Meniu Închide

Cinematografie protocronistă în Marea Britanie? Quite disturbing!

Imogen Poots în rolul vrăjitoarei celte Arianne, filmul Centurion
Imogen Poots în rolul vrăjitoarei celte Arianne, filmul Centurion

Să vă fac rezumatul unui film: un centurion roman scapă cu viaţă în urma unui atac al dacilor. Pe drumul de întoarcere se întâlneşte cu o legiune în marş şi i se alătură doar pentru a vedea cum o ambuscadă a dacilor distruge respectiva legiune. După multe aventuri se îndrăgosteşte de o vrăjitoare dacă şi rămâne alături de ea. Realizarea acestui film este susţinută financiar de un departament al guvernului României cu bani proveniţi de la Loteria Naţională.

Cum credeţi că ar reacţiona actuala intelighenţie de la Bucureşti? Eu sunt gata să pariezi că ar izbucni un cor de zbierete despre reînvierea protocronismului comunist, despre reactivarea vulgatei istorice stalinist-naţionaliste (odioasă expresie!) etc. De fapt nici nu cred că ar fi posibilă finanţarea şi realizarea unui astfel de film, zbieretele ar izbucni la primele semne că un astfel de proiect ar putea fi pus în practică.

Şi totuşi un film ca cel descris mai sus a fost realizat. În Marea Britanie. Doar că în loc de daci, în acest film apar picţii (celţii strămoşi ai scoţienilor). În rest totul rămâne cum am spus. Filmul a fost susţinut financiar de UK Film Council cu bani de la National Lottery. Are numele „Centurion„. Şi din câte am văzut nimeni nu a acuzat filmul că ar fi „protocronist”. Pentru britanici este ceva absolut natural să toarne un film despre strămoşii lor, romanii. Iar povestea cu centurionul roman îndrăgostit de vrăjitoarea celtă este destul de cusut cu aţă albă, „etnogeneza poporului britanic”, ca să zic aşa.

Şi mai sunt multe alte filme britanice la fel de problematice…Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

13 comentarii

 1. Victor Roncea

  La fel de interesant mi se pare ca in proaspat lansatul film de actiune Sherlock Holmes 2 – „A Game of Shadows” Romania este pusa la valoare ei reala de la inceputul secolului trecut, printre marile puteri geopolitice ale Europei, alaturi de Franta, Germania, Austro-Ungaria si Rusia. Scena este spre sfarsitul filmului si se petrece la o Conferinta de pace in Elvetia la care participa si prim-ministrul roman impreuna cu ambasadorul Romaniei si unde cele cinci state urmau sa decida daca sa porneasca sau nu un razboi european. E drept, printre minusuri, o piesa a autorului coloanei sonore, Hans Florian Zimmer, cu ritmuri tiganesti (dar si inflexiuni romanesti) este denumita „Romanian Wind” – http://www.youtube.com/watch?v=Wv5XIyRrmLQ. Tiganii din film sunt insa… tigani-francezi :)

 2. Pingback:Recomandări de seară » Daily Cotcodac

 3. urbos

  Loteria Nationala Romana e un jeg imputit, pusculita pentru putere. Cand n-o sa mai aiba monopol mai vorbim, pana atunci, pute a comunism ca intotdeauna.

 4. graudegasitid

  Cred ca au fost cel putin doua filme in genul asta, cu romani. ambele destul de slabe.
  Acum nu mai stiu daca centurion era cel mai mizerabil dintre ele dar unul din astea era cu teme de genul romanii sunt aia rai, salbatici cei cei buni, salbaticii sunt superiori de fapt.

  • jhx

   Romanii chiar erau „rai” cu bastinasiii Britaniei.Taxe mari, guvernatori cruzi si saracie lucie; asta au primit nativii,cel putin acolo

 5. Pingback:» Blog Archive » Cinematografie protocronista in Marea Britanie? Quite disturbing! (georgedamian.ro) : Noi, D’acia: Dan Lupu, Pavel Corut, Tesla Nicola, Eminescu, Paul Goma, Densusianu,

 6. Pingback:Sergiu Nicolaescu şi istoria românilor

 7. Radu

  Povestea aplicata atat pictilor cat si dacilor e ok. Fiindca autorii nu se chinuie sa hiperbolizeze civilizatia barbarilor din nordul Angliei si nuici sa-i transforme in altceva decat sunt. Nu uita ca in film apar niste barbari dintr-un neam mai nordic, mai cruzi si mai salbatici decat neamul „magicienei” picte. Englezii mi se par cei mai relaxati in privinta popularizarii istoriei dintre majoritatea tarilor Europei. Ei nu doresc sa demonstreze nimanui nimic. Au fost un imperiu puternic, sunt puternici si acum (mai ales cultural, dar si economic si militar)…Asa ca nu fac eforturi sa-si picteze in culori idilice stramosii din vechime. Bref, n-aveti dreptate cu articolul asta… Iar daca ar fi existat un film cu daci in acelasi gen, ar fi fost apreciat de absolut toate „paturile” societatii. Zic eu…

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.