverească bănuiala din Evenimentul Zilei.

Un lucru îmi este clar: nimeni dintre cei care ar putea face ceva nu vrea să rezolve problema maidanezilor din Bucureşti – nu omori găina cu ouă de aur! Toată lumea trage de timp în speranţa că va putea fi menţinut mecanismul furăciunii. Eu sper altceva: ca procurorul care anchetează cazul morţii copilului să meargă până la capăt şi să explice cum se fură banii. Sau să se autosesizeze DNA-ul, Parchetul Bucureşti – nu ştiu cum, dar un procuror nesterilizat să se apuce să scurgă infecţia din buboiul ăsta. E trist când ultima speranţă sunt procurorii.

15 gânduri despre „Cum se deturnează un protest şi ce mai sper în cazul maidanezilor

 1. Soluţia propusă de domnul Ciucu mi se pare viabilă şi nu numai în Bucureşti. Despre mitingul tăcerii, ce să zic, se putea face în toate localităţile din ţară, şi, propun a se face un asemenea miting al tăcerii chiar în ziua referendumului propus de dl.primar Oprescu. Chiar fără autorizaţie! De ce ar avea nevoie acum de o aprobare a populaţiei când pentru multe alte cheltuieli nu a avut nevoie?
  Eu locuiesc în Ploieşti şi pot spune cu toată responsabilitatea că şi Ploieştii se confruntă cu aceeaşi problemă. Acum, de exemplu, sunt în vizită la cuscrii în comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, şi, după întâmplarea tragică cu băieţelul sfâşiat, a treia zi după înmormântare, comuna s-a umplut cu câini vagabonzi ce umblă în haite. Sunt flămânzi, speriaţi, neprietenoşi şi, binenţeles, generează teamă. E drept că, avea şi comuna populaţia ei de câini abandonaţi, dar acum s-a mărit brusc. Aşa au înţeles unele ONG-uri sau Dumnezeu ştie cine, să rezole, pe moment, această problemă. Nu sunt o adeptă a violenţei, a cruzimii asupra animalelor, chiar am intervenit de multe ori (luîndu-mi porţia de înjurături) pentru bietele animale exploatate, bătute fără motiv (caii, vacile de exemplu),înfometate, ţinute în condiţii improprii, dar sunt pentru o rezolvare responsabilă, cu implicarea tuturor autorităţilor şi, eventual, cu sancţionarea celor ce ocolesc legea, ignoră bunul simţ, spală bani etc.

 2. Nu stiu cat este maipulare, cat este resemnarea ca nici acum nu se va intampla nimic si cat este indolenta bucurestenilor.
  Intre 19.30 si 21.00, la Piata Romana au fost aprox. 200 persoane (ca sa fim corecti). Cert este, asa cum este scris aici ca lumea se trezeste, iar „marele om politic” Oprescu ne-a produs iar greata cu decizia luata cu ochii in lacrimi:”voi solicita un referendum”. Adica de ce sa nu-si mai ia niste banuti, ca tot se poate. In loc sa-i dea la hingheri.
  Eu, la fel ca atatia altii ma intreb: unde au fost si sunt reprezentantii ONG-urilor care se ocupa de protectia animalelor? si unde a fost Ontanu, primarul in al carui sector s-a produs tragedia?
  O admir pe Nadine, este hotarata – cel putin in aceste momente. Deocamdata este singura voce decisa din aceste zile.
  cat priveste presa, mare dreptate au toti cei care s-au exprimat aici: toti sunt vanduti!

 3. Eu v-am mai spus perarea mea – orice solutie ar fi adoptat acum, de la euthanasie la adoptie si adaposturi pe viata, nu va rezolva problema câinilor vagabonzi.

  Trebuie lucrata „cauza” aparitiei acestor câini, ca nu sunt rodul „generatiei spontanee” ci sunt câini abandonati de stapâni din varii motive.

  Mi s-a spus ca exista în RO o legislatie în acest sens. Eu nu prea am avut aceasta impresie 🙂 …

 4. E clar ca singura solutie sunt hingherii. Restul e deturnare, manipulare, etc. Prezentul si trecutul ne-o dovedesc. De la politicineni nu putem obtine nimic decat prin amenintare si forta. Pe langa manifestatii, o varianta buna mi se pare raspandirea modalitatilor de omorare a cainilor vagabonzi (de exp: modalitati de prepare momeli otravite).

 5. @ilie:
  si ce te face sa crezi ca momeala otravita va actiona extrem de specific asupra câinilor?

  Adica nu va afecta pe cutulache al tau, daca-l scapi o secunda din ochi, probabil pisici, eventual animale [semi]salbatice cum ar fi porumbeii (prin parcuri), gâste, rate, lebede (prin lacuri), eventual pestii si alte vietuitoare acvatice. Poate ca un copil mic, obisnuit sa bage totul în gura, moare otravit.

  Indiferent de cât de emotionant e povestea cu copilul muscat, problemele se rezolva totusi cu capul.

  Una dintre cele mai mari ineptii este „Kill’em all” pentru ca un exemplar al speciei a facut cândva un necaz unui om. Asta a facut ca padurile west-europene sa fie moarte, lupii fiind exterminati practic de pe vremea lui Bismarck, iar ultimul urs a fost vânat prin 1830. Pâna si veveritele traiesc tot numai în orase. Nu tu pasarele, nu tu ciripituri, nici macar caprioare nu prea sunt, chiar daca pradatori nu mai exista de sute de ani.

  Pe de alta parte, toti acei care sunt pentru „Kill’em all” schimba brusc tonul si se dau jigniti ca Europa îi trateaza „în bloc” ca pe niste tigani: noi nu suntem la fel, suntem diferiti, vrem drepturi …

  Oricât ar parea de tragic, copilul nu a murit pentru ca maidanezii nu au fost stârpiti, ci pentru ca li s-a permis sa devina maidanezi si nu a existat o politica în acest sens. Maidanezii nu sunt o problema de ieri, au mai fost campanii de „exterminare” si ce-au rezolvat cu aceasta metoda?

 6. @Marian
  „Maidanezii nu sunt o problema de ieri, au mai fost campanii de “exterminare” si ce-au rezolvat cu aceasta metoda?”
  Omule, metoda in tarile civilizate este perpetua. De-aia aia nu au asemenea probleme cu tot felul de animale abandonate. In permanenta animalele abandonate sint adunate in centre speciale si oferite doritorilor spre adoptie (in afara celor periculoase care sint date zoo-urilor). Cele neadoptate sint eutanasiate intr-un interval scurt de timp pentru a evita supraaglomerarea centrelor respective. Treaba asta se face incontinuu, non-stop, este perpetua. Dar aia n-au facut o afacere din animalele abandonate, ca la noi, unde ciini vagabonzi constituie un motiv excelent de supt bani.

 7. @Dorin C.
  Exact asta am spus si eu. 🙂
  Doar ca solutia pe termen lung nu rezolva situatia instantaneu, si astfel apar astfel de incidente

 8. Mie unul mi se pare o cruzime sa eutanasieze atatia caini, eu am deja trei caini acasa si as mai adopta insa nu cred ca mi-ar fi asa usor sa ma descurc cu toti. Daca oamenii nu i-ar fi abandonat pe strazi nu am fi avut problema asta.

 9. O verificare la sange a ONG-urilor de profil e mai ieftina decat un referendum. Dar cine s-o faca, ONG-urile sunt stat in stat, reprezentanta organizatiei care detinea cainele ucigas si-a amanat vizita la Parchet. Cat despre primarii de sectoare, m-am lamurit! Sorin Oprescu se poate baza doar pe trei dintre ei.

 10. plus ca ce primari (post 89) de calitate am avut domnule???????// Nu am nicio simpatie deosebita pentru actualul primar, insa nu este corect sa fie nici „oaia neagra” sau „tapul ispasitor”. Nu avem suficient discernamant cand alegem, asta este.

Ai ceva de spus?