Meniu Închide

Cât minte Rusia? Informația-cheie despre Pactul Hitler-Stalin din 1939

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și-au făcut pagină de Facebook și au publicat câteva telegrame legate de Pactul Hitler-Stalin din 1939.

Cea mai interesantă telegramă este ultima, comunicarea lui Vasile Stoica, ambasadorul României în Turcia, care aflase de la omologul său francez Rene Massigli despre conținutul protocolului secret dintre Hitler și Stalin (informație venită de la ambasadorul francez din Moscova, Paul-Emile Naggiar). Vasile Stoica anunța Bucureștiul că Rusia intenționa să împartă Polonia, să ocupe Țările Baltice și să invadeze Basarabia.

Sursa foto

Mi se pare fascinant că în puțin mai mult de o săptămână (la 31 august 1939) diplomații români reușiseră să afle esența protocolului secret încheiat între Hitler și Stalin. Nu era vorba de un diplomat oarecare, ci de Vasile Stoica, dar asta e altă discuție. Însă la acel moment informația-cheie nu era confirmată din alte surse – deși evenimentele aveau să indice cât se poate de precis că a fost vorba de o informație corectă: Germania nazistă și Rusia aveau să invadeze Polonia, hitleriștii aveau să meargă la paradă de mână cu sovieticii în Brest-Litovsk, Țările Baltice urmau să-și piardă independența.

Pagina de Facebook a Arhivelor Diplomatice promite să fie o pagină interesantă.

Apoi vine informația de zilele astea că Rusia a publicat Pactul Ribbentrop-Molotov. O informație falsă, Pactul de neagresiune dintre Germania și Uniunea Sovietică încheiat la 23 august 1939 a fost publicat la data semnării, problema a fost reprezentată de Protocolul secret la acest pact care stabilea împărțirea Poloniei și mâna liberă pentru Stalin să ocupe Țările Baltice și Basarabia. Protocolul secret, exemplarul păstrat la Berlin, a fost publicat în preză în 1946 – și de atunci până în 1989 Rusia a susținut permanent că nu a existat acest protocol secret, că ar fi fost vorba de un fals comis de americani.

În 1989 a fost nevoie de o comisie specială creată la cererea lui Gorbaciov care să studieze dacă protocolul secret chiar a existat, comisie care a avut nevoie de exemplarul păstrat în Germania ca să confirme că a existat înțelegerea dintre Hitler și Stalin pentru împărțirea Europei de Est. Originalul protocolului secret a fost identificat în arhivele ruse în 1992 și publicat în 1993. De fapt este vorba de o non-știre. Rusia nu a publicat nimic ce nu fusese publicat cu multă vreme înainte – doar a continuat jocul minciunilor și ipocriziilor care îi este atât de caracteristic.


Alătură-te celorlalți 247 de abonați.

Articole similare

5 comentarii

 1. Marian

  Parca stiam ca protocolul secret a aparut la procesul de la Nürnberg, iar Göring s-a folosit de el pentru, credea el, a crea zâzanie între rusi si americani (englezii n-au contat acolo), o stratagema ce nu le-a iesit nemtilor nici în timpul razboiului (acesta fiind si unul dintre motivele din cauza carora Antonescu a întârziat atât de mult semnarea armistitiului).

 2. Marian

  O mica observatie, ca am uitat s-o precizez la început.

  În cazul în care doua tari, cu limbi diferite, semneaza un act la nivel oficial, exista doua variante:
  1. fie un singur document este original – dar acest lucru este clar precizat într-unul dintre acele articole
  2. fie ambele documente (limba A si limba B) sunt originale (caz în care doua echipe de specialisti rasucesc si pe fata si pe dos fiecare cuvânt si expresie din ambele originale pentru a fi siguri ca ambele parti înteleg acelasi lucru si nu vor fi disensiuni ulterioare)

  întrucât niciunul dintre acele doua copii nu mentioneaza explicit care din ele este originalul, ramâne ipoteza a doua: si anume ca ambele au fost egal-originale.

  Mai mult – niciunul dintre ele nu este practic un document. Modul în care au fost concepute sugereaza mai degraba ca sunt niste procese-verbale ale întelegerilor pe la spate si nu un act oficial propriu-zis.

 3. Bendis

  Multumiri pentru informatia din articol.
  E important pentru romani sa stie adevarul, mai ales ca in ultimii ani mincinoasa Rusie ne tot face curte pe motiv de ortodoxie comuna.
  Desi pe la spate ne saboteaza si ne calomniaza.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.