Meniu Închide

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări

Hotnews anunţă cu mândrie bezbojnică: „Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani”. Şi continuă să expună părerile lui Mirel Palada aka turambarr.blogspot.com despre evoluţia acestui fenomen. Nu pot să nu observ o mândrie ascunsă şi o mică bucurie răutăcioasă în modul în care Mirel Palada îşi articulează raţionamentul, se vede că ştirea îi provoacă plăcere. Până la urmă este vorba de încununarea unor eforturi, a unei campanii mincinoase în plină desfăşurare.

Puţină deontologie ştiinţifică

Când apare o bucurie de genul celei afişate de Mirel Palada nu pot să nu pun sub semnul întrebării probitatea profesională şi ştiinţifică. Sociologul nostru se grăbeşte să pareze un eventual reproş şi ne spune că întrebarea din sondajul lui nu se referă explicit la Biserica Ortodoxă Română, întrebarea e formulată referitor la biserică în general, însă intepretarea lui este ceva de genul: 89% sunt ortodocşi, deci răspunsurile cu scăderea încrederii se referă la Biserica Ortodoxă Română! Fruuumos! (Şmecheria asta „noi am cercetat în general, dar dacă 89% sunt ortodocşi atunci sigur este vorba de Biserica Ortodoxă Română” o găsim şi la Remus Cernea, dar ajungem şi acolo). Pe scurt: nu se face aşa ceva, să pui în sondaj o întrebare şi să scoţi ştirea bombă dintr-o interpretare din burtă, e pură bătaie de joc.

Alta: nu pot să nu fac legătura între ce spune Mirel Palada referitor la erodarea încrederii în Biserică pe măsura schimbării generaţionale şi un studiu al Fundaţiei Soros din 2011 care ajungea la aceleaşi concluzii, respectiv vedea erodarea încrederii în Biserică drept un fenomen cu desfăşurare în timp. Şi ne mai spune ceva Mirel Palada: scăderea încrederii în Biserică s-a produs în urma campaniei de presă care s-a referit la banii Bisericii Ortodoxe Române. O campanie ridicată pe minciuni şi dezinformări.

Minciuni în serie şi gornişti de presă

Mecanismul dezinformării puse pe picioare împotriva Bisericii Ortodoxe Române este cel clasic: minciuni şi jumătăţi de adevăr îmbrăcate în forme credibile (multe cifre „exacte” băieţi, multe cifre!) plasate unor gornişti de presă cu acoperire naţională. Apoi toată lumea citează acele cifre mincinoase, toţi ştiu că preoţii primesc salarii de 540 milioane euro, că Biserica a primit 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului etc. Momentul şi metoda au fost alese bine: este criză, toată lumea este atentă la bani – efect maxim.

Apoi vin gorniştii de presă, printre care s-au strecurat destui bezbojnici gata să ia parte la această mizerie. Nu pot să uit mesajul Ramonei Ursu pe când era redactor şef adjunct la Adevărul de seară, mesaj făcut public de Victor Ciutacu:

Va propun sa facem toti, acolo unde avem cazuri similare, materiale cu scandaluri in care au fost implicati preoti. Ideal este sa fie scandaluri sexuale, dar putem baga si altfel de lucrui: batai intre popi, injuraturi, talharii, etc.

Punem materialele pe site, cu fotogalerii, video, inregistrari audio…ce aveti voi… si va linkuiti toti la materialele facute de ADS Bucuresti despre scandalul homosexual cu minori de la Patriarhie – popa Irineu.

Laser, frate! Hai să-i băgăm în hazna pe burtoşii şi bărboşii de popi! Dar să facem un scurt inventar al dezinformărilor propagate împotriva Bisericii Ortodoxe Române în ultimii ani.

