7 Comments

 1. Eugen

  Mihai Viteazu ceva mai tarziu de anul precizat de tine era numit Malus Dacus (Dacul cel rau). Pareri si pareri. Oricum daca facem o analogie intre ocupatia ruseasca(102 + 45ani) si romana (170 ani). Rusii cu toate mijloacele moderne si criminale abia daca au ajuns la 50 % de rusificare a populatiei. Ne putem imagina ca romanii au omorat toti dacii?

 2. Marian

  Practic românilor li se rupea „de-ai cui erau din sat”.
  Intelectualitatea, acei calugari, mai târziu si într-un alt judet, Miron Costin zicea si el aia, ale secole mai târziu si într-un al treilea judet, scoala ardeleana o tragea cu „noi de la Râm ne tragem”, pentru a (re)dobândi niste drepturi.

  Ceausescu a venit cam târziu în istorie, lui i se datoreaza doar cele doua slogane „suntem aici de 2050 de ani” si respectiv (dupa ce i s-a explicat pericolul ascuns) „suntem aici din totdeauna”.

  Haide sa întrebam un român din diaspora acest lucru. Desi acestia sunt cei mai nationalisti români, aproape fiecare va încerca sa fuga de stigmatul de român, mai ales acolo unde acesta e asociat cu faradelegea. Adica cam prin toata Europa. Iar acolo unde acest lucru e privit cu prietenie, adica prin tarile arabe, nu prea ar trebui sa le vizitam, din motive de securitate personala…

  • Mnemosine

   Statuia imparatului Traian la care va referiti este singura sculptura contrafactuala din tara. Trebuie descifrata.

 3. Bulgarul

  Esti ridicol baiete. Romanizarea a facut sa se piarda orice urma de constiinta a unei (false de altfel) tracicitati. Unui mandru cetaten al Imperiului Roman nu-i mai pasa de niste babari de stramosi ai sai cum fusesera dacii. Precis nu o sa publici mesajul asta. Mentalitate superioara de rumani care nici macar nu stiu ca etnonimul lor corect e ruman si ca nu sunt superiori cu nimic, ba dimpotriva, bulgarilor, ucrainenilor si ungurilor

  • Romanul

   Da de ce nu vor sa accepte bulgarii and Co ca romanii fiind odinioara cetateni romani au putut sa pastreze in memoria colectiva, rurala acest lucru? Iar basarabenii si dupa 100 si ceva de ani de ocupatie ruseasca isi spuneau la 1918 moldoveni, amintire a faptului ca au fost parte a Tarii Moldovei, desi Imperiul Tarist a interzis acest etnonim, tocmai pt. a impiedica „revansismul” moldovenesc.
   Apropo, cei care locuiau in provincia romana Dacia chiar stiau unde locuiesc fara sa aiba nevoie de buletin ;), desi nu sunt siguri ca si aceasta amintire a ramas in memoria colectiva. Nu avem nici un etnonim cum ar fi cel de „ruman”. Mai curand s-a transmis prin traditia istoriografica europeana.

 4. Salut George!
  Avem consemnări mai tiimpurii din care reiese conştiinţa romanităţii noastre.Ce-i drept nu apare formula ”românii se consideră urmașii romanilor” dar în multe se spune că ei (românii nord sau sud dunăreni) se mândresc că sunt romani.
  De pildă Ioan de Sultanieh,la începutul sec. XV, zice despre aromâni (pe care-i confundă cu bulgarii) cam aşa:”De aceea ei se fălesc că sunt romani şi lucrul se vădeşte în limba lor,căci ei vorbesc ca romanii”.Cum se făleau ei cu romanitatea lor dacă nu erau conştienţi de ea?
  Tot pe la mijlocul secolului XV Flavio Biondo a consemnat că „vlahii din regiunea Dunării care de asemenea se află în vecinătate dovedesc prin vorbire originea lor romană ca pe un lucru de cinste pe care o pun în evidenţă şi O INVOCĂ”.

  În ceea ce-l priveşte pe Mihai Viteazul,căruia ALŢII i-au zis Malus Dacus (nu există nici o dovadă-dacomanilor nici nu le trebuie aşa ceva-că EL şi-ar fi spus în felul ăsta),avem menţiuni că era conştient de originea romană a românilor:

  „(…)Dar aflând viteazul Mihai de asta (înaintarea turcilor spre Muntenia-n.m.),hotărî să se întoarcă şi să-i înfrunte,de vor fi avut îndrăzneală să-l aştepte;din care pricină, schimbându-şi drumul,se îndreptă spre Valahia,dar la întoarcere dădu Domnul să se întâlnească cu vrăjmaşii care erau puhoi;şi măcar că oastea sa era obosită de drum şi încărcată de pradă,nu pregetă totuşi să dea lupta;ŞI DUPĂ CE ÎI ÎNDEMNĂ PE AI SĂI să se poarte cu vitejie,şi pentru gloria lui Christos,ai cărui oşteni erau,şi pentru faima neamului lor ŞI A ROMANILOR,DIN CARE MĂRTURISEAU CĂ SE TRAG,şi pentru uriaşele prăzi ce-i aşteptau de învingeau,puse să se dea semn din trâmbiţe şi intră în iureş”
  -avviso italian din 1599

  Mai multe detalii gasiti pe

  https://adevaruridespredacisti.wordpress.com/2015/04/21/surprizele-istorieimihai-viteazul-era-latinist/