Meniu Închide

Craniul lui Ştefan Foriş şi politica făcută cu ranga de comunişti

craniu-stefan-foris

CNSAS a digitizat dosarul anchetei PCR din 1968 privind abuzurile Securităţii, dosar în care se găsesc câteva fotografii de la deshumarea lui Ştefan Foriş (aici). Secretarul general al Partidului Comunist Român din timpul războiului a fost „lichidat” cu o rangă în vara anului 1946 din porunca partidului pe care l-a slujit cu credinţă. Ucigaşul cu ranga a fost Timofei Bodnarenko, alias Gheorghe Pintilie – şeful Securităţii între 1949 – 1963.

Pagina Wikipedia a lui Gheorghe Pintilie pune sub semnul întrebării informaţiile conform cărora acesta l-ar fi ucis pe Ştefan Foriş (aici).

gheorghe-pintilie-wikipedia

Gheorghe Pintilie îşi mărturisea senin crima comisă în 1946, declaraţia scrisă de mâna lui poate fi citită în dosarul CNSAS. Mai mult, criminalul era foarte liniştit la mai bine de 20 de ani de la comiterea crimei, îşi declara iubirea faţă de partid şi ştia că nu va fi pedepsit. Pentru că oamenii Moscovei care au ucis în România nu au fost pedepsiţi niciodată. Istoria şi monstruozitatea acestor crime – ca şi povestea personală a criminalilor – sunt foarte puţin cunoscute în ziua de azi. Stângiştii de modă nouă mai au puţin şi refac romantismul ilegaliştilor comunişti din perioada interbelică, făcând uitate subteranele ucigaşe ale epocii.

Ştefan Foriş a crezut în partidul comunist din tot sufletul. Deşi era secretarul general al PCR în 1944, a predat conducerea partidului aproape fără să se opună – era un soldat disciplinat. A mers la moarte fără să schiţeze cel mai mic gest de autoapărare, precum un oştean credincios. Gheorghe Pintilie a ucis un om cu ranga fără să clipească şi l-a îngropat în subsolul unei case din centrul Bucureştiului. În tinereţe Gheorghe Pintilie a ucis preoţi şi culaci în timpul revoluţiei bolşevice, apoi a fost antrenat ca spion la Tiraspol şi paraşutat în România. Arestat, a fost închis alături de Gheorghe Gheorghiu Dej şi restul comuniştilor din România. Când Dej împreună cu Ana Pauker, Vasile Luca şi Teohari Georgescu au ajuns la concluzia că Ştefan Foriş a fost un trădător al partidului şi i-au dat sarcina să-l lichideze pe Foriş – Gheorghe Pintilie a executat ordinul.

Pe lângă Foriş a mai fost descoperit un anume „Bulgarul”, lichidat tot de Gheorghe Pintilie plus un al treilea cadavru provenit din fierbintea vară a anului 1946. Prin câte alte subsoluri din Bucureşti zac cadavre de oameni ucişi de comunişti? Încercarea de impunere a legalităţii pornită de Ceauşescu a eşuat. Partidul a anchetat în 1968 o parte din crimele Securităţii – însă nu s-a ajuns la procuratură şi judecată, criminalii nu au fost pedepsiţi. Gheorghe Pintilie a murit în 1985 cheltuindu-şi pe băutură pensia de general de Securitate.

[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

5 comentarii

  1. Donkeypapuas

    Vă rog, ca un istoric ce sunteţi, să modificaţi informaţia eronată pe care o repetaţi. Ştefan Foriş a condus Partidul Comunist DIN România (PCdR). Iar în 1945 ordinea – SEMNIFICATIVĂ – în care erau prezentaţi liderii PCdR era aceasta: Ana (Pauker), (Vasile) Luca, Teo(hari Georgescu), Dej.

  2. Pingback:Craniul lui Ştefan Foriş şi politica făcută cu ranga de comunişti | Blogosfera

  3. Pingback:George Damian – De ce a fugit Petru Dumitriu din România comunistă?

  4. Pingback:De ce a fugit Petru Dumitriu din Romania comunista? | FrontPress

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.