Meniu Închide

Cum a devenit homosexual Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş

pumnal

Cei doi fii ai lui Vlad Dracul, Vlad şi Radu au fost multă vreme ostatici ai sultanului Mahomed al II-lea, garanţie pentru credinţa tatălui lor. În urma relaţiei cu sultanul, Radu a primit supranumele ironic „cel Frumos”, iar începutul acestei relaţii – mai degrabă un viol în lege – ne este povestit cu amănunte de cronicarul grec Laonic Chalcocondil.

„Iarna aceasta însă împăratul petrecând-o în palatele sale, a trimis după Vlad, feciorul lui Draculea, domnul Daciei; şi avea la sine pe fratele aceluia, mai tânăr, fiind favoritul său şi trăind şi locuind la el. Şi s-a întâmplat ca în timpul, când a ajuns la domnie şi sta să plece asupra lui Caraman, împăratul dorind să aibă relaţii cu acest băiat, era cât pe ce să moară de mâna aceluia. Căci fiindu-i drag băiatul, îl chema la petreceri şi, închinând cu patimă păharul către el, îl chema în camera de culcare. Şi băiatul, fără a bănui că va păţi aşa ceva din partea împăratului, l-a văzut pe împărat repezindu-se la el pentru un lucru de aşa fel şi s-a împotrivit şi nu se da la dorinţa împăratului Şi-l săruta împotriva voiei lui şi băiatul, scoţând un pumnal îl loveşte în coapsă pe împărat şi aşa îndată a luat-o la fugă, pe unde a putut. Doctorii i-au vindecat rana împăratului. Iar băiatul urcându-se într-un copac undeva pe acolo, s-a fost ascuns. După ce însă împăratul şi-a făcut bagajele şi a plecat, atunci şi băiatul coborându-se din copac şi luând-o la drum, nu cu mult mai pe urmă a venit la Poartă şi a devenit favoritul împăratului. Dar are obiceiul să se folosească nu mai puţin de cei ce duc acelaşi fel de viaţă ca şi el; căci cu aceştia e mereu împreună şi petrece cu ei zi şi noapte, de cei de alt neam se crede că împăratul se foloseşte nu prea mult, ci puţintel. Lui Vlad, fratele acestui băiat, împăratul i-a încredinţat domnia Daciei; şi cu ajutorul împăratului Vlad feciorul lui Drăculea a năvălit şi a luat domnia.” (Laonic Chalcocondil, „Expuneri istorice”, traducere de Vasile Grecu, Editura Academiei R.P.R. 1958, p. 282-283)

O soartă ciudată pentru Vlad Ţepeş şi Radu cel Frumos: amândoi au avut ocazia şi au încercat să-l ucidă pe sultan, nici unul nu a reuşit.


Prima variantă a povestirilor germane despre Vlad Țepeș tradusă în română
Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

15 comentarii

 1. IV

  „traducere de Vasile Grecu, Editura Academiei R.P.R. 1958, p. 282-283)” 1. Atentie in 1958 Romania erea inca sub dominatie bolsevica,(cccp), iar interesul lor erea sa denigreze istoria Romanilor, la aceea vreme, tot dar absolut tot ce misca si se tiparea in Romania erea supus cenzuri si numai cu acordul comisarilor la ceea vreme trecea la tipar. Cum se face ca un grec scrie despre aceste fapte, iar un traducator care are incorporat in nume tot numele de Grecu ! ( traducere de Vasile Grecu) Cat despre Academia Romana,ce sa spun? si atunci ca si acum, numai lepre, care nu reprezinta poporul Roman, ci interese straine de tara si neam.

 2. Aurelian

  Cunosc povestea lui Radu cel Frumos .Vintila Corbul a ilustrat destul de bine aceasta poveste in Caderea Constantinopolului. Interesant cum cronicarul grec numeste tara romaneasca, Dacia .In multe cronici din secolul al xv-lea aceste tinuturi sunt numite Dacia .Ar fi chiar frumos ca tara sa se numesca din nou Dacia iar noi sa uitam de asemanara intre numele de Roman si Romanes care nu ne face cinste ,deloc.

