Meniu Închide

Cum a inventat TVR minoritatea aromână

Televiziunea Română a reuşit performanţa să îi includă pe aromâni la capitolul „Emisiuni pentru alte minorităţi”, în raportul de activitate pe anul 2012. La paginile 25-26 ale acestui raport scrie aşa:

În 2012, TVR, prin intermediul Redacţiei Emisiuni pentru Alte Minoritãţi, a realizat programe adresate minoritãţilor naţionale cu reprezentare în Parlamentul României. Astfel, TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR Cultural au difuzat mai multe cicluri de emisiuni care au promovat tradiţiile şi valorile socio-culturale ale diferitelor etnii din România, parte integrantã a patrimoniului naţional. (sursa)

După care avem un tabel la pagina 26 unde aromânii au fost plasaţi alfabetic între armeni şi bulgari, cu 347,92 minute de emisiuni. Nu îmi este limpede cum de au ajuns aromânii minoritate naţională în România, se pare că până la urmă eforturile lui Costică Canacheu dau rezultate.

Aştept cu interes emisiunile TVR dedicate minorităţii moldovenilor. Urmează oltenii şi ardelenii, ca să fie treaba clară.

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 77 de abonați

libris.ro

***

15 Comments

 1. mariusmioc

  Și printre aromâni sînt unii care vor un loc de deputat în parlament asigurat automat.
  Constituția intebelică a României interzicea colonizarea țării cu populații străine. Dacă aromânii nu sînt români, înseamnă că colonizarea lor în România a fost ilegală. Adică au dobîndit prin fraudă cetățenia română și o serie de bunuri materiale (pămînt) pentru care acum cer despăgubiri de la stat, că au rămas în Cadrilaterul cedat bulgarilor.

 2. Marian

  Conform acordului de la 7 septembrie 1940 (care a urmat tratatului de la Craiova prin care cedam Cadrilaterul), România trebuia sa primeasca de la Bulgaria despagubiri de 1 miliard de lei (1940) platibili între 15 ianuarie 1941 si 15 ianuraie 1942.
  Deci ar fi bani de unde sa fie despagubiti, daca acelasi acord împreuna cu anexa la tratat nu ar fi precizat ca datoriile se sterg :), atât cele ale cetateanului, cât si cele ale tarilor.

 3. cetatean

  Domnule draga, daca asa i-ai descoperit pe armani din literatura de specialitate, ca identificandu-se cu moldovenii si ardelenii nu poate fi decat motivant pentru tine. Din greselile repetate probabil o sa intelegi mai clar ca moldovenii, ardelenii si transilvanenii sint subgrupuri ale daco-romanilor in timp ce machedonii au si ei la randul lor doua subgrupuri. Daca tot sinteti asa deranjat de cheltuielile machedonesti de la RRI ma gandeam sa va propun o analiza amanuntita. Daca tot aveti timp pentru activitati de detectiv ante ’89 poate veti afla ca Fundatia Gojdu le suporta. Cine stie. In cadrul romanitatii surprizele se tin lant.

  Felicitari pentru patriotism!

 4. cetatean

  Pentru Marius Mioc. Dar vezi ca statul bulgar a achitat toate despagubirile statului roman pentru pagubele produse machedonilor de acolo (impreuna si cu romani si cu turci). Problema este ca statul roman inca nu a achitat colonistilor tot ceea ce a primit din Bulgaria. Deci mergi inainte.

 5. Guxanu

  clar. o conspiratie la nivel mondial. cu siguranta astia vor sa colonizeze toata lumea, sa se impuna pe toate planurile socio-politice si sa ne violeze femeile, sa otraveasca fantanile si sa parjoleasca culturile … niste zdrente cu totii …

 6. Judex

  Eu cred că cei de la TVR, care primesc bani din buzunarul cetăţeanului român, ar trebui traşi la răspundere pentru infama catalogare a aromânilor drept minoritate naţională. Şi în special pe preşedintele TVR care primeşte un salariu la care unii nici nu visează.
  Mai mult, am auzit un armân venit cu mulţi ani în urmă, izgonit din Macedonia sau Grecia, zicînd pe un post de t.v. că el se simte ofensat pentru faptul că este considerat a fi român. El se simte GREC prin psihic şi formaţie culturală şi că nu înţelege de ce românii nu-i acordă privilegiul de a se considera minoritate naţională. Şi cineva a lămurit lucrurile. Situaţia e pragmatică. Pentru unii din aceşti indivizi nu mai există zare de sentiment naţional, pentru ei totul se măsoară în bani. Ca exemplu edificator pot da pe unul dintre fotbalişti din echipa naţională, armân ţînţar la origine, care la meciurile echipei naţionale ţinea mâna în dreptul inimii simulând dragostea de ţară, ca la scurt timp să-şi boteze copii cu nume neromânesc (Iani, Kira, etc, cu rezonanţe greceşti). Cum toate minorităţile naţionale din România, şi nu numai de la noi, au primit de la UE subsidii grase, în fond, îşi ziceau ei, de ce armânii n-ar primi şi ei.
  Aceasta e cauza. Există un spirit de trădare la unii din rîndul minorităţilor armâneşti care pentru nişte avantaje materiale de moment sunt în stare să-şi vîndă şi mama. Nu mai sunt acei aromâni din preajma celui de al doilea război mondial care pentru neamul românesc erau în stare să-şi dea şi viaţa. S-au pervertit ca şi unii dintre români de altfel.
  De ce să ne mai mirăm?

 7. Pingback:Istoricul George Damian: Cum a inventat TVR minoritatea aromână | Mediaddict

 8. Pingback:George Damian: Cum a inventat TVR minoritatea aromână | Ziaristi Online

 9. Coltoiu

  Aromânii sunt o minoritate. Este o realitate. Sunt de fapt un popor latin înrudit cu noi, dar nici un român nu pricepe dialectul aromân. Eu i-am vizitat pe aromâni la ei acasă, în Albania si în Macedonia. Cu cei care au învătat la scoli în România m-am înteles în română, dar cu cei care nu au vizitat încă România, m-am înteles printr-un translator prin engleză. Mai bine ar face România să-i recunoască ca popor aparte si atunci aromânii ar căpăta mai multe drepturi din partea Uniunii europene. Si apoi, dacă guvernul român sponsorizează organizatiile tigănesti, ucrainene, grecesti etc, de ce să nu dea bani si organizatiilor culturale aromâne?!

 10. Marian

  Aceeasi surpriza am avut-o si eu atunci când am vizitat un sat din haul provincial al Moldovei (fosta RSS :) ) cu multi ani în urma. Am înteles cam jumatate din ceea ce-mi spuneau taranii batrâni, gramatica era similara, dar vocabularul era extrem de rusificat.

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.