7 Comments

  • George Damian

   Nu ”noi” i-am făcut robi pe țigani. Țiganii ”au venit” gata înrobiți; în Imperiul Bizantin aveau statut de sclavi ai statului, la fel în Serbia și Bulgaria, pur și simplu populația a fost preluată la pachet cu instituția care o definea. Dar asta este o discuție mai lungă.

   Despre actualii imigranți: crede-mă că viitorul lor este neo-iobăgia în baza creditelor bancare, mai puțini la prima generație, mai mulți la a doua. Cei care vor refuza această neo-iobăgie vor alcătui hoardele de marginali extremiști.

 1. Cum naiba face Rusia de trimite emigrantii astia in Europa, ca eu nu pricep? Pe bune, care e mecanismul, ca eu oricat ma chinui nu vad nici un indiciu ca Rusia ar face asta, si nici nu-mi pot data seama cum ar putea face asta daca ar vrea…

 2. Marian

  Exista 3 feluri de migratii.

  Migratia „economica” (cu doua tipuri) si cea „de nevoie”.

  Majoritatea au fost migratii economice, numai putine au fost migratii de nevoie – cea mai mare dintre ele a fost migratia gotilor, care au fost împinsi de huni pâna în Spania.
  Alte migratii celebre de nevoie sunt cele ale evreilor din Spania spre Portugalia si apoi spre Olanda, cele ale husitilor spre Ungaria si apoi spre Moldova (de unde a reiesit si orasul Husi de exemplu).

  Migratiile economice au determinat hunii, tatarii si alte neamuri razboinice sa se întinda pâna-n Franta, înspre vest, si pâna în Coreea, în est. Migratii economice au fost si curecririle Americilor, apoi popularea lor. Migratie economica este si „traditionala” Go-West a americanilor. Migratie economica este si invazia moldovenilor tot spre vest (coincidenta??).

  Migratia economica înseamna ceva de genul „ubi bene ibi patria”, adica imigrantul intentioneaza sa ramâna acolo unde a gasit prosperitatea.
  Migratia de nevoie presupune reîntoarcerea acasa, odata ce situatia ce a generat exodul a încetat.

  Mai exista o migratie celebra, care nu se încadreaza în nicio categorie, probabil pentru ca nu a existat niciodata în realitate – exodul evreilor din Egipt spre Canaan.

  Diferentele dintre migratii sunt extrem de mari.
  Migratia economica presupune în principal o populatie masculina, tânara si în puteri. Ei vor coloniza locurile bogate si vor trimite apoi dupa restul familiei sau îsi vor gasi perechea la locul faptei. „Rapirea sabinelor” s-a produs de nenumarate ori în istorie.
  Celalalt subtip de migratie este constituit tot din barbati tineri si în forta, armata de ocupatie. Dupa armata vin colonistii. Identic ca populatie, doar ca sunt civili.

  Migratie de nevoie implica o populatie exact pe dos, compusa în principal din batrâni, femei, copii, si mai rar sau în proportie demografica masculi în forta, pentru ca acestia trebuie sa protejeze trupa, fie acasa, fie sa constituie ariergarda.

  Acuma cred ca si ultimii Toma Necredinciosi vor sti ce fel de migratie e cea care o vad ca se desfasoara.

Lasă un răspuns