Meniu Închide

Datoria istorică a Germaniei față de România: niște documente de la Moscova

De câțiva ani apare periodic știrea cu o datorie a Germaniei față de România din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Multe miliarde. Nu sunt foarte lămurit cu documentele chestiunii. Însă recent am dat peste un document desecretizat de curând din arhivele rusești care spune că de fapt România ar fi datoare Germaniei.

Este vorba de colecția de dosