11 Comments

 1. K.

  Nu mă bag la daci, valahi sau alte neamuri. Cu siguranță însă că românii nu i-au atacat deloc pe bulgari în războaiele balcanice, nici pe habsburgi în WW1 și nici pe sovietici în WW2. Contrariul e pură propagandă.

 2. Salut,George!

  În primul rând sunt deacord cu tine că treaba asta că noi am fost mereu în apărare e în contradicţie clară cu istoria cunoscută.De la daci şi romani şi până în prezent (când avem trupe de ocupaţie,pardon „de menţinerea păcii” în Afganistan şi Irac) pot fi date destule exemple când noi ne-am aflat în ofensivă.Mărginindu-mă doar la câteva exemple putem vorbi de luptele peste graniţă a lui Mircea cel Bătrân,Vlad Dracul,Iancu de Hunedoara,Vlad Ţepeş,Ştefan cel Mare,Mihai Viteazul ş.a.
  Pentru mine lucrul ăsta nu e din absolut nici un punct de vedere ceva rău,dimpotrivă.

  Însă trebuie să nu fiu de acord cu tine în ceea ce priveşte partea în care spui „şi toată lumea știe că românii nu existau în evul mediu deoarece Hobsbawm ne învață că în evul mediu nu existau națiuni”.Deacord,nu existau în evul mediu naţiuni de felul celor actuale,închegate prin sec. XVIII-XIX.Dar de aici şi până la a spune că „românii nu existau în evul mediu” e cale lungă.Dacă ai de unde să o iei,citeşte „Naţiunea română medievală” a lui Ioan Aurel Pop şi ai să găseşti acolo ceva lucruri interesante.Mă rog,poate nu am înţeles eu bine la ce te referi,motiv pentru care te rog (dacă eşti de părere că merită dezvoltată discuţia) să abordezi problema asta într-un eventual viitor articol!

  Numai bine!

 3. Marian

  Astfel de situatii apar numai si numai pentru ca domnii de la istorie, în loc sa se preocupe de meseria lor, se baga în chestii care nu-i preivesc, si în loc sa consolideze istoria neamului, buna, rea, cum e, încearca sa o cosmetizeze si s-o politizeze. Putinele voci demne sunt acoperite de „zgomotul” lingailor…

  Prin anii 50, Roller ne învata ca ne tragem din slavi, si nimeni nu-l contrazicea. Astazi , Cioroianu ne învata ca un anume Carol Caraiman, cu 3 neveste si nenumarate amante, este sub media româneasca „la femei”. Rhazvhan Theodhorhescu finanteaza cu banii nostri studii despre cum evreii au fost înaintea noastra (care am venit de la sud de Dunare aproape 1000 de ani mai târziu). Mai sunt exemple, desi as prefera ca ele sa se opreasca aici….

 4. Marian

  Iar teza vehiculata în timpul razboiului din Iugoslavia era ca Sebia era singurul vecin cu care nu am avut niciodata de împartit ceva, teza populara chiar si printre elevii la liceu ce tocmai învatau despre razboaiele balcanice 🙂

 5. Doina

  Articolul nu spune clar la ce evenimente consemnate de istorie face referire.
  Nu am cunostinte aprofundate de istorie si as fi interesata sa citesc materiale bazate pe fapte si documente relevante. Am ”rasfoit” articolele domnului George Damian, am ramas cu impresia unei bune documentari si am apreciat stilul si maniera abordarii. As aprecia daca la tema de fata ar fi atasata o bibliografie corespunzatoare, cu atat mai mult cu cat asistam – de data oarecum recenta – la o psihoza de incriminare a natiunii si distrugere a tot ce inseamna erou, patriot, figura istorica sau personalitate romana.
  Daca nu cer prea mult, ar fi bine sa citati surse autorizate, pe care sa le puneti alaturi de afirmatiile contrare cu argumentele credibile adiacente.

Lasă un răspuns