 3. Popescu Daniel

  Domnule George Damian, imi face deosebita placere sa comunic cu Dvs. constatand ca detineti materiale f. interesante de istorie veche. Desi am specialitatea cu licenta in fizica-chimie, acum la pensie, lucrez la o monografie a satului natal Tunarii Vechi si Tunarii Noi, situate in Campia Bailestiului, Dolj. Pe scurt,pt. ca timpul este scump,ma intereseaza daca aveti si harti vechi cu aceasta zona geografica.Va multumesc pentru intelegere! Cu mult respect si deosebita stima, Daniel Popescu

 4. Pingback:Cum a devenit homosexual Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Ţepeş | Barikada

 5. serban

  Dacá acceptám prostia celor care zic cá Traian era dac (!!!!), dece sá nu credem cá Vlad era sârb?!??!!!. Mâine o sá iasá cá Ceausescu era suedez, nu??!!

 6. Marian

  Macar sultanul a avut bun simt, n-a dat tara pe mâna unuia ca el, de atunci abia prin mileniul III s-a împuscat în gât un fost conducator de aceeasi orientare :)

 7. Bogdan

  Excelent, prietene Aurelian!
  Gand la gand cu bucurie.

  Pai, daca pana si-n secole atat de tarzii, tarii noastre i se zicea tot DACIA de catre cronicari (STRAINI, nota bene!), atunci noi de ce ne incapatanam s-o numim Romania?

  Doar pentru ca un tigan scolit-programat de iezuiti, Petru Maior, a inventat „scoala ardeleneasca” si „latinitatea” noastra?
  Haida-de!

 8. dufu

  Stimate Domn, va citesc de ceva vreme, dar pina acum nu am comentat pe blogul dumneavoastra. De altfel, comentariul meu are doar partial legatura cu articolul. Sunt curios, dumneavoastra, din punctul de vedere al istoricului, ce pozitie aveti legat de toate aceste teorii protocroniste si de sustinatorii lor in general?

 9. DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

  Încă odată vă întreb domnule Damian:
  CENZURA este politica dumneavoastră?
  Văd că MESAJELE ANTI-ROMÂNEȘTI sunt tolerate.
  ANALFABEȚII ÎN ISTORIE sunt preferații dumneavoastră?
  Și dacă da,ce urmăriți prin ȘTERGEREA REPETATĂ a replicilor care încearcă să le lumineze bezna din capete?
  Aveți o problemă cu citarea cronicarilor?

 10. DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

  Domnul Damian detestă să i se demonstreze CU PROBE CĂ NU ȘTIE ISTORIE….
  De aceea CENZURA-PUMNUL ÎN GURĂ rămâne singura salvare a unui ego supradimensionat…
  Sau/și dovada că domnul Damian ARE O MISIUNE de îndeplinit.
  O MISIUNE ANTI-ROMÂNEASCĂ.
  Deși naivii ar putea crede contrariul…
  CENZURAȚI domnule Damian,cenzurați,
  dar eu ȘTIU CĂ AȚI CITIT MESAJUL.
  Și că v-ați înghițit fierea ÎNCĂ O DATĂ.
  Degeaba cenzurați tovarăși!
  Chiar nu știți?
  ROMÂNUL ÎN VECI NU PIERE !

  GEORGE DAMIAN:
  ”textul debutează enunţând O PROSTIE COLOSALĂ – anume că ACTUALUL TERITORIU AL BASARABIEI A FĂCUT PARTE DIN PROVINCIA ROMANĂ DACIA.”

  Domnule Damian,sunteți sigur că APARTENENȚA BASARABIEI LA DACIA TRAIANA este ”O PROSTIE COLOSALĂ”???

  Pentru că dacă e așa atunci va trebui să vă întreb dacă ați auzit vreodată de ”VALURILE LUI TROIAN-TRAIAN” din…ați ghicit:
  ROMÂNIA de Est(Basarabia).
  E drept că acestea traversează DOAR SUDUL României de Est dar trec și peste Nistru,în TRANSNISTRIA-pământ STRĂVECHI ROMÂNESC(deși analfabeții în istorie contestă asta,Moscova știe de ce…).
  Adică trec EXACT prin Țara ROMÂNEASCĂ(zona Basarabiei ISTORICE)a Dinastiei Basarabilor.
  Iar STĂPÂNIREA PĂRINȚILOR NOȘTRI ROMANI asupra zonei DE LA NORDUL Dunării este cu mult anterioară Împăratului Nostru TRAIAN.
  Și anume încă din perioada DE DINAINTEA exilării lui OVIDIUS Publius Naso la Tomis.
  A se vedea chiar PROPRIILE MĂRTURII ale lui Ovidiu în acest sens.

  Dar să vedem ce scria Stolnicul CANTACUZINO despre Împăratul Nostru TRAIAN:

  „Cât dar va fi fost putérea lui atunci și cu câtă mulțime de oameni va fi umblat, cât au umblat și au supus părți ale lumii, putemu-ne însă cu mare mirare și domiri câte cevași, că iată vrând pre lângă acéle oștiri ale lui și lucruri mari ce apucase și făcea ca să-i rămâie și în fapte slavă, și pomenire, doară și minune la oameni în veci rămâindu-i.

  Pe unde mergea, drumuri mari de piatră și ȘANȚURI GROAZNICE TRĂGEA,
  pe unde și umbla, precum și
  PĂNĂ ASTĂZI SĂ VĂD ȘI AICI LA NOI ÎN ȚARĂ,
  cărora încă TROIANURI LE ZICEM
  RĂMÂIND DE ATUNCEA DIN OM ÎN OM ACEL NUME ,
  CARELE SĂ TRAGE ȘI PĂNĂ ASTĂZI
  măcar că foarte puțini sunt carii să știe dirept ce le zic TROIANURI.

  Iară ACESTA IASTE ADEVĂRUL,
  că DIN OȘTIREA ACELUI MARE ÎMPĂRAT, TRAIAN Ulpie, SUNT RIDICATE

  și nu numai aici, ci și pentr-alte țări.
  Așa au făcut cum s-au zis, pentru ca să rămâie neamului omenesc pomenire de mari și de putérnice faptele lui.”

  Istoria ȚĂRII RUMÂNEȘTI
  de Constantin Cantacuzino

  Oare chiar nu a auzit nimeni de
  VALURILE LUI TRAIAN din SUDUL României de Est(Basarabia) ?
  Dar de VALUL LUI TRAIAN(„Troianov val”) evocat a fi existat în Ţara Brodnicilor-Bolohovenilor astăzi teritorii ROMÂNEŞTI
  în parte ocupate de putorile ucacacrainiene?

  „Valul de pământ numit de popor TROIANOV VAL se întinde, după Plater, în gubernia Podolscaia dela Nistru spre Sbruci, în judeţele Uşiţa, Kameneţ şi Proscurov, iar după Marczinski, începe în judeţul Uşiţa, trece prin judeţul Kameneţului şi continuă până la târgul Satu Nou pe Sbruci şi de acolo se întinde în Galiţia până la târgul Magherov. În unele locuri valul acesta are înălţimea între 3,5 şi 5,5 metri.”

  În privinţa însemnătăţii acestui val, Schafarik scria:

  „Mărimea lui şi O MULȚIME DE MONEDE ROMANE care au fost GĂSITE LÂNGĂ EL mărturisesc clar că A FOST RIDICAT DE ÎMPĂRAȚII ROMANI.

  Marczinski de asemenea crede că
  „TROIANOV VAL”
  a fost construit pentru delimitarea graniţelor Daciei din porunca împăratului Traian, în preajma anului 106
  , şi aceasta este foarte verosimil.”

