Meniu Închide

Armata Română la Budapesta

În august 2009 am organizat la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucureşti o expoziţie fotografică cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la eliberarea Budapestei (şi a Ungariei) de către Armata Română. Între timp mi-am amintit că nu am pus pe internet panourile de la această expoziţie şi că mi-au mai şi rămas câteva imagini nefolosite cu militari români din timpul campaniei împotriva bolşevicilor maghiari din anul 1919. Cine mai ştie că în acest an militarii români defilau prin centrul oraşului Bekescsaba din Ungaria?

Panourile expoziţiei fotografice:

Teroarea roşie la Budapesta
Teroarea roşie la Budapesta

Făuritorii României Mari
Făuritorii României Mari

Ungaria sub bolşevici
Ungaria sub bolşevici

Aliaţii înarmează România
Aliaţii înarmează România

Experimentul bolşevic va eşua
Experimentul bolşevic va eşua

Ofensiva Armatei Române
Ofensiva Armatei Române

Armata Română la Tisa
Armata Română la Tisa

Armata Română la Budapesta
Armata Română la Budapesta

Fuga lui Bela Kun
Fuga lui Bela Kun

O nouă victorie a Antantei
O nouă victorie a Antantei

Românii în sprijinul maghiarilor
Românii în sprijinul maghiarilor

Academicianul Florin Constantiniu a prezentat momentul eliberarii Budapestei de catre Armata Romaniei drept in urma cu 90 de ani ca fiind unul din momentele in care poporul roman si-a indeplinit „functia europeana”. Cu prilejul lansarii expozitiei fotografice „4 august 1919 – Armata Romana elibereaza Budapesta” organizata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, istoricul Florin Constantiniu a subliniat „Am facut un mare serviciu Europei, prevenind instalarea unui avanpost al imperialismului sovietic”.
Potrivit lui Florin Constantiniu, ofensiva armatei impotriva Ungariei bolsevice a prevenit un pericol iminent indreptat asupra Romaniei – un posibil atac concentrat din partea fortelor ungare impreuna cu Rusia si Ucraina bolsevica impotriva tarii noastre, demers care ar fi materializat un plan intocmit relativ minutios de unul dintre fruntasii miscarii comuniste – Cristian Rakovski – si prezentat la inceputul lui 1919 lui Lenin. Prevenirea instaurarii unui „bastion” comunist in mijlocul Europei a constituit o preocupare si pentru Marile Puteri. Astfel, Winston Churcill cerea oficial la 24 martie 1919 sprijin in armament si echipament militar pentru ca armata romana sa intervina in eradicarea regimului bolsevic din Ungaria.
Constantiniu a mentionat si campania de presa dusa de lobby-ul iredentist care tinea cu tot dinadinsul sa prezinte armata romana ca pe o adunatura de „salbatici” pusi pe jaf, lucru dezmintit de cei mai multi dintre strainii aflati la Budapesta. In plus, Florin Constantiniu a amintit de grija autoritatilor militare romane pentru aprovizionarea populatiei budapestane.  Istoricul a deplans in context faptul ca tot mai putini romani stiu ce s-a intamplat la 4 august 1919, acuzand de acest lucru „ofensiva sustinuta de spalare a creierelor” si a „lichidarii constiintei si valorilor nationale”.

