11 Comments

 1. Sanda

  Codreanu avea mai multi dusmani care-l voiau „disparut”. Exceptand hahalerele infiltrate in Miscare,oamenii care aderasera la ea erau elitele tuturor categoriilor sociale din Romania. Singuri politicienii nu o simpatizau fiindca Miscarea urmarea educarea si instruirea maselor ceea ce le facea independente si greu de manipulat. Principalul dusman al Miscarii si al lui Codreanu au fost Comunistii. Carol al II-lea le-a facut jocul si in acest „joc” nu a fost singur.

 2. Principalul dusman, inca de la inceputurile miscarii a fost Titulescu. El a fost categoric pentru scoaterea miscarii in afara legii. A savarsit un abuz de putere dand cu piciorul principiilor democratice (Miscarea Legionara a pornit ca si un proiect politic perfect legal urmand toti pasii normali infiintarii unui partid). Interese meschine, caractere mici, incompetenta… Romania a intrat in declin in 1933 (datorita lui Titulescu in primul rand, acest Ponta interbelic…) si nu cred ca o sa isi revina prea curand din pacate.
  In arhivele nemtesti nu s-au gasit inregistrari care sa ateste legaturi intre fascisti si legionari (Legionarii nu au primit fonduri sau alte forme de sprijin de la Germania nazista), defapt punerea semnului ‘=’ intre fascism si miscarea legionara este total gresit ideologic si conceptual. Miscarea Legionara era profund nationalista, o constructie pur romaneasca (sustinuta de intelectuali de elita) si asta a deranjat enorm atat in vest cat si in est, dar mai ales pe evrei. Defapt de aici a si venit paralela intre fascisti si legionari – antisemitismul.
  In prezent orice declaratie nationalista care se ridica pentru sustinerea drepturilor si valorilor romanesti se afla foarte aproape de o eticheta infama atat de draga comunistilor… legionarism!

 3. liliana

  cât de puţine ştim despre mişcarea legionară. enzo câtă dreptate ai. după 45 de ani de comunism majoritatea văd în legionari nişte fanatici şi n-a fost aşa. ca orice mişcare poate a avut câţiva fanatici dar marea majoritate erau oameni ce credeau în idea de românism şi ortodoxie.
  „Principalul dusman al Miscarii si al lui Codreanu au fost Comunistii. Carol al II-lea le-a facut jocul si in acest “joc” nu a fost singur.” care comunişti? în 38 partidul comunist era inexistent.

 4. @liliana – inexistent da… in legalitate, dar destul de bine infipt in camarila regala prin concursul unor ‘ilustri’ oameni politici sponsorizati de banci/afaceristi cu capital evreiesc, culmea… promotorii comunismului, egalitatii si societatii muncitoresti!

  • Radu

   Comunisnul a fost o doctrina de esenta internationalista:
   -„Proletari din toate tarile uniti-va”
   Pe rubla sovietica era desenat globul pamintesc. Ea urma sa aiba o valoare universala si sa circule in toata lumea . Asta urma sa se infaptuiasca prin extinderea lagarului socialist si exportul de revolutie. N-a fost sa fie!!
   Comunismul a fost desfiintat tocmai pentru ca avea un mare defect:
   Doctrina comunista putea fi folosita in interes national:
   Vezi Koreea de nord si Cuba de astazi,
   Ungaria 1956
   Cehoslovacia 1968
   Romania de dupa 1965 pina in 1989cind la noi in tara s-a manifestat un nationalism cu precadere in domeniul ecomonic,care a avut ca rezultat constructia a peste 1500 de unitati industriale
   Aceasta forta industriala facea din Romania o tara mai putin dependenta de tarile fratesti socialiste si devenea un concurent pe terte piete pentru unele mari tari capitaliste.De aceea Ceauscscu a fost catalogat ca fiind „megaloman”
   Acest fenomen nu s-ar fi putut petrece in Romania daca printre comunisti nu ar fi fos unii care inainte de a fi comunisti erau si se considerau Romani.
   Alogenii din partid au vrut sa-i excluda pe acesti comunisti romani din partid „demascindu-i ” ca fiind legionari,pastrind astfel directia internationalista a politicii partidului.
   Reflexul acesta nu a incetat nici astazi fiindca oricene se manifesta in spatiul public cu fapte sau discurs nationalist e catalofat imediat drept fascist sau legionar( ceea ce e o prostie pentru ca sint doua doctrine total diferite)
   Dealtfel globalistii de astazi sint urmasii legitimi ai comunistilor internationalisti de ieri.

   Nationalismul dauneaza grav globalizarii !

 5. ilie

  De ce l-a omorat? Si pt. ca s-a lasat Codreanu omorat. Carol al II-lea a vrut, iar Codreanu s-a lasat. Razvan Codrescu a publicat pe bloglu dansului un mic fragment din memoriile lui Vladimir Dumitrescu, unul dintre putinii conducatori legionari negredinciosi (mai degraba revoltati pe Dumnezeu). Pare ca surprinde foarte bine realitatea. Codreanu a ratat momentul, a gresit politic, s-a lasat jertfit. Bineinteles, e foarte usor de judecat dupa atata vreme, fiindu-ti servite informatiile. Si pana la urma nu putem fi siguri ca a gresit. Deocamdata pare ca a gresit, dar perspectiva vesniciei doar Dumnezeu o are.

 6. Arici Pogonici

  Lăsând la o parte că a fost păcat să mai urmezi si un curs de jurnalistică, dacă nici măcar o simpla formulare standard (să nu zic de acordul gramatical) nu o stăpâneşi, este de râsul curcilor cum după ce scrii că „Documentele păstrate ne spun foarte puţine” vii cu reconstrucţie foarte exactă a evenimentelor.
  Se pare că ai un glob de cristal foarte bun.

 7. Dan

  Dle. George Damian, simbolistica strangulării este extrem de dezvoltată în istoria ritualurilor religioase, după cum, desigur, ştiţi şi intuiţi. Un exemplu interesant îl putem găsi aici:

  The following [are executed] by strangulation: one who strikes a parent, (..) an insubordinate sage a false prophet, an idolatrous prophet, one who fornicates with a married woman, those who have perjured themselves in order to incriminate a priest’s daughter, and one who fornicates [with a priest’s daughter].

  sursa:RABIN MISHNAH STUDY GROUP

  Study of halakhah in the religious climate of Masorti (Conservative) Judaism
  by Rabbi Simchah Roth

  bmv.org.il