Gânduri pentru o Wikipedia medievală a românilor

Am câteva idei despre cum s-ar putea face o Wikipedia a evului mediu românesc, o chestie solidă, serioasă. Nu e foarte greu şi ar rezulta o bază de date care ar putea fi folosită în foarte multe feluri.

Primul pas: toate documentele medievale

Unitatea de bază a acestei Wikipedia ar urma să fie documentele păstrate până la noi, de la Basarab I până la Constantin Brâncoveanu. Nu este foarte greu, dar e mult de muncă. Mai întâi trebuie montat un motoraş de Wikipedia pe un domeniu .ro. Apoi trebuie introduse rezumatele documentelor emise de voievozi (documente gata editate, traduse şi cu rezumatele făcute, pe www.dacoromanica.ro se găsesc în format pdf parte din aceste documente, restul se găsesc pe la bibliotecile mari). Rezumatele trebuie introduse cu mai multe câmpuri cheie: data emiterii documentului, numele voievodului, locul, marii dregători amintiţi, moşiile etc. (sunt şi nişte standarde internaţionale după care ne putem ghida, cunosc eu pe cineva care ştie mai multe). Nu e mare lucru, colecţiile DIR şi DRH conţin vreo 10.000 de documente. După ce terminăm cu astea luăm şi Catalogul documentelor medievale (aici e mai mult de lucru). Apoi introducem în baza asta de date şi scrisorile de la voievozi şi boieri editate de Ioan Bogdan, Tocilescu, Iorga şi Giurescu. Şi după ce introducem vreo 30.000 – 40.000 de documente edite, mergem şi la filialele Arhivelor Naţionale din fiecare judeţ şi băgăm în baza de date documentele inedite din inventarele lor. Iar când vom termina şi această fază a proiectului punem la pagina fiecărui voievod citatele din cronici despre domnia fiecăruia. Dacă chiar vrem să facem treaba completă putem începe să introducem şi informaţiile din arhivele străine, deşi aici chiar este mult de muncă.

De ce?

Păi vom avea aşa: pagina fiecărui voievod cu un scurt rezumat biografic, lista documentelor emise de el, lista documentelor în care este amintit plus ce spun cronicile despre el şi domnia lui. Putem să facem astfel de pagini şi pentru soţiile voievozilor. Iar dacă indexarea este făcută deştept putem face interogări complexe. Putem vedea istoria unui sat de la înfiinţarea lui. Putem vedea evoluţia familiilor boiereşti şi a clanurilor care i-au condus pe români, istoria oraşelor. Indexarea şi interogările încrucişate constituie esenţa.

Cine?

Păi dacă e Wikipedia, oricine. Punem la dispoziţia doritorilor colecţiile de documente în format pdf şi tot ce trebuie să facă este să transcrie rezumatele documentelor. O mână de aleşi se pot ocupa de indexare. Şi mai trebuie un plan de lucru, adică ne apucăm de un volum de documente şi nu începem altul până nu-l terminăm pe cel început. Voluntari?

Sigiliul voievodului Radu cel Mare, domnul Ţării Româneşti, 1499
Sigiliul voievodului Radu cel Mare, domnul Ţării Româneşti, 1499
Tags from the story

26 Comments

Lasă un răspuns