Armata Romana la Budapesta
Academicianul Florin Constantiniu a prezentat momentul eliberarii Budapestei de catre Armata Romaniei drept in urma cu 90 de ani ca fiind unul din momentele in care poporul roman si-a indeplinit „functia europeana”. Cu prilejul lansarii expozitiei fotografice „4 august 1919 – Armata Romana elibereaza Budapesta” organizata de Centrul de Studii pentru Resurse Romanesti la Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti, istoricul Florin Constantiniu a subliniat „Am facut un mare serviciu Europei, prevenind instalarea unui avanpost al imperialismului sovietic”. Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul acestei saptamani. Potrivit lui Florin Constantiniu, ofensiva armatei impotriva Ungariei bolsevice a prevenit un pericol iminent indreptat asupra Romaniei – un posibil atac concentrat din partea fortelor ungare impreuna cu Rusia si Ucraina bolsevica impotriva tarii noastre, demers care ar fi materializat un plan intocmit relativ minutios de unul dintre fruntasii miscarii comuniste – Cristian Rakovski – si prezentat la inceputul lui 1919 lui Lenin. Prevenirea instaurarii unui „bastion” comunist in mijlocul Europei a constituit o preocupare si pentru Marile Puteri. Astfel, Winston Churcill cerea oficial la 24 martie 1919 sprijin in armament si echipament militar pentru ca armata romana sa intervina in eradicarea regimului bolsevic din Ungaria.Constantiniu a mentionat si campania de presa dusa de lobby-ul iredentist care tinea cu tot dinadinsul sa prezinte armata romana ca pe o adunatura de „salbatici” pusi pe jaf, lucru dezmintit de cei mai multi dintre strainii aflati la Budapesta. In plus, Florin Constantiniu a amintit de grija autoritatilor militare romane pentru aprovizionarea populatiei budapestane.  Istoricul a deplans in context faptul ca tot mai putini romani stiu ce s-a intamplat la 4 august 1919, acuzand de acest lucru „ofensiva sustinuta de spalare a creierelor” si a „lichidarii constiintei si valorilor nationale”.

[ad#adsense300px]



Articole similare

22 de comentarii

  1. Pingback:George Damian: Harta Ungariei Mari la UE. Iar fac mişto ungurii de noi… | Ziarişti Online

  2. Niedersachsen

    Covorul acela simbolizeaza istoria si cultura Ungariei de 1000 ani, din care doar de 80 de ani are teritoriul cat o batista!!! Dealtfel armata romana a intrat in Budapesta cu inselatorii!! Nu uita acest lucru! Mai studiaza istoria si in alte limbi, vei afla foarte multe lucruri interesante.

    • Bayern

      La razboi ca la razboi .Era razboi!Ce vroiai sa-i intrebe pe tovarasii comunisti daca le dau voie sa cucereasca capitala tov.Bella Kunn?Nu e atestat nicaieri in nici o cronica ca Ungurii lui Arpad au cerut voie de la Glad (Vlad),Gelu sau Mehnumorud sa fie cotropiti.Stiu ca nu le-a venit bine ungurilor faptul ca romanii au defilat cu opinca legat de tricolorul romanesc,dar asta ar fi trebuit sa fie un semn ca-i mai bine sa fim prieteni ;dar n-a fost sa fie asa…a fost mai dulce razbunarea , si la ocuparea transilvaniei de nord ungurii i-au infasurat pe unii romani in Tricolor si i-au taiat cu joagarul.Ce mai!!cin Europa vrea sa se uneasca ungurii ,nu secuii,vor tinut seciesc,de ce?!secuii nu-s unguri ca si ceangaii din Moldova.

    • Nieder

      Nu conteaza cum a intrat sau nu in Budapesta. Important e rezultatul obtinut, adica alungarea lui Bela Kuhn si a bolsevicilor, sarcina care i-a fost data Romaniei de catre marile puteri ale timpului respectiv.
      Si ceva despre istoria si cultura Ungariei. De circa 1000 de ani au navalit hunii in Ardeal si au supus bastinasii si populatia locala MAJORITARA la tot felul de torturi si discriminari (un fel de apartheid sud-african),sclavie, iobagie, excludere si discriminare totala. I-au folosit circa 1000 de ani ca animale de munca. Iar acum, domnule Niedersachsen, plingi ca Trianon 1919 a lasat teritoriul Ungariei cit o batista? Ungaria ta o merita pe deplin. De altfel marile puteri din 1919, la Trianon au redat tuturor oamenilor de sub jugul unguresc, LIBERTATEA de a fi stapini pe pamintul lor. Romanii intotdeauna majoritari in Ardeal, au putut cit de cit in final sa se bucure de libertate. La fel si slovacii, sirbii, ucrainienii si chiar si….austriecii (prietenii de singe in jaf si exploatare ai ungurilor) au primit un mic cadou la Trianon (oare de ce?) numit Burgenland. Niciodata nu-i auzi pe unguri sa plinga dupa Burgenland. Niciodata nu se ratoiesc la micuta Austrie alpina si turistica (redusa tot la o batistuta de la marele Imperiu Habsburgic).