În 20 de ani s-au construit mai multe biserici decât şcoli şi spitale

Aici îmi permit un mic comentariu. Într-adevăr, s-au construit foarte multe biserici după anul 1990. Dar să ne uităm puţin la istorie: în 1948, la instalarea regimului comunist în România trăiau 15 milioane de români, în 1990 erau 23 milioane de români. În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică şi mai cunoscu multe alte localităţi în care nu au existat biserici înainte de 1990. Cei aproape 8 milioane de români apăruţi în perioada comunistă aveau şi ei nevoie de biserici, de aici a apărut şi frenezia edilitară. Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitoreşti din toate oraşele care au fost ridicate fără biserici şi care au fost creştinate în ultimii 20 de ani.

Aceasta ar fi explicaţia, dar să vedem dezinformările bezbojnice. Oricare dintre Martorii lui Remus Cernea poate să bolborosească indignat, printre dinţi şi cu ochii daţi peste cap: în România sunt 18.300 de biserici, 4.700 şcoli generale şi 425 spitale! (cu corolarul subînţeles „dacă ortodocşii sunt majoritari, atunci bisericile sunt ortodoxe”)

Stai aşa, că nu-i aşa! Conform unei numărători din 2009 (aici) ortodocşii au 14.574 locaşuri de cult, restul până la 18.300 aparţin altor culte. Dă mai bine „18.300 de biserici”, nu ne încurcăm cu detalii de genul sunt doar 10.580 biserici parohiale ortodoxe (restul până la 14.574 sunt capele, mănăstiri, biserici filiale etc.)

Dar să ne uităm puţin şi la numărul de localităţi din România: 13.285 de sate, 320 oraşe, 103 municipii plus Bucureşti (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populaţia României). Şi acum să numărăm din nou: 13.709 localităţi şi 10.580 biserici parohiale ortodoxe. Deci nu există o biserică în fiecare localitate, mai avem de construit.

În 2011 Remus Cernea striga tare şi cu forţă că în 20 de ani în România s-au construit 4.000 de biserici, una la două zile. Am demontat aici această dezinformare: afirmaţiile lui Cernea se bazau pe un studiu făcut după ureche, în anul 2005, remestecat în 2010 şi pus pe tapet drept marfă de calitate de toţi rătăciţii de pe internetul românesc. Nu vă mai spun că cercetarea lui Cernea vorbeşte de toată suprafaţa României, dar de fapt a fost făcută în 5 municipii, şi în acelea incomplet. Deci avem un studiu mincinos, vechi – dar scos permanent de la naftalină.

Adevăratele probleme ale şcolilor şi spitalelor, fără legătură cu Biserica

Şcolile şi spitalele sunt instituţii foarte legate de soarta oamenilor, care sunt extrem de sensibili la aceste chestiuni. Mie unuia mi se pare o mârşăvie să legi aceste probleme de Biserică, însă în acest război total împotriva creştinilor ortodocşi mijloacele nu mai contează.

Bugetele pentru Ministerul Sănătăţii au fost în jurul a un miliard de euro în ultimii ani (pentru 2013 au primit 2 miliarde euro aici), bugetele Casei Naţionale de Asigurări de sănătate au crescut continuu din 1999 încoace, ajungând la 4 miliarde de euro anual în ultima perioadă (aici). Părerea mea este că borcanul de miere este prea mare şi paznicii sunt mânjiţi din cap până-n picioare – dar Biserica Ortodoxă Română chiar nu are nici o vină pentru jaful din domeniul sănătăţii!

La fel şi cu educaţia: Ministerul Educaţiei a primit în ultimii ani între 3 şi 4 miliarde de euro anual, cum i-au administrat nu ţine de Biserica Ortodoxă Română. Iar despre închiderea şcolilor nu pot să spun decât atât: înainte de 1989 se năşteau în România în medie 360.000 de copii pe an, după 1989 media a scăzut la 200.000 de copii pe an. Este un fenomen absolut normal închiderea şcolilor, fenomen de care sunt responsabili toţi miniştrii Educaţiei (aici), mai ales după ce masiva „generaţie a decreţeilor” a început să părăsească şcolile şi au fost înlocuiţi de copii scăpaţi de valul avorturilor de după 1990.

Catedrala Mântuirii Neamului va costa 600 milioane euro de la buget

Sursa minciunii este tot Remus Cernea. A zăpăcit cifrele astea de mi-a venit şi mie ameţeală. La un moment dat zicea de un miliard de euro, apoi 400 de milioane de euro, până la urmă s-a fixat la 600 milioane euro. Calculele şi cifrele nu au nici o legătură cu realitatea (am demonstrat asta aici şi aici). În plus s-a pus în mişcare şi o morişcă internaţională a dezinformării, cifrele au fost fluturate prin presa internaţională în 2011 de nu a mai înţeles nimeni de unde a pornit informaţia. De la buget au plecat pentru Catedrala Mântuirii Neamului câteva milioane de euro, nici vorbă de sutele de milioane şi miliardele vehiculate prin presă (detalii aici, chiar dacă articolul este tendenţios).

Biserica Ortodoxă Română pune monopol pe cimitire

Asta este cea mai frumoasă. Chestiunea stă aşa: mai mulţi investitori au început să îşi facă cimitire private, Biserica Ortodoxă Română i-a oprit pe preoţii săi să slujească la înmormântările din aceste cimitire. Şi aşa au apărut zbieretele: Biserica Ortodoxă Română vrea monopol pe cimitire! Biserica n-are nici o treabă cu cimitirele private, dacă legea le permite investitorii n-au decât să le facă şi să se bucure de ele. Problema este alta: dacă preoţii ortodocşi nu vor sluji la înmormântările din cimitirele private, atunci acestea cam rămân fără clienţi. Aici e buba şi zbieretele vin de la investitori. Băieţii se şi vedeau cu conturile umflate, doar că s-au văzut daţi peste cap şi au început să strige. Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească, însă gorniştii de presă din campania bezbojnicilor au prins urma şi au umflat gogoaşa. Nu mai contează că Biserica nu are nici o treabă cu monopolul pe cimitire, important este să fie scandal.

Apoi a mai picat şi pleaşca incinerării lui Sergiu Nicolaescu. La fel, Biserica are dreptul să le spună preoţilor unde şi cum să slujească – doar că şi acest caz a fost instrumentat împotriva Bisericii Ortodoxe Române, la mijloc fiind şi o confuzie pe care am explicat-o aici.

Cea mai recentă (nu ultima!) dezinformare: 540 milioane euro pentru BOR, de la buget carevasăzică

Cea mai recentă lovitură a încasat-o Biserica Ortodoxă Română de la Moise Guran, care a plasat pe circuit naţional o altă minciună cu sursa Remus Cernea. Bezbojnicii au emis un comunicat prin care spuneau că Biserica va primi 540 milioane euro de la buget în 2013, o cifră fără nici o legătură cu realitatea. Am demontat aici acest caz, care trebuie băgat în manualul dezinformatorului de presă.

Bani de la buget pentru Biserică?

Până la urmă este vorba de o dezbatere care ar trebui purtată, doar că nu pe baza unor minciuni. Criticii mei de la comentarii, după ce le demonstrez că dezbaterea se poartă cu cifre mincinoase, îmi spun cu furie „nu contează dacă e vorba de 500 de milioane sau 10 milioane, eu nu vreau să se dea nici un ban de la buget pentru Biserică”. Acesta este unul din efectele campaniei de dezinformare, care întunecă orice urmă de raţiune. Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puţinele articole oneste asupra acestui subiect ).

Campania de presă aflată în plină desfăşurare nu este în realitate îndreptată spre declanşarea unei dezbateri – modul în care este purtată discuţia seamănă mai mult cu o execuţie a Bisericii Ortodoxe Române. Nu poţi avea pretenţia să construieşti o dezbatere raţională peste un morman de minciuni.

Discriminare?

Şi aici mai apare o problemă: corolarul utilizat de Mirel Palada şi Remus Cernea „ortodocşii sunt majoritari, deci noi ne luăm de ortodocşi”. Remus Cernea scria în 2005: „În clipa de faţă, doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conştiinţă şi graniţa firească dintre religios şi secular. Din motivele enumerate anterior, Raportul de faţă se va referi cu precumpănire la BOR.” I-auzi Franţ! Ceva nu este în regulă în amestecul acesta nediferenţiat: când ne convine amestecăm toate cultele la grămadă (vezi mai sus cazul cu numărul bisericilor), dar de fapt noi avem ce-avem cu ortodocşii. Asta nu e bine deloc! Ori eşti bezbojnic adevărat şi te iei de toate cultele (au! aici cam frige…) ori încetezi să mai vorbeşti de principii generale şi generoase, gen libertatea de conştiinţă şi libertatea de exprimare. Plus că mie îmi miroase a discriminare gravă să duci o campanie de presă atât de dură şi pe termen lung împotriva unei singure confesiuni. Poate ar fi cazul de o petiţie către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (sau mai bine nu, dacă îmi amintesc cine sunt şi ce au făcut oamenii de acolo în ultima perioadă, există riscul să se folosească şi ei de corolarul Cernea&Palada “ortodocşii sunt mulţi, deci sunt vinovaţi”).

Şi totuşi, cine plăteşte?

Am împlinit 11 ani de presă în România. Nu am nici un fel de dovezi, însă din experienţă vă spun că o campanie de anvergura celei desfăşurate împotriva Bisericii Ortodoxe Române nu reprezintă un fenomen spontan. Modul de compunere a mesajelor, direcţionarea lor, alegerea releelor de transmitere, coordonările temporale, sursele mesajelor – toate acestea mă fac să cred că este vorba de o campanie coordonată, cel puţin parţial. Insistenţa apariţiilor în presă, cercetările sociologice pseudo-ştiinţifice paralele sunt chestiuni care mă fac să mă gândesc că există o sursă de finanţare, cineva plăteşte pentru tot circul ăsta. Sigur, există şi mulţi „idioţi utili” cum le spunea Lenin, însă nodul de origine al campaniei pare să fie unul coordonat.

De ce?

Haideţi să ne uităm pe două hărţi făcute în baza Eurobarometrului din anul 2005. Prima hartă indică procentul celor care cred în Dumnezeu din fiecare ţară. În Uniunea Europeană, România este pe primul loc ca număr de credincioşi. Doar că băieţii care fac aceste hărţi nu sunt tâmpiţi, transmit şi un mesaj dincolo de mesaj. De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru ţările cu mulţi credincioşi?

Europe belief in god

Şi acum harta cu procentul ateilor, în baza aceluiaşi Eurobarometru. Din nou, meta-mesajul: galbenul este o culoare iritantă, nu veţi vedea nicăieri în lume vreun poliţist îmbrăcat în galben, pentru uniformele poliţiştilor sunt alese culori neutre, albastru sau verde. Ateismul stă bine în Franţa, semnalul de alarmă este pentru România, Grecia, Polonia şi Irlanda.

Europe-atheism-2005

Mie îmi este clar de ce. Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face faţă acestei ofensive. Am întâlnit credincioşi care au început să-mi reproducă raţionamentele propagate cu atâta insistenţă în campania bezbojnicilor, lumea virtuală a început să aibă efecte în lumea reală.Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

14 comentarii

 1. Gigi Fisiune

  D-le autor, intelegeti clar fraza pe care ati scris-o mai sus: „Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoţilor unde şi cum să slujească…”?

  „…galbenul este o culoare iritantă, nu veţi vedea nicăieri în lume vreun poliţist îmbrăcat în galben…”

  Ce fel de legatura este asta? Iar politia poarta peste tot, chiar si in timpul zilei, veste reflectorizante.

  „Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puţinele articole oneste asupra acestui subiect ).”

  Dar uitati sa mentionati ca bisericile din statele mentionate platesc IMPOZITE!

  Imi pare rau sa v-o spun, dar agonizati si dezinformati in acelasi timp.

  • Pompiliu

   Biserica Ortodoxa Romana plateste si ea impozite: la terenuri, la toate cartile, icoanele, etc vandute la pangare. Referitor la donatiile lasate in Biserica, vreau sa te intreb: daca faci o donatie unui Ong , acesta trebuie sa plateasca impozit pe donatie? Oricum, toti care va dati cu parerea sunteti niste tradatori. M-ar interesa sa aflu ce religie au Moise Guran si Cernea, si de cine sunt platiti, cumva de Soros?

 2. Nosferatu

  „În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică şi mai cunoscu multe alte localităţi în care nu au existat biserici înainte de 1990……… Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitoreşti din toate oraşele care au fost ridicate fără biserici şi care au fost creştinate în ultimii 20 de ani.”

  – S-au construit biserici si in perioada comunsita dar nu la nivelul l-a care s-au construit dupa 1990
  – „intro” se scrie intr-o sau cel putin asa era ulima data cand am verificat :))
  – De ce nu ati iesit la vremea aia in fata Comitetului Central al PCR sau al comitetului judetean de partid (daca nu erati in Bucuresti) sa strigati „vrem biserici nu blocuri insalubre” sau „vrem o biserica la 10 blocuri construite” ?
  – Unde erati atunci cand se demolau biserici multe dintre ele monumente istorice ? De ce nu ati iesi in strada atunci ? Cei care s-au opus cu adevarat regimului comunist, au suferit din greu: Parntele Cleopa, Arsenie Papacioc, Arsenie Boca, Parintele Galeriu si multi altii. Acum sunt folositi drept „branduri de succes” de catre Preabucurosul Daniel desi intre moralitatea celor mentionati mai sus si moralitatea sa sunt diferente colosale.

 3. Bonas Niculae

  De la „cel rau” sa nu te astepti la „cele bune”. Se gasesc oameni care cauta „pete in soare”, le gasesc, au ba, e treaba lor.
  Bezbojnic = fara DUMNEZEU, asa ca „sa nu te astepti de la ei, la ceva bun”.
  Romanul are o vorba despre cel ce nu-i in stare „de ceva bun”, e fara DUMNEZEU, e „bezmetic”, adica FARA NICI-UN TEL in viata, fara numai acela de „a pune bete in roata”.
  In lume sunt trei feluri de oameni:
  – oameni care fac, treaba lor
  – oameni ce nu fac, treaba lor,
  – oameni care nu fac, dar care nu lasa pe cei ce fac, sa faca, bucuros daca n-ar lasa pe cei care fac rele, sa faca, dar culmea „In pomul ce da roade se arunca cu bata”.

 4. Andrei Iorga

  Ce articol mai e si asta ? Scris in 2013 cu documente si bilanturi adaugate de pe niste linkuri ce dateaza din 2009-2011,intre timp tu ce crezi ca s-a intamplat ? S-au mai adaugat iti zic eu… DECI ? … Logica = ZERO ! Prietene sa-mi spui tu mie cata intentie de marsavie exista din moment ce exista spitale ce se chinuie cu echipamente de 10-20 de ani insa bisericile isi cumpara cate un mercedes vito anual. Ai vazut tu cu ochii tai ce se intampla defapt ? Lasa tu presa,lasa linkurile si TV-ul ! Iesi din raza media si iesi pe strada sa vezi ce observi :) Preotii Romani au masini ce nu au presedinti de tari renumite ale lumii. Stiai asta ? Nu,pentru ca evz sau alte ziare nu scriu despre asta (EVIDENT) ! Iti dau un sfat ca intre 2 oameni ce nu se cunosc :) Nu incerca sa atragi public prin povesti extraordinare ca nu te diferentiezi deloc de domeniul Media (online & tv /radio). O apa si un pamant ! Viata nu e intr-un ziar si nici intr-o emisiune,ci iesind pe strazi si colindand institutii. Apropo,incearca sa faci o postare cu : Am stat 10 ore la coada la impozite / platesc anual pe pamantul pe care mi-am construit casa impozite si taxe desi platesc o viata pentru el (imprumut). Facem si noi blog sa iesim in evidenta,ca doar om castiga o paine si fraierim in continuare rasa noastra ca doar n-om ajuta-o sa iasa din impas cu atata prostie in jur si sa o facem oarecum sa se mai destepte…

  • Pompiliu

   …pai trebuie sa faca Biserica spitale? Tu platesti cumva impozitele catre Biserica? Nu cred, platesti si tu la fel ca toti ceilalti, adica la stat. Atunci, statul sa-ti faca spitale, iar pentru cultura ta generala, vezi ca exista o sumedenie de spitale care sunt facute de Biserica, si aici ma refer la ce a facut sfintii marturisitori Arsenie Papacioc si Iustin Parvu in manastirile ale caror duhovnici au fost, si mai sunt nenumarate cazuri. Traiasca Romania Ortodoxa

 5. Marian

  Oamenii nu cred în BOR nu din cauza zvonurilor mass-media, ci din cauza contactelor lor cu preotii… contacte desigur nu la nivel teologic ci teluric, monetar…

  • Ami

   Corect !
   Toti am avut si avem astfel de exemple nefericite, experimentate personal.
   Biserica se submineaza singura, prin reprezentantii ei lacomi si cu nimic sfant in ei. Iar cei putini care reprezinta Biserica cu cinste sunt mult prea putini pentru a contrabalansa acest dezastru.
   Din pacate, chiar nu e nevoie de vreo campanie de presa – platita sau nu. Biserica s-a „descurcat” grozav in a-si manji singura imaginea, pana intr-un punct in care nu stiu daca si cum mai poate fi reparata.

 6. Generalul

  Amuzant, cum se tot viseaza conspiratii, campanii de dezinformare si asa mai departe care sa erodeze increderea publica in BOR. Pai fratilor, nimeni nu poate sa-ti spuna ca negrul este alb daca nu este asa, sau ma rog, poate sa o faca, dar nu il va crede nimeni. Cu totii cunoastem personal persoane care s-au lovit de nesimtirea si/sau lacomie personalului clerical, acesti veritabili „bugetari in sutana”, care sunt in stare sa lase mortul neigropat daca nu isi primesc cotizatia la negru, nu mizilicul de pe chitanta. Sa ne uitam apoi si la actiunile BOR din campanie prezidentiala din 2014, cand exista dovezi ca s-au trimis circulare si ordine „de sus” pentru a se face propaganda in favoarea „candidatului ortodox”, avem apoi securisti cu sentinta DEFINITIVA, ca Pimen si Teodosie, „INALTPREASFINTITI” amandoi, care au pozitii de conducere in BOR si isi permit sa ne dea lectii, modul in care a fost tratata tragedia „Colectiv” si lista poate continua mult si bine…

  Nici un agent al lui Soros sau al reptilienilor porniti sa distruga fibra nationala ortodoxo-dacica a neamului nostru neprihanit nu ar putea face mai mult rau BOR decat o fac insasi lacustele in sutana…

  • lut golan

   Vezi ca nu prea te baga nimeni in sama, dovada, ti-am raspuns doar eu, alt credincios sau „prostodox”, asa cum le mai ziceti acolo prin lounge si mall.
   Sau ati inventat cuvinte noi de-atunci ?

 7. Doro

  Lung, cam plictisitor, si părtinitor articolul!
  As avea multe de comentat, mă opresc la un singur aspect:
  – preotul, la înmormântare, face slujba pentru mort sau pentru locul de înmormântare? Ce importanta are unde e îngropat?
  ….. Locul stiu ca are, una e să fie în cimitirul bisericii, alta e să fie la privat! Nu mai iei așa mult cash!
  …..un preot adevărat, zic eu , faci slujba oriunde: în pădure, în tranșee, în ruine!
  …..sunteți doar după Bani! Cu foarte mici excepții, Biserica cu angajații ei, e doae pentru ea! De ce nu ar construi Biserica un spital ultramodern .. de exemplu de oncologie! Unde bolnavii să fie tratați gratis, si Biserica să primească donații! Așa aș dona si eu!….pentru Catedrala Neamului…..niciodată!

 8. Pingback:Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni şi dezinformări  | Rezistența Creștină

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.