Cine a început al Doilea Război Mondial? Când a început al Doilea Război Mondial?

Manualele de istorie şi istoricii noştri răspund simplu: al Doilea Război Mondial a început pe 1 septembrie 1939, când Hitler a invadat Polonia. Simplu şi clar. Ştim când a început, ştim cine este vinovat. Treaba e clară, nu mai avem nevoie de lămuriri suplimentare. Şi dacă e altfel?

Ce făcea Uniunea Sovietică în septembrie 1939?

Păi ce să facă, invada Polonia pe 17 septembrie şi apoi trupele sovietice defilau cot la cot cu trupele naziste la Brest-Litovsk. Şi totuşi Uniunea Sovietică nu are nici o responsabilitate cu privire la declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial! Voi recurge la raţionamentul lui Viktor Suvorov din volumul “Spărgătorul de gheaţă” pentru a vedea care a fost rolul Uniunii Sovietice în acei ani.

Care este data intrării Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial? Toată lumea este de acord asupra datei: 22 iunie 1941, când Uniunea Sovietică a fost invadată de Germania nazistă şi aliaţii ei (printre care se număra şi România). Avem de-a face cu o incoerenţă: al Doilea Război Mondial începe pe 1 septembrie 1939 prin invadarea Poloniei de către Germania nazistă, Uniunea Sovietică se alătură invadării Poloniei pe 17 septembrie 1939 şi totuşi… Uniunea Sovietică participă la război abia din 22 iunie 1941! Soldaţii germani şi polonezi morţi în septembrie 1939 au participat la al Doilea Război Mondial, dar soldaţii sovietici morţi în Polonia în septembrie 1939 nu au participat la al Doilea Război Mondial…

Cât de neutră a fost Uniunea Sovietică

În istoriografia rusă (şi nu numai!) în perioada dintre 1 septembrie 1939 şi 22 iunie 1941 Uniunea Sovietică este considerată… neutră! Aproape doi ani de neutralitate în care al Doilea Război Mondial bântuia prin toată lumea, iar Uniunea Sovietică era NEUTRĂ! A fost atât de neutră în aceşti doi ani Uniunea Sovietică încât a reuşit să cucerească 23 de milioane de oameni, invadând câteva ţări cu adevărat neutre. Dar să vedem în ce a constat neutralitatea Uniunii Sovietice de la 1 septembrie 1939 până la 22 iunie 1941.

Pe 30 noiembrie 1939 neutra Uniune Sovietică (neparticipantă în acel moment la cel de-al Doilea Război Mondial!) a declanşat invadarea Finlandei. A urmat un război crâncen care a durat până pe 13 martie 1940, război încheiat cu un tratat de pace valabil şi în ziua de azi. În timpul luptelor din Finlanda, neutra Uniune Sovietică a înregistrat 126.000 de soldaţi morţi şi dispăruţi plus 188.000 de răniţi.

Tot ca un act de neutralitate, în toamna anului 1939 Uniunea Sovietică a transmis ţărilor baltice ultimatumuri prin care a impus instalarea de baze militare sovietice. Continuând această originală politică de neutralitate, Uniunea Sovietică a anexat ţările baltice în iunie 1940. Tot în iunie 1940, Uniunea Sovietică a transmis României un ultimatum prin care a cerut Basarabia şi Bucovina. România a cedat, dar dacă nu ar fi făcut-o cu siguranţă am fi avut de-a face cu un alt exemplu de neutralitate manifestat sub forma unui război.

Uniunea Sovietică îşi motivează “neutralitatea” spunând că nu au existat declaraţii de război în conflictele enumerate mai sus. După această logică şi Germania nazistă a fost la fel de neutră. Când a invadat Danemarca şi Norvegia pe 9 aprilie 1940 Hitler nu a declarat război acestor ţări, ci a spus că a venit să le apere neutralitatea.

Practic, acţiunile Uniunii Sovietice sunt identice cu ale Germaniei naziste în perioada 1 septembrie 1939 – 22 iunie 1941. Şi totuşi Uniunea Sovietică a fost neutră, iar Germania nazistă a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.

36 de comentarii


 1. “A urmat un război crâncen care a durat până pe 13 martie 1940, război încheiat cu un tratat de pace valabil şi în ziua de azi.” Aici cred ca gresesti – Finlanda – in 22 iunie 1941 – a atacat alaturi de Germania – URSS -ul iubitor de pace! Si a pierdut din nou si a urmat un nou armistitiu in 1944! Ca sa reia Karelia,de asta au pornit iar, normal – ce fraieri! Ca si romanii!
  In alta ordine de idei – Georgele – vezi ca nu prea esti korekt politik! NU MAI PUNE LA INDOIALA ISTORIA SCRISA DE CATRE INVINGATORI! Asa ca ai mare grija! Taica Bukovski a zis ca (M)UE e condusa de mensevici! Si nu e asa? Pai cine a fost Barosso, J. Fischer, CINE A FOST Ashton – ce au fost astia toti in tinerete? Ca si in Romania! Ai grija, nu te mai p … contra vantului! Lagare au mai fost si vor mai fi!
  Taica Adolf a fost un bou – ca si Antonescu, Mannerheim, Mussolini si Hirohito! Daca aveau niste cunostiinte elementare de GEOGRAFIE ECONOMICA, isi lasau c … jos! RAZBOIUL ERA PIERDUT DIN START!
  P.S. Hai sa vad daca ai cojones sa publici comentariul!

  Răspunde

  1. Tratatul de pace cu Finlanda din 1940 a rămas valabil pentru că Stalin a pus condiţia revenirii la graniţele din 1940 (ca şi în cazul Basarabiei).


  2. Se stie ca oficial al doilea razboi mondial a inceput la 1 Sept 1939 prin atacarea Poloniei de catre Germania. Se mai stie ca la 23 August 1939, cu o saptamana inaintea atacarii Poloniei, URSS si Germania au semnat un Pact (germano-sovietic) prin care-si imparteau Europa de Rasarit jumatate-jumatate.Nimic despre acest Pact de AGRESIUNE SI CUCERIRE, nu este mentionat in cartile de istorie.
   Ori, urmare acestui pact, URSS a atacat si ocupat intreaga Europa de Est. S-a inceput cu razboiul sovieto-finlandez, apoiocuparea tarilor baltice, atacarea si ocuparea Poloniei de Rasarit la 17 Sept 1939, conform intelegerii cu Hitler, care-o atacase la 1 Septembrie 1939, apoi ultimatumul din 26 August 1940 impotriva Romaniei, dupa care a urmat ocuparea Basarabiei, si ca o slaba compensatie pentru ceu 22 de ani de “ocupatie romaneasca (1918-1940)” si anexarea Bucovinei de Nord de catre aceeasi hrapareata URSS a calaului Stalin.
   Acestea sunt fapte istorice, si nimeni nu le poate nega, ale caror consecinte se vad si astazi.


 2. „La 19 august 1939 Stalin a început mobilizarea secreta a Armatei Rosii, dupa care al doilea razboi mondial a devenit inevitabil. Începerea mobilizarii secrete însemna practic intrarea în cel de-al doilea razboi mondial. 19 august 1939 este ziua când Stalin a început al doilea razboi mondial. Mobilizarea secreta trebuia sa se încheie prin atacarea Germaniei si României, la 6 iulie 1941. Concomitent, în Uniunea Sovietica trebuia decretata Ziua ,,M”, ziua când mobilizarea se transforma din secreta în deschisa si devenea totala. Mobilizarea secreta a fost orientata în sensul pregatirii agresiunii. Pentru apararea tarii nu s-a facut nimic. Mobilizarea secreta a fost atât de colosala, încât nu s-a izbutit ascunderea existentei sale. Lui Hitler i-a ramas o singura sansa: sa se salveze printr-o lovitura preventiva.” Victor Suvorov – Ziua M