    • stwefan

      Ba conteaza cum au intrat romanii in Budapesta.Cu ajutor strain masiv aliat in conditiile demobilizarii armatei maghiare ,pretul fiind Ardealul.In conditii normale acest lucru nu s-ar fi intimplat niciodata.De altfel independenta cica cistigata de Rominia in 1877 s-a realizat numai si numai pentru ca rusii intimplator aveau ceva de impartit cu turcii.Si hop romanul s-a lipit de ocazie.Adunarea de la Alba Iulia tot cu sprijinul armatei de ocupatie.

    • Liviu

      ia mai informeaza-te cu cele intamplate la 1877 si mai uita-te in ograda proprie si dupa aia sa deschizi gura. aceasta postare e o sfidare la bunul simt dar nu e deloc de mirare, le este caracteristic.
      dar mai bine mai vad o data pozele astea decat sa-i raspund unui …

    • daniel

      mai vecine ungur! Toate dovezile si atestatele istorice, demonstreaza care sunt mostenitorii de drept ale acestui tinut! Spre furia si deznadejdea voastra (ma refer strict doar la aceia dintre voi care aveti gargauni in cap,fiindca sunt si oameni de omenie printre voi) aceste dovezi sunt etalate si explicate de istoricii straini! Daca noi am ajuns cu armata pana la Budapesta, nu am devastat acel frumos oras, nu am terorizat si omorat civili( copii femei etc.) Niste razboinici adevarati si un popor cu credinta in dumnezeu nu fac acest lucru! In schimb armata voastra de barbari a facut acest lucru in Transilvania in decursul istoriei, cel mai recent dupa dictatul de la Viena. Aceasta este adevarata diferenta dintre noi ca popoare! Cele scrise de mine nu include decat pe cei ce se mint pe ei insisi si care-i manipuleaza pe cei multi! Respectul pentru cei ce sunt oameni de omenie!

    • Radu

      Domnule Stewan, tin sa-ti amintesc ca romanii au avut niste victorii remarcabile de-a lungul istoriei, iar soldatul roman a luptat de-a lungul vremii cu nenumarate etnii. Nenumarate popoare ne-au stat in coasta. Si in cele din urma am iesit invingatori. De ce ? Pentru ca suntem slabi ? Dimpotriva domnule. Soldatul roman s-a dovedit a fi unul dintre cei mai buni.
      De asemenea, armata ungara „demobilizata” a fost condusa de-a lungul intregului razboi mondial – de austrieci (sau mai bine spus de nemti) – cel putin in ce priveste asa-zia „armata comuna”. Pai cu cine ati fi dorit sa lupte ungurii impotriva romanilor ? Cu romani, sarbi, cehi si slovaci ? Armata maghiara nu a fost „demobilizata” ci a fost INVINSA si dezmembrata din moment ce era multinationala – iar principiul autodeterminarii intrase in functiune.
      Apoi mai informeaza-te despre contributia romanilor la razboiul din 1877-1878 si despre conflictul secular al rusilor cu turcii (de altfel si al romanilor cu turcii).
      Ajutorul strain de care vorbesti tu, este normal din moment ce Romania facea parte dintr-o alianta. Vrei sa spui ca ungurii n-au fost ajutati de nemti, iar din martie 1919 de sovietici ?
      Ungaria s-a redus la ceea ce e normal sa fie. O tara mica, conform cu ponderea populatiei avuta de-a lungul timpului, in aceasta parte de continent.
      E absurd sa combatem o victorie stralucita a Romaniei, a iobagilor transilvaneni, a romanilor. Opinca a ramas in istorie, si are un puternic caracter moral.

