6 Comments

 1. dufu

  Spuneti ca la 25 Iulie 1941 intre Romania si Germania nu exista nici-un tratat de alianta. Nu sunt istoric, dar din cite imi aduc aminte Romania semnase tratatul de aderare la pactul tripartit (sau axa Berlin-Roma-Tokio) in noiembrie 1940, dupa venirea la putere a legionarilor si a Maresalului Antonescu. Ma gindesc ca in lipsa aderarii la acest tratat, Romania nu ar fi putut lua parte la ofensiva impotriva URSS inceputa la 22 iunie 1941. Daca am gresit, imi cer scuze, corectati-ma.

 2. Marian

  Tratatul de alianta tripartit exista si pe baza articolului III Antonescu a declarat razboi SUA. La fel ca si Ungaria si Bulgaria.
  Acesta era un tratat militar.
  Mai exista un tratat, semnat în 1939, de data asta economic. În urma acestui tratat, România permitea înfiintarea de societati cu capital mixt (model preluat de catre rusi la crearea Sovromurilor) care treptat au eliminat firmele românesti tehnologice, România devenind practic un furnizor agrar.
  Dar sa nu uitam, ca industria RO în 1939 nu era decât vag industrializata, majoritatea „greilor” supravietuind, ca si azi, ca si pe vremea lui Iliescu, practic din contractele cu statul.
  Si sa mai adaugam, pierderea monopolurilor de prin 1933 încoace, joint-venture-ile cu englezii si americanii în industria petroliera, nici nu prea aveam alternative la statul agrar 🙂 🙁

  Toate acestea sunt cunoscute lui George, doar ca el probabil a vrut sa sublinieze ca Anto nu i-a cerut lui Hitler un tratat de atacat Rusia, care tratat ar fi inclus si clauzele cuvenite (cota de participare, beneficii etc.).

 3. liliana

  cu toate încercărilor comuniştilor, după ultimul recesământ 45% din populaţia ţării este la sat. cum trăieşte şi care e nivelul de cultură cred că e altă poveste.

 4. Robotzel

  In momentul de fata, cand cea mai mare parte a industriei a fost distrusa (in mod intentionat, cred eu), singurele doua forme prin care putem sa facem bani sunt agricultura si turismul. Mai ramane ca statul sa se aplece si sa incurajeze societatile din cele doua ramuri, prin masuri economice adecvate. Conteaza mai putin ce-a spus Hitler sau mai stiu eu cine (parere personala). Sa nu uitam ca in perioada 1860-1915 România o ţară importantă în producţia şi exportul de cereale a continentului (la exportul Europei de 21,6 milioane tone, România contribuia cu 2,9 milioane tone, respectiv cu 13,4% din total. ţara noastră acoperea 8,7% din cele 33,2 milioane tone de cereale importate de Europa).

Lasă un răspuns