  Răspunde

 3. 1) Aşa este . Războiul mondial a început la 3 sept 1939 odată cu declaraţiile de război contra Germaniei date de Marea Britanie şi de Franţa.Ceea ce Germania a făcut poate fi considerat un război local.Era normal să ceară acel coridor care lega Germania de teritoriul Danzig.Nu era normal ca Polonia să refuze acest lucru mai ales că Hitler nu a cerut înapoi tot teritoriul fost german ci doar un mic culoar.
  2) Mobiliozarea generală nu era un motiv ca URSS să fie atacată. Oricum nu din acest motiv a fost atacată.CZC eşti mai mult decît comic cu salvarea lui Hitler printr-o lovitură preventivă. La acea dată înarmarea de care dispuneau ruşii nu ar fi permis acestora un război de agresiune contra Germaniei. Ei s-au pierdut în Finlanda iar în cursul războiului deşi susţinuţi logistic de americani nu s-au descurcat pe teritoriul german şi au fost necesare bombardamente atroce aliate pt ca ruşii să poată intra în oraşe. Rusia nici în vis nu-şi putea închipui că ar putea ataca Germania la acea dată, aşa că ipoteza ta e mai mult decît hilară.

  Răspunde

  1. Prietene, Stalin voia sa cucereasca lumea, el nu se gandea la Germania, Mongolia etc. TOATA LUMEA – el visa la Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Mondiale (!!).

   Si, culmea e, ca era cat pe ce sa-i iasa, doar ca a intarziat nepermis de mult atacarea Germaniei.

   Ce a urmat, stim – englezii au rezistat, nemtii au trebuit sa lupte pe 2 fronturi, americanii le-au aratat pisica sovieticilor (cele 2 bombe atomice aruncate la Hiroshima & Nagasaki nu erau nicidecum destinate psihologic japonezilor – care oricum erau decimati de razboi la momentul ala).

   Luarea la misto a lui Suvorov e tertip clasic post-sovietic, a la agentii de influenta aia care vorbesc dubios de bine limba romana.


  2. Da,şi? Mulţi vor să cucerească. Cu ce să fi cucerit Stalin. URSS abia a făcut faţă nemţilor.A primit ajutor masiv american plus intervenţia directă în război a SUA.NU contează ce voia Stalin ci ce ar fi putut să facă.Prea mult nu ar fi putut, de ex nu ar fi cîştigat singur un război contra Germaniei.


  3. Rusia a fost ocupata pana aproape de moscova de catre nemti si in mod sigur ar fi pierdut tot teritoriul daca nu ar fi fost ajutata de alte tari.


 4. nu ti-e rusine putin sa dezinformezi asa? Te-ai uitat pe harta sa vezi ce “polonie” a invadat urss-ul? aia plina de ucrainieni, iar despre moldova si statele baltice stim din istorie ca apartineau rusiei in urma razboaielor cu turcii si suedezii parca. Pune mana pe carte papagalule si dup-aia scrie…sau dezinformezi special.
  Tu si ceilalti looseri de la timpul nu stiti cum sa mai faceti propaganda antirusa si proromaneasca. Daca te-as vedea pe strada te-as scuipa in gura

  Răspunde

  1. Bine-ai zis ca esti “moldovan” asa spun si rusii… In Romania se spune “moldovean”
   “Moldovan” din Romania, nu exista.
   Moldova nu apartinea Turciei, ci era teritoriu OCUPAT de Turcia, la fel cum erau toate popoarele din peninsula balcanica (Grecia, Bulgaria, Serbia, Muntenia si Moldova).
   Dar moldovenii vorbesc limba romana, si sunt tot atat de romani, de la Alexandru Ioan Cuza incoace (fost si el roman – moldovean), ca si toti ceilalti romani, fie ca sunt din Bucovina, Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia sau Dobrogea.
   Dar tu, tu nu esti roman, nu esti roman in cuget si simtire, chiar daca vorbesti foarte bine romaneste…
   Ce sa-i faci, fiecare neam isi are lepadaturile sale…


  2. în Romînia se spune şi moldovan. Ruşii spun MALDAVAN. Vezi şi nume de persoană; Angela Moldovan (celebră cîntăreaţă de muzică populară), Ovidiu Iului Moldovan (regizor).
   Nu te mai grăbi.