  3. Pingback:Harta Ungariei Mari la UE. Iar fac mişto ungurii de noi... | George Damian

  4. Pingback:Google 4 U | Civic Media

  5. Pingback:Cum au pus românii opinca pe Parlamentul de la Budapesta. Campania pentru ocuparea Ungariei | Jurnalul meu de bord sau Historia et Poema Aeternum

  6. Brancoveanu

    Stwefan are perfecta dreptate: daca romanasii pohteau atat de mult la teritorii straine (ardeal, Estul Ungariei, basarabia etc.) de ce nu au pornit singuri razboaie de cucerire??? Aveau 1000 de ani s-o faca, doar…
    de ce s-au folosit intotdeauna de conflagratii pornite de altii, ca sa le scoata castanele din foc? rushiniiicaaa,

    • Liviu

      la care teritorii straine te referi? de cand Ardealul si Basarabia sunt teritorii straine? poate esti strain de istorie si atunci putem gasi un raspuns.
      la intrebarea cu pornitul razboaielor de cucerire – mai citeste o data ce a spus Iuliu Maniu, asta ne diferentiaza de multi altii.

      si nu in ultimul rand poate ai treaba in estul ungariei si noi te retinem pe aici…

    • goe

      exact sa inteleg ca ungurii cei viteji nu a fost sustinuti de nimeni in cei 1000 de ani?de unde ai scos istoria asta? de pe hirtia igienica de la wc.

  7. karmacoma

    frate vorbesti limba romana , sti sa scri in romana si vi aici sa imi spui cat de tare e ungaria si ca ardealul este al vostru ? in primul rand nu esti 100% ungur esti doar un asa zis ungur dc ai stii ceva istorie ai afla ca ardealul a fost al romaniei la fel ca si basarabia si alte teritorii anexate momentan de rusi sau bulgari .
    si cat despre budapesta ? ha multumitine ca am sarit sa va ajutam in cel deal doilea razboi mondial . dupa parerea mea nu stiu dc tocmai voi cereti autonomie si alte tampenii dastea gen unirea ardealului cu ungaria cand alora nici nu le pasa de voi si nici nu cred ca se gandesc la asta .
    http://megalit.ro/wp-content/uploads/2009/03/romania-mare-color1.jpg

  8. VILMOS

    Rominia nicodata nu a avut curajul sa atace singur Ungaria numai dupa ce a vazut ca Austro Ungaria se clatina a intrat in razboi de partea aliatilor si a avut un noroc extraordinar de a primi un teritoriu care nicodata nu a apartinut Rominiei si nic nu a contribuit la dezvoltarea transilvaniei De la cai ferate pina la orase transilvania a fost construita si condusa de Unguri multe sute de ani Istoria mincinoasa pe care romini invata aztazi se poate intoarce inpotriva Rominiei intro buna zi

  9. @Vilmos

    Vilmos, vezi ca ultima ta fraza s-a aplicat perfect Ungariei, care de la Mohacs incoace numai in dezastre a tinut-o. Dar realitatea e mult prea dura cu voi si de aia va ascundeti cat puteti. Si totusi mai scoateti cate-o perla de asta cu care va descrieti pe voi, dar o proiectati altora. Gura pacatosului….