  Era firesc ca brodnicii să-l numească acest val cu numele lui Traian, despre care trebuiau să aibă amintiri, emigrând de pe teritoriul fostei Dacii.”

  Asupra acestuia din urmă încă sunt controverse dacă a fost sau nu realizat de Traian.
  Un lucru însă e cert.
  STRĂMOŞII noştri aveau în sufletele lor atât de întipărit RESPECTUL faţă de Împăratul NOSTRU Traian,în memoria lor uriaşele sale lucrări militare,”Valurile-TROIENELE lui TRAIAN-Troian” erau încă atât de vii,încât i-au dat şi acestei construcţii militare numele de „Valul lui Traian”.
  Nume care mai apoi după invazia HOARDELOR BARBARE SLAVE a devenit „Troianov val”.”
  URMAȘII STRĂMOȘILOR NOȘTRI ROMANI au trecut cu mult dincolo de granițele imperiului ȘI AU FONDAT SATE ROMÂNEȘTI.
  Pentru că ei erau URMAȘII VETERANILOR și COLONIȘTILOR ROMANI.

  VALUL LUI TRAIAN de sus
  ROMÂNIA de Est(Basarabia)

  Valul lui Traian „De Sus” – reprezintă o fortificaţie din perioada antică târzie. Traversează teritoriul României de Est(Basarabia) de la râul Prut până la Nistru, de la orașul Leova până în preajma orașului Tighina trecând pe lângă satele TROIAN(!!!), Ialpugeni, Caracui, Sărăţica Nouă , , Grădişte, Coştangalia, Satu-Nou (Cimişlia), Ciufleşti, Baimaclia, Sălcuţa, Marianovca de Sus, Zaim, oraşul Căuşeni, Chircăieşti, satele COPANCA şi Chiţcani.
  Conform datelor lui I. Hîncu, are lungimea de aproximativ 120 km, înălţimea sa iniţială variază între 3-4 m, lăţimea – 10-15 m, fiind secundat de un şanţ săpat spre nord, adânc de 2-3 m.
  În prezent Valul are o înălţime de 0,5 m.
  VALUL LUI TRAIAN este prima dată atestat documentar la 13 martie 1489.
  Valurile lui Traian sunt prelungite de “fortificaţiilor lui Adrian” .
  Termenul „val” provine din limba latină de la cuvântul „vallum”. Prin noţiunea de val se subînţelege acel tip de fortificaţii, care se constituie dintr-o ridicătură continuă de pământ, de obicei cu un şanţ în partea exterioară, folosită în sistemul LIMESULUI ROMAN (hotarul).

  VALURILE LUI TRAIAN din România de Est(Basarabia)au 2 ramificaţii principale:
  „de jos” şi „de sus”.

  Înălţimea lor la etapa actuală nu depăşeşte 1,5-3 m.
  Conform tradiţiei există opinia, că Valurile lui Traian sunt vestigiile construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian, sau linia de demarcare dintre romani şi aşa-numita „Barbaricum” (lumea „barbară”, neromană).
  Importanţa ASIGURĂRII CONTROLULUI ROMAN în zonă rezidă în necesitatea , protejării culuarului dintre Carpaţi şi Dunăre, zona predilectă a atacurilor îndreptate împotriva Imperiului, a punctelor de îmbarcare de pe litoralul nord-pontic şi, nu în ultimul rând, din considerente economice. Principiile strategice arătate sunt puse în practică din a II-a jum. a secolului I p. Chr., prin tendinţele de extindere a limes-ului moesic către nordul Mării Negre şi de transformare a acesteia în MARE NOSTRUM.
  Astfel de considerente tactice intraseră în vederile strategilor romani încă din secolul I p. Chr., mai cu seamă din timpul guvernării lui TIBERIUS PLAUTIUS SILVANUS AELIANUS.

