Meniu Închide

Columna lui Traian aniversată în Bulgaria

American Research Center in Sofia pregăteşte pentru martie 2013 o conferinţă cu ocazia împinirii a 1900 de ani de la ridicarea Columnei lui Traian la Roma. Aproape îmi este frică să spun că scenele de pe Columna lui Traian reprezintă filmul naşterii poporului român. În România începe să devină o ruşine să vorbeşti despre etnogeneza poporului român.

Aşa că spun şi eu plin de corectitudine: romanii i-au ucis pe toţi dacii, s-au retras în Albania, apoi au venit ungurii care au găsit Transilvania goală şi după ce ungurii s-au apucat de clădit civilizaţie, sălbaticii valahi au venit şi ei din Albania.

Astfel că este absolut normal să se facă la Sofia în Bulgaria o conferinţă despre Columna lui Traian. Poate că este mai bine aşa. La Bucureşti ultima realizare măreaţă a fost o statuie în bătaie de joc a lui Traian. Bine măcar că nu l-au reprezentat pe Traian acuplându-se cu Decebal, ca să fie treaba completă. În România chiar nu avem nici un motiv să vorbim despre Roma şi Imperiul Roman. Dacă vă interesează evenimentul din Bulgaria, puteţi afla mai multe aici.

***

***

Ne vedem și pe Facebook?

14 Comments

 1. Ina_adevarata

  Păi, și Mîndruță a declarat că așa a fost, cu românii fugari în Albania și reveniți apoi ca să îi enerveze cu oile lor pe civilizații unguri! Dacă a zis și Mîndruță, măi George!…

  • Dorin C.

   Pai inainte sa treaca (si dupa) Dunarea in Dacia, crezi ca n-au avut ceva “activitati” pentru vreo citeva sute de ani si pe teritoriul Bulgariei de astazi? Ce parere ai? Oare nu i-o fi interesat nimic pe-acolo? Tare ma indoiesc.

 2. Marius A. B.

  S-a trezit naţionalistul George Damian sa reinventeze istoria. Dupa ce i-a transformat în români pe bulgarii din Braşov, acum vrea să ne zică şi de etnogeneza din arcul Carpatic.
  Lasa-ne, că doar toată lumea ştie că românii sunt doar nişte robi mai răsăriţi, care au fost primiţi cu braţele deschise de marele popor civilizator maghiar.
  Orice ţâcă ştie că românii sunt doar urmaşii rromilor (ţiganilor) colonizaţi aici de albanezi, unguri şi bulgari. Şi cumani, avari, blablabari.
  Ptiu, noroc cu ruşii care ne-au impus alfabetul latin, salvându-ne astfel de opresiunea balcanico-osmană!
  :)

  • Taureanu Luca

   Pe mine nu ma mira ca nu suntem inclusi in evenimentul asta din moment ce se trage din toate partile cu tunu in inima descendentei noastre si (spun “si” de dragul dacomanilor) romane.
   Macar de protocol includeai un reprezentant al singurului popor care a transformat un statut social in identitate nationala.

 3. Radu

  Ca sa parafrazam un citat ilustru “demitizati, demitizati, ceva tot va ramane”. Aveti perfecta dreptate cand spuneti ca avem o capacitate unica de a ne bate joc de ceea ce suntem.

  As spune insa ca desconsiderarea fondului nostru latin a inceput mult mai devreme decat Lucian Boia. Tin minte ca, din anii 70, se vorbea enorm despre daci, iar romanii aproape apareau ca niste note de subsol in manualele de istorie.

  Din pacate dupa 1990, istoriografia noastra s-a apucat de demitizare asa ca sa nu ne miram ca bulgarii studiaza columna.

 4. lorakeen

  Daca imi aduc eu aminte toate povestile astea cu demitizarea istoriei romanesti s-au intamplat si in anii 50 cand comunismul de prim val ne prezenta ca pe un popor al nimanui.
  Eu cred ca indivizii care pun atata efort in a mazgali cu rahat tot ce s-a intamplat vreodata bun in Romania sunt doar niste gigei cu incredibile complexe de inferioritate. Am mai zis-o, o repet- e filozofia omului care sta in cacat pana la barba- e OK daca toata lumea e in acelasi cacat pentru ca asa parca nu te mai simti asa de rau. Dar cum vezi ca a iesit unul, asta inseamna ca toti cei care raman in cacat stau acolo pentru ca nu pot mai mult. Si atunci fac tot ce pot ca sa arunce cu cacatul ambiant in nenorocitul ala care si-a permis sa nu stea in cacat.

  Orice alt popor isi lauda valorile. Noi le doboram, noi poporul de ucigasi ai cprei vecinului. Mai aseara vedeam un bloggeras si ziarist de doua parale mancand cacat despre Brancusi. Poporul asasinilor caprei vecinului.
  Si de asta unii dintre noi plecam.

 5. Marian

  Greseala în care a fost împins Ceausescu a fost sa se identifice cu idealul national.
  Si la fel cum daca vrei sa ataci opera ataci persoana, se întâmpla si aici, ataci persoana si lovesti prin ricoseu în idealul national. O perfidie extrema.

 6. Paul din Ohio

  Eu cred ca este foarte bine ca bulgarii vorbesc despre Columna lui Traian. In curand vor uita descendenta turco-slava a unora dintre ei (nici macar o mare majoritate) si, poate, vor incepe sa vorbeasca romaneste. Nimic rau in aceste desfasurari. Poate si sarbilor le va veni aceasta idee.

 7. vali

  Observ ca tot felul de habarnisti isi dau cu parerea despre fel de fel de lucruri. Faptul ca nu am fost romanizati si nu suntem urmasii romei este limpede ca lumina zilei, toate dovezile duc acolo. Nici nu ar fi avut cum sa fie altfel. Restul e politica.
  Aromânii din Balcani sunt urmasii dacilor deportati sau refugiati la sud(cum au fost Asanestii, sursa Kekaumenos dar nu numai), fie urmasii tracilor vechi(Olimp, Pind etc). De aici usoarele diferente intre ei, specificitatea zonala).

  romanizarea e o poveste de adormit copiii, personal ma dezgusta

 8. Judex

  Vali, ai perfectă dreptate. Unii se mîndresc că ar fi bastarzii Romei. Să fie sănătoşi! Un lucru ar trebui să le fie clar tuturor românilor: NOI NU SUNTEM URMAŞII ROMEI! Romanii au venit aici după jaf. Să fure aurul Daciei.

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.