  10. N. Curatu'

    Ungurii din ultimii 500-600 de ani sunt „unguri” cum sunt eu chinez!
    Adevaratii unguri, cei provenind de la Arpad, erau, pe timpul bataliei de la Mohacs, conform propriilor izvoare istorice, vreo 20.000. Cam cat un cartier al Budapestei. Incapeau, toti, intr-o buda; de unde, probabil, si numele capitalei!
    Restul ungurimii de azi este formata din populatii vecine maghiarizate cu biciul si fierul rosu sau prin asimilari ale unor minoritati din zona: secui si tigani.
    Cat priveste ocuparea Budapestei in august 1919 romanii au ajuns acolo fugarindu-i ca pe iepuri pe „vitejii” unguri care, sub protectia Rusiei, atacasera Romania in primavara aceluiasi an.
    Atat de „vitejeste” s-au batut ungurii pe Tisa incat, armata romana a ajuns la Budapesta in cateva zile! Si asta fiindca hrana se cara cu caruta si trebuia sa le dea de mancare si ceatenilor Budapestei pe ca Bela Kuhn ii cam sfrijise!
    Cat priveste asa-zisa disolutie a armatei ungare: pai, in cea mai mare parte era formata din etnici sarbi, cehi, slovaci, etc. Si astia s-au cam dus la vatra lor, ca erau, de-acum liberi!
    Insa ”destramata” asa, tot a avut tupeul sa atace Romania (ca-i indemna, cum ziceam, din spate, Rusia).
    De aia au luat „papara” de la romani de n-o pot rumega nici azi!
    Sa le reamintesc „prietenilor” unguri ca romanii au ajuns la Budapesta, cu armata, de mai multe ori! Pe cand ungurii la Bucuresti…!
    Despre armata „moderna” ungara, in general, se poate spune ca a fost, este si va fi sublima… daca ar exista cu adevarat altfel decat pentru parada! Nu vedeti ca uniformele lor sunt de parada: cu „brandemburguri”, „panas”, nasturi de tinichea lucioasa sau „trefle” de matase, cu vipusca galbena, mov sau rosie (precum masculii pasarilor!) Si insotita, neaparat, de o fanfara de surle si tobe (ca sa tina cadenta, ca alfel!!!).
    Poate exemplifica cineva vreo batalie in care armata ungara sa se fi evidentiat in istoria lumii? Sau macar a Ungariei? Raspund tot eu: batalia de la Mohaci (Mohacs)!!!
    E drept ca au avut si singurul amiral… de lac din lume!!! (amiral de Balaton; nu era macar „de Dunare”, ca trece si pe la ei! Dar, probabil, ii era greu de comandat flota pe un fluviu; mai bine una pe o balta!): Horthy! (Chiar: o fi avut si vreo nava de-adevaratelea? Sau erau din hartie?!).
    Conform unei idei a lui Sun-Tzu: „orice stat are o armata: daca nu e a lui, e a altui stat”.
    Ungaria a avut si ea, tot timpul, o armata: a turcilor, a austriecilor, a nemtilor, a rusilor si, cu voia dvs., a …romanilor!
    Acum, serios vorbind, o „armata” cu adevarat „mare” a ungurilor, singura recunoscuta, a fost, este si va fi armata de… curve! Ce cuceriri a mai facut cu asta! Prin toata lumea!

  11. Hubert

    Aflat in concediu, anul trecut, prin Europa Centrala, am aflat ceva detalii cu privire la pretentiile teritoriale ale Ungariei cu privire la Slovacia si mi s-a parut de a dreptul halucinant ce am auzit. Pe motivul ca cea mai mare parte a Ungariei a fost ocupata de catre turci si transformata in pasalac( ceea ce nu s-a intamplat niciodata cu Tarile Romanesti) si capitala a fost ocupata, incoronarile monarhiei maghiare se faceau in Bratislava, la o catedrala din centru, hunii au avut pretentii teritoriale si in Slovacia. Ca „recunostinta” pentru eliberarea de bolsevici de la 1919, prin Tratatul de la Viena din 31 august 1940 au pretins N-V Transilvaniei ( oricum faptul ca sunt o natiune „recunoscatoare” a mai fost demonstrat si 1848 cand ungurii au obtinut o serie de drepturi fata de Austria si cu ajutorul romanilor transilvaneni, ungurii, in istorie au fost nerecunoscatori si si-au promovat mereu fara scrupule, interesele.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.