  Să vedem ce scria CU SECOLE ÎN URMĂ și
  MIRON COSTIN(30 martie 1633- 1691) cronicar ROMÂN din Ţara ROMÂNESCĂ Moldovei:

  „Stihuri de descălecatul țărâi

  Neamul Țărâi Moldovei de unde să trăgănează?

  Din ŢĂRÂLE RÂMULUI, tot omul să creadză.
  Traian întâiŭ, împăratul, supuindŭ pre dahi

  Dragoș apoi în moldoveni premenindŭ PRE VLAHI

  MARTOR ESTE TROIANUL,
  șanțul în țara noastră

  Și Turnul Săverinului, munteni, în țara voastră.

  1 Dahii și dachii tot unii sint (n.a.).
  2 Moldovénii nainte de Dragoș-vodă să chema vlahi sau rumâni de la Râm (n.a.).
  3 Turnul Săverinul este în Țara Muntenească, unde au fost și POD DE PIATRĂ PESTE DUNĂRE,
  DE TRAIAN-ÎMPĂRATUL FĂCUT
  atunce când au descălecat aceste 2 țări CU RÂMLENII (n.a.).
  Și aceste încă dzicŭ că MOLDOVENII SINT DEN RÂMLENI.”

 11. DACISMU` pentru noi E MOLDOVENISMU` 2 !

  Aurelian on 18 februarie 2014 at 11:09 said:

  ”Ar fi chiar frumos ca tara sa se numesca din nou Dacia iar noi sa uitam de asemanara intre numele de Roman si Romanes care nu ne face cinste ,deloc.”

  Mesaj APRECIAT de George Damian.
  ESTE INTERZISĂ combaterea acestei CUMPLITE INSULTE aduse Neamului Nostru ROMÂNESC și SFINTEI ROMÂNII…

  Alt mesaj APRECIAT de George Damian.

  Bogdan on 18 februarie 2014 at 20:52 said:

  ”Excelent, prietene Aurelian!
  Gand la gand cu bucurie.

  Pai, daca pana si-n secole atat de tarzii, tarii noastre i se zicea tot DACIA de catre cronicari (STRAINI, nota bene!), atunci noi de ce ne incapatanam s-o numim Romania?

  Doar pentru ca un tigan scolit-programat de iezuiti, Petru Maior, a inventat “scoala ardeleneasca” si “latinitatea” noastra?
  Haida-de!”

  Petru Maior A INVENTAT LATINITATEA noastră !
  Păi dacă-i așa…chiar că,
  ”atunci noi de ce ne incapatanam s-o numim Romania?”

  ACESTE ABJECȚII debitate de doi ANALFABEȚI ÎN ISTORIE sunt mesajele pe care George Damian le dorește pe blogul său.
  Demascarea ANALFABETISMULUI ISTORIC nu pare a fi scopul lui Damian.
  Mai degrabă ÎNCURAJAREA ANTI-ROMÂNISMULUI.
  Ce tolerezi,aia ÎNCURAJEZI.
  Adios tovarășe.
  TE-AI AUTODEMASCAT.
  E chiar mai bine așa.UNII,MAI NAIVI chiar te credeau mare patriot.
  Uite că s-au înșelat.GRAV DE TOT.
  NOUL secu-KGB știe de ce….

 12. IoNasu

  Este trist ca o populatie venita calare ( fara biblioteci scrise in vreo limba oarecare) s-a asezat in centrul Europei si a reusit sa-si „incropeasca „chiar si o istorie , in timp ce vechii locuitori ai Daciei , cu o suprafata uriasa , n-au lasat posteritatii nici o scriere timp de un mileniu. Ca roman , stau si ma intreb : dupa „retragerea aureliana ” chiar nu a mai ramas pe acest teritoriu nici un stiutor de carte care sa consemneze in orice limba niscai evenimente care in mod sigur s-au petrecut timp de O MIE DE ANI ? Toti cnejii si voievozii au fost analfabeti ? Doamne iarta-ne!

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.