  3. Mãi, moldovene, din pacate ultima propozitie iti reflecta IQ-ul si Kultura!
   Despre restul…. Arcam trebui matale sa studiezi mai multã istorie si nu numai cea csrisa de politrucsii vremelnici slujbasi ai puterinicilor zilei si acre serveste de bine si nevolnicilor ce stau sub pulpana lor sugindusi prea-binele din sudoarea semenilor lor.


  4. IQ înseamnă cantitatea şi calitatea cunoştinţelor, nu grad de inteligenţă.
   2) Ai dreptate în privinţa moldoveanului. El crede teza rusească cum că Rusia ar avea drepturi asupra Moldovei.


  5. Deci daca o tara ataca alta tara, chiar daca in a doua locuiesc si etnici ai primeia, atunci nu se mai cheama invazie? 🙂 Genial rationament!


  6. Vaiiiii!! Să-mi fie ruşine că nu ştiu nici acum că statele baltice aparţineau Rusiei de drept, adică ei au drept de stăpînire asupra altora.
   După 1944 cînd milioane de polonezi au fost dizlocaţi din Vestul Ucrainei fost polonez ucrainienii si ruşii au rămas majoritari.
   Toţi papagalii să puie mîna pe carte şi să înveţe că şi Moldova tot Rusiei aparţinea! Aşa zice căcăciosul ăsta care zice că e moldovean din Romînia. Dacă m-ar vedea pe stradă şi m-ar scuipa ar lua de la mine o lopată moldovenească originală pe spate şi nişte scatoalce.
   Zevzecul ăsta zice că e normal ca în urma unui război cu Turcia să aibă drept asupra teritoriului moldovenesc….Rusia. Ăsta a venit să provoace sau e chiar tîmpit?


  7. Ieşti prost informat. Acolo au fost mulţi polonezi. Stalin i-a mutat după război în Polonia în parftea de Vest, unde au fost germani pr care Sralin i-a trimis peste Oder.
   Moldova aparţinea Turciei? Era ocupată de Turcia!
   Moldovene, după ce ieşti prost te mai caci şi în drum.


  8. mai vodkca-n c.a.p., scuip-o pe ‘ma-ta ca mie mi-a facut orale destule!!! cartile in limba rusa le folosim la closet, dar cam zgaraie!!! ar fi mai buna limba ta, ca si asa ai experienta cu rusii!!!


  9. Moldova a apartinut Romaniei dintotdeauna si a fost cedata de Carol al 2 lea Rusiei in anul 1940 ca sa nu intre Romania in razboi cu Rusia,iar pana in 1944 a revenit din nou Romaniei ca mai apoi in 1944 regele Mihai sa o cedeze iar Rusiei. Deci prin urmare Moldova a apartinut mereu Romaniei si cedata de 2 fricosi Rusiei.
   Sa nu uitam nici ca Romania si-a mutat tot tezaurul de aur in Rusia pentru a nu cadea in mainile nemtilor,pentru ca mai apoi jegosii de rusi sa nu ne mai dea aurul inapoi pentru ca nu au mai recunoscut cum nu recunosc nici in prezent!


  10. Cei care își permit să facă propagandă rusească pe teritoriul României ar trebui să se gândească că Rusia va rămâne dușmanul natural al acestei țări deci sarcina lor va fi foarte grea și fără izbândă …


  11. Daca m-ai vedea pe strada,ai cadea in genunchi si m-ai suge ,spurcaciunea dracului,de rus sau rusofil imputit care te dai “moldovan” !!!


