Meniu Închide

2050, anul în care vor dispărea românii din Voivodina

Aceasta este o previziune bazată pe un calcul matematic, lansată în anul 2006 şi care a fost verificată la recensământul din 2011. Să vă spun povestea.

La simpozionul anual al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria din anul 2006 Traian Trifu Căta a făcut această previziune şi şi-a explicat calculul în baza căruia a ajuns la această concluzie. Nu o să vă plictisesc cu detaliile funcţiei matematice care a dus la rezultatele de mai jos (le puteţi găsi aici, la pagina 206). Evoluţia populaţiei româneşti din provincia sârbă Voivodina era pronosticată astfel (reţineţi, în anul 2006!):

2011 – 25.510

2021 – 18.850

2031 – 12.190

2041 – 5.530

2051 – 0

Recensământul din Serbia din anul 2011 a găsit în provincia Voivodina un număr de 25.410 români (sursa). Eroarea previziunii este neglijabilă. Toate acestea reprezintă un şoc pentru mine şi îmi amintesc de o altă previziune, făcută de un lingvist român la sfârşitul secolului al XIX lea (îmi scapă numele, va trebui să fac un drum la o bibliotecă serioasă), lingvist care spunea că în maxim 100 de ani dialectul istro-român va dispărea. Iar prin 2003, dacă îmi amintesc bine, vedeam la Discovery scurte clipuri cu limbi pe cale de disparţie, cu mai puţin de 300 de vorbitori. Iar istro-româna era printre acestea.

Calculul de mai sus, confirmat deja prin recensământul din 2011 ar trebui să dea de gândit multora. Prin 2011, când mi-am exprimat scepticismul cu privire la viitorul românilor din Bugeac, cineva mi-a spus rituos: „Neamul românesc nu piere!”. Ba uite că piere sub ochii noştri.

Catedrala românească din Vîrşeţ, Voivodina
Catedrala românească din Vîrşeţ, Voivodina

Putem să spunem că poate e o greşeală, că asimilarea etnică şi sociologia au evoluţii imprevizibile, că acest calcul nu dovedeşte nimic. Putem să aşteptăm recensământul sârbesc din 2021 care să ne spună că în Voivodina mai sunt 18.950 de români. Şi în 2021 putem din nou să băgăm capul în nisip, aşteptând confirmarea din 2031. Iar din 2051 încolo vom putea deplânge dispariţia unei comunităţi româneşti care a rezistat 1000 de ani şi s-a evaporat sub ochii noştri în nici 200 de ani. Teoretic cel puţin am putea trăi până acest moment în care să spunem că nimeni nu-i profet în ţara lui.

P.S. Şi aş mai fi interesat să văd care ar fi concluziile pentru acelaşi calcul aplicat celorlalte comunităţi româneşti, din Valea Timocului (Serbia), Bulgaria, Ucraina, Ungaria.

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 225 de abonați.

***

13 comentarii

 1. Colegul...

  Exista o singura solutie, modelul german: acordarea cetateniei romane pe baze etnice. Cum Voivodina nu a fost vreodata in componenta statului roman, nu se aplica legea referitoare la cetatenie ca in Basarabia. Iar Serbia nu este inca, si eu sper sa nu fie niciodata, in UE, drept care putem face discriminare etnica pozitiva. Daca Serbia ar fi in UE, nu ar mai fi posibil acest lucru.

 2. serban

  Încet, Încet o sá cam dispárem cu totii, datoritá nefastului Soros si altii, multi, ca el, plus neglijenta lenea românului. Vád toatá nenorocirea neamului de foarte departe ( Argentina ) dar nu pentru asta má doare mai putin. Serban D.

 3. Bogdan Dinu

  Scumpe domnule Damian, e foarte posibil ca NOI TOTI romanii sa fim o specie pe cale de disparitie.
  Luati in calcul si datele demografice ALE NOASTRE si evolutia lor in timp, eventual comparate cu evolutia unor minoritati foarte … productive!

  Ca ati adus vorba de istro-romani, poate ar fi bine sa stim ca Nicolae Draghici Teslea (Nikola Tesla) a fost istro-roman (cititi un articol publicat in presa locala de unul dintre cei SAPTE mari oameni de stiinta a Romaniei: http://www.istro-romanian.net/articles/art990111.html). Asta nu ca avem cumva vreun muzeu cat de prapadit care sa-l comemoreze (sarbii au, desi stiu ca nu-i nativ slav!).
  Dar asa, ca sa stim si noi ce valori fabuloase s-au nascut din neamul RUMUNILOR! Stranepotii Tracilor despre care Herodot spunea ca numai Inzii (populatia Indiei de-atunci, mai putin Mohenjo Daro care-i cel putin „ciudata” dpdv istoric, dar asta-i alta poveste) sunt mai numerosi decat ei. Nu neaparat si mai civilizati decat Tracii, dupa cum bine stim!

  Cu respect,
  Bogdan Dinu
  Cernavoda

 4. Marian

  1. mohenjo daro e un sit istoric descoperit abia în perioada interbelica, de care se leaga anumite teorii ale conspiratiei

  2. non multa sed multum

 5. Pingback:2050, anul in care vor disparea romanii din Voivodina | FrontPress

 6. Pingback:2050, anul in care vor disparea romanii din Voivodina

 7. un diplomat

  Situatia este si mai tragica cu romanii din Ungaria. De la un nr. de cca. 100.000 la momentul Trianon, cand au devenit cetateni ai noului stat ungar aparut din monarhia dualista, in acest moment mai exista cca. 5-6000. Rezultatele recensamantului din 2011 din Ungaria sunt o gluma cu cei cca. 35000 de romani de acolo. O gluma, dar una sinistra. Iar trendul ne este dat in mod clar cu ce s-a intamplat cu comunitatea romana de confesiune greco-catolica, din judetele ungare Bihor (Hajdu-Bihar) si Satu Mare (Szatmar), care este aproape disparuta in totalitate, in prinipal din cauza folosirii exclusive a maghairei ca limba de derul;are a ceremonialului religios dupa ce toate parohiile greco-catolice din zona (alaturi de romani mai erau ucraineni, ruteni si ceva slovaci) au fost preluate in 1913 de Episcopia Greco Catolica de Hajdu-Dorog, creata special ina cest scop…. No comment.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.