13 Comments

 1. Marian

  Sinteza e buna, clara si relativ scurta.

  Metodele ungurlilor, atât la nivel individual, cât si colectiv, la nivel national sau etnic, nu sunt originale, ci împrumutate, ei adaptându-le scopului care diferea de cel al „originalului” pentru ca unii se multumeau sa fie sub protectia cuiva pe când ceilalti doreau sa conduca pe acel cineva (pentru a-si asigura protectia). Cam cum e servitorul si amanta seniorului 🙂

 2. Excelentă caracterizare a modului, medianei și mediei istoriei europene a elementului etnic „on ogur” și khazar infiltrat în Pannonia.

  Lipsește aici doar istoria etnică a „maghiarilor”, ale căror elite au fost întotdeauna etnic străine. Voicu, Ștefan, Matei, Teleki (din Teleac) sunt doar cei mai cunoscuți. Ei sunt desiguri români !

  Cercetătorii istoriei genografice a vecinilor infiltrați la noi dinspre apus și dinspre sud-est au scos la iveală surprize de proporții : ungurii, ca și bulgarii au dispărut.

  Bulgarii au rămas și fără corp social, și fără markeri genografici asiatici și fără limbă asiatică, fiind azi doar un nume asiatic dat tracilor sud-dunăreni slavizați.

  Ungurii au rămas cu un nume asiatic, și cu o limbă quasiasiatică, mai ales în sintaxă și fonetică. Dar corpul social „on ogur” a dispărut pentru că s-a europenizat. Au dispărut și markerii genografici asiatici.

  Limba maghiară este, surprinzător, o limbă relexificată, cu peste 40% cuvinte de origine română, potrivite unor asiatici trăitori printre europeni, în alt ecosistem decât cel al stepelor.

  Așa cum idișul khazar este o limbă turcică (sintactic slavă), relexificată în AltHochDeutch, maghiara este relexificată în română.

  Restul e ideologie inutilizabilă ! Istoria maghiară de la Bulciu încoace (sau de la Henric Păsărarul, cum preferați) este istorie românească, inclusiv etnică, rescrisă de papistași, apoi de sorosiști pentru politici expansioniste.

  Datele cele mai noi ale problemei recurente a istoriografiei maghiare, anume minciuna, cenzurarea masivă și prostească operată de ideologii unguri, cel puțin de la iezuitul Katona încoace, se găsesc în cartea noastră din 2014, De Neamul Ungurenilor :

  http://www.amazon.com/Neamul-Ungurenilor-Originilor-Neamului-Genografia-ebook/dp/B00LECR5MO

 3. Cargo

  Dacă tot ați ajuns la subiectul vecini, vă pun o întrebare: cât adevăr credeți că este în acest articol http://www.rumaniamilitary.ro/un-pic-de-genetica-romania-si-vecinii-sai
  Menționez că am citit articolul de când a apărut, consider corecte interpretările, poate și pentru că sunt format în spiritul cifrelor (mai exact sunt inginer) dar aș dori să aud părerea unui istoric (nici autorul articolului nu este istoric de meserie).

  • Marian

   Eu ce înteleg din acel articol este ca nu vorbeste deloc de unguri si de goti, daci, draci si alti laci.

   Cea mai noua diviziune pare a fi cea datata 6000 de ani.
   Deci nu mai e corect „Noi suntem aici de 2050 de ani” ci adaptarea ceausista „Noi suntem aici dintotdeauna” 🙂 🙂 🙂

 4. Nicolae Rusu

  Bună ziua,

  felicitări pentru articol. Are un unghi de vedere deosebit și proaspăt asupra istoriei maghiarilor. Dacă ați păstra aceeași perspectivă, a Imperiului, care ar fi rolul românilor, atunci? O provincie rebelă, cu un veșnic ”regim special”? O rămășiță a Imperiului care în mod paradoxal îi păstrează limba și relativ, concepțiile și cultura (f. diminuată, desigur), în afara lui? Care își dorește enorm reintegrarea în ansamblul imperial, dar sabotează eforturile externe și își auto-sabotează eforturile sale interne în acest sens? Adică, am fost vecini ai Imperiului Roman de Răsărit (zis Bizantin) căruia i-am preluat ideologia (creștinismul răsăritean imperial, direct sau prin bulgari) dar niciodată parte a lui (cu excepția nesemnificativă a Dobrogei), am făcut doar formal parte din copia slavo-bulgară a acestuia, dar nu prea în mod efectiv, am fost cumanii negri, dar nu cei albi, am fost controlați de o ramură dizidentă a mongolo-tătarilor (hanul Nogai) dar nu de centrul lor, Transilvania a fost parte a lumii maghiare dar totuși nu pur și simpu Ungaria, ci altceva, separat, Muntenia și Moldova au fost supuse Imperiului Otoman (continuatorul geopolitic al Imperiului de Răsăsit) dar nu pașalâcuri, iar cât despre felul nostru cu totul special și propriu de integrare în diferite blocuri și alianțe militare în epoca modernă și contemporană nici nu are rost să mai intrăm în amănunte.
  Mulțumesc.

 5. Cristina

  Cred ca va inselati in privinta gotilor. Unii au plecat, dar n-au disparut. Urmele exista, si urmasii lor exista…Este o taina la vedere care poate sa-l pasioneze pe orice istoric interesat sa elucideze mituri prezentate drept adevaruri.

  • Mihai Frincu

   Gotii au lasat urme adanci in imperiu, dar autorului ii place sa exagereze de dragul efectului. Regatul vizigot a durat secole, pana a fost cucerit de arabi, iar regatul ostrogot a fost distrus dupa douazeci de ani de razboaie, de un cap-patrat bizantin, Iustinian. Ma rog, asta o fi istoria universala din perspectiva romaneasca, gotii in aceeasi galeata cu uzii si cumanii.

  • George Damian

   Ideea este că goții au dispărut din istorie, că regatul lor a durat 200 de ani nu prea are importanță. Și khaganatul avar a durat 300 de ani, dar nu a rămas nimic în urma lui.

 6. dorin valeriu

  Tot soiul de pareri emise de diletanti ! Asta nu e istorie, sunt interpretari ale unor fapte – mai mult sau mai putin reale, dovedite -, ceva in stilul cartilor Dlui Lucian Boia (care totusi, de formatie e istoric si interpreteaza- foarte original si chiar fantezist uneori – evenimente istorice reale.
  Poate fi amuzant dar sa nu ne luam prea in serios …-

 7. Marian

  Niciun popor n-a disparut complet din istorie, genetic vorbind.
  Au fost probabil asimilati cultural, au fost poate „stramutati” pe alte teritorii (asa s-a întâmplat si în vremurile moderne, ia întrebati-l pe tatuca Stalin cu ce s-a ocupat ‘mnealui prin anii ’30-40?), de buna voie (migratii, emigratii) sau siliti (deportari, sclavie).

  În plus, denumirea unor popoare/populatii/triburi, s-a schimbat, fara ca populatiile sa se schimbe.