 5. Nu am comentarii…..
  Din Pacate Istoria se scrie de “invingatori”, iar cei ce nu si-au aparat interesele, având conducatori (maresal I.A.) care s-au dat de ceasul mortii de grija natziunii si …. unde am ajuns?!
  Invadati de alte plosnite (dupa cele brune, cele rosii si acum porticalii),
  -cu o tzara ciuntita,
  -cu conationali pribegiti, de intelepta conducere a klasei politicse, si altii ridsipiti de urgiile verzi, rosii ori portocalii in toate cele patru vânturi,
  -cu o natie inscadere in propria-i tzara, atâta cât ne-a mai rãmas, dar in care cei ce-si zic rromí se declara la recensaminte drept ROMÂNI.
  Si are cine sa ne miste într-o’co-va?!

  Răspunde

 6. Sunt curioasa… pe langa datele acestea care arata cand s-au incheiat diferitele tratate din perioada aceea, sau chiar data inceperii si incheierii respectivului razboi mondial, nu se poate spune cum a fost posibil ca o intreaga masa de oameni sa creada cu tarie ca rasa lor este superioara si ca milioane de alti oameni, (inferiori, desigur), trebuie exterminati?
  Este logic ca s-au folosit anumite tehnici de manipulare, dar sunt curioasa care anume si in ce fel.Ce-mi puteti spune despe ce s-a intamplat cu exactitate in timpul celui de-al doilea razboi mondial?
  In fine, ca raspuns la intrebarea lui George Damian, vreau sa spun ca Germania este acuzata ca a declansat acest razboi mai ales datorita atrocitatilor pe care le-a facut. Eu cred ca acest razboi nu era pierdut inca de la inceput si ca din contra, totul putea sa decurga mult mai drastic pentru noi, oamenii de rand. Daca ei nu erau impotriva U.R.S.S. si faceau in asa fel incat sa nu fie nici impotriva Americii, reuseau sa isi atinga orice scop posibil. (Singurul motiv pentru care America a intrat in acest razboi a fost pentru ca ea insasi fusese atacata de catre un aliat al Germaniei, Japonia).
  Hitler ajunsese sa controleze mai mult decat ne putem imagina noi acum, si mai mult decat atat, multimea din randul Germaniei si nu numai, chiar credea cu tarie in el, si mai ales in ideile lui.

  Răspunde

  1. Ceea ce s-a intamplat in WWII a fost mult mai complex….Germania nu a fost acuzata de toate relele doar pentru ca a comis atrocitati….Ea a fost acuzata inca de inceperea razboiului de toate relele pamantului. Situatia a fost cam asa: Germania si Italia s-au vrut a fi un fel de “varianta 3” intre compromisurile si cosmopolitismul occidental si comunismul sovietic…

   Va dati seama ca nimeni nu a dorit asa ceva. Nu apar pe nimeni, ci doar exprim un punct de vedere pe care l-am format dupa mii de pagini citite si marturii ascultate.


  2. Corect! Propaganda americană şi sovietică spune altceva.Sînt sătuzl de minciunile lor neruşinate. Ruşii au avut neruşinarea să condtruiască o cameră de gazare după război şi să spună că acolo nemţii gazau pe evrei. Camera e încă în picioare şi e arătată şi azi turiştilor


  3. CE logică! Dacă a fost atacată de Japonia, America atacă şi Germania că e aliată cu Japonia dar Germania nu a atacat America. Ăsta e motiv??
   Ce ştii tu despre ideile lui Hitler? Ştii aiureli că doar atît ţi s-a predat.


 7. Pana cand nu se va avea acces la arhivele PCUS si KGB din acea perioada , vom continua sa ne dam cu parerea ca tatele ! Va sugerez,totusi, sa va documentati cu privire la inzestrarea cu tehnica de lupta a Armatei Rosii in anii 40. Veti avea mari surprize ! Numai tancuri aveau peste 24.000 de bucati ! Nu toate erau ” la zi ” , dar macar 30% din ele erau net superioare celor germane(calibru,blindaj,manevrabilitate).In plus, tancurile sovietice aveau motoare DIESEL,mai puternice decat motoarele tancurilor germane,precum si senile mai late,care le marea sfera de operabilitate(rusii nu au avut tancuri impotmolite precum nemtii).Abia pe la sfarsitul lui1942 germanii au reusit sa se apropie de performantele tancurilor rusesti ! SUPERIORITATEA germana a fost adusa ,initial,de trinomul ” aviatie de asalt-tancuri-infanterie+artilerie”precum si de faptul ca foloseau tancurile in grupuri masive , autonome , spre deosebire de rusi , care le foloseau ,la inceput, doar in sprijinul infanteriei.O alta carenta mare a rusilor a fost lipsa mijloacelor de radiocomunicatii pe majoritatea tancurilor (la inceput chiar si pe avioane)(doar comandantii de plutoane,companii si batalioane aveau).Era greu sa le conduci in lupta cu fanioane.
  Inca o data , consultati dotarea tehnica a Armatei Rosii din acea perioada si o sa va schimbati multe pareri ! Un mare minus , la rusi , era pregatirea de specialitate a trupelor !

  Răspunde

 8. In opinia mea conflictul dintre Germania si Polonia era unul care privea doar aceste doua tari,cel care a facut din acest conflict unul mondial si cel care a izbucnit de fapt WW2 a fost instigatorul W.Churchill care a declarat razboi Germaniei fara a avea un motiv solid.Poate pt faptul ca era evreu si aparuse un pericol international pt intreaga miscare evreiasca si masonica.Inainte de venirea lui la putere in Marea Britanie era un curent pro-german si pro-Hiltler.Scopul principal al lui Hitler cand a venit la putere a fost rectificarea tratatului de la Versailles,unul nedrept care aruncase Germania in haos si distrugerea comunismului.In perioada 1918-1938 inflatia era atat de mare incat 1$ valora aprox 5 milioane marci,acesta fiind un prilej pt evreii oportunisti de a deveni oameni de afacere prosperi peste noapte,furand munca de-o viata a altora in schimbul unui maruntis.Bancile private erau in totalitate evreiesti precum si o buna parte din Reichsbank,controlau mass-media,in principal ziarele cu tiraj crescut..aveau oameni infiltrati in toate posturile cheie..se urmarea inca de pe atunci sovietizarea Germaniei,lucru combatut de venirea la putere dupa 20 de ani de chin,a unui partid nationalist german.

  Răspunde

 9. Al doilea razboi mondial a fost gindit de un mason pe la 1860 cu scopul de a intari puterea URSS si de a infiinta statul ISRAEL. Asta o spune fostul sef al masonilor din Romania Eugen Ovidiu Chirovici in cartea MISTERELE ISTORIEI , partea a treia. In prima parte povesteste despre adevaratele motive si desfasurarea cruciadelor, in a doua despre revolutia franceza care are ca punct de plecare imprumuturile bancherilor si in a patra despre Licio Gelli si Propaganda Due.

  Răspunde


 10. Eu am aflat din scoala (facuta pe vremea lui Ceasca) ca razboiul a început în 1931, odata cu invazia Japoniei în Manciuria. Daca ne referim la fortele Europei, atunci o alta data sara în ochi, invazia Abisiniei de catre Italia din 1935. Am putea avansa si data de 17.iulie.1936, data începerii razboiului civil din Spania, unde au participat efective armate ruse si germane deghizate în voluntari. Razboiul a devenit mondial abia în momentul în care toate aceste focare (Spania a ramas totusi neutra) s-au unit în 7.dec.1941 (ulterior în 1942 când Hitler si apoi Antonescu au declarat razboi USA).

  Răspunde

 11. Deci oricum am socoti Hitler e de vină. Beţivul ăla de Chiurchil nu are nici o vină? A atacat Germania cu declaraţie de război pe 3 septembrie 1939 şi nu a vrut să cedeze nici dacă aceasta s-ar fi retras din Polonia. A pus aşa nişte condiţii grele încît Germania nu le putea accepta.Mai tîrziu a cedat Uniunii Sovietice toată Polonia, ţară pt care guvernul englez susţinea că luptă.Ruşii nu au luat de la Polonia un mic culuar, cum a cerut Hitler; au luat toată partea ei de Răsărit! Chiurchil a fost de acord.Cum să cred eu că Chiurchil s-a bătut pt Polonia? Îmi e clar că a vrut doar să distrugă Germania pt că devenise puternică. Şi cu asta şi-a tăiat şi craca de sub picioare; imperiul colonial englez a dispărut pt că în urma războiului SUA a devenit o forţă şi a impus unei Anglii slăbite desfiinţarea imperiului colonial. Cu Hitler nu a vrut să se înţeleagă. După război cu americanii nu a avut vreo şansă.Lui Hitler englezii nu au vrut să îi acorde un culuar în Polonia.Americii a trebuit să îi cedeze intreg imperiul şi nici măcar să măcăne nu a avut voie!!Acum sînt precum curvele acelea care după ce li s-a întîmplat ceva ce ele nu au vrut se prefac că ele au vrut aşa.

  Răspunde


 12. Al al Doilea Război Mondial nu a fost pornit de Germania !!!
  Când oare vă va intra în cap că a fost pornit de Japonia ??????????
  Japonia rupea tot în Asia în momentul când Hitter se lupta pentru putere în Germania !!
  Și un apropo evreilor : numărul de Chinezi (civili) omorâți de Japonezi este mai mare decât așa zisul ”HOLOCAUST”

  Pace și Trăiască România Mare !

  Răspunde

 13. La scoala invatam , ca cel De-al Doilea Razboi Mondial a inceput pe 1 septembrie1939 , cand Germania ataca Polonia, cautand un motiv , Germania, isi ataca unul din propriile sale studiouri radio , de langa granita cu Polonia, deoarece, avea nevoie de un motiv. In urmatoarele 6 zile Polonia cedeaza , insa, pe de alta parte alti istorici, sunt de parere ca razboiul incepe in 1937, cand Japonia ataca China. Astfel, cel De-al Doilea Razboi Chino-Japonez incepe… Adevarul este undeva la mijloc.
  Si mai este ceva .. Australia si Noua Zeelanda intra in razboi inaintea Frantei si Marii Britanii , din cauza diferentei de fus orar.

  Răspunde

 14. Aș avea o precizare de făcut.

  Din câte știu eu războiul Chino-Japonez (7 iulie 1937 – 9 septembrie 1945).
  Războiul chino-japonez a durat 97 de luni și 3 de zile (din 1937 până în 1945).

  Răspunde

 15. Corectă analiza d-lui Novac. Dacă avem în vedere faptul că Al Doilea Război Mondial s-a terminat odată cu capitularea Japoniei și nu a Germaniei. Obiceiul tipic european de superioritate și de a privi istoria numai din perspectiva noastră ne face să considerăm începutul războiului odată cu agresiunea Germaniei, în realitate războiul mondial a început în Extremul Orient și tot acolo s-a terminat.
  Dacă avem în vedere că Războiul de succesiune la tronul Austriei și Războiul de 7 ani a fost veritabile Războaie Mondiale cu operațiuni militare în Europa, America de Nord și Asia, ar trebui să reconsideram denumirea de Al Doilea Război Mondial, oricum Războiul Mondial din 1914-1918 rămâne cu denumirea de Marele Război.
  Victor Suvorov a cam fost demontat într-o lucrare mai bine documentata și mai puțin speculativa, “Butoiul și cercurile” de Mark Solonin. În fapt sovieticii nu au fost surprinși, nu în modul văzut de Suvorov, surpriza era de altă natură.

  Răspunde

Ai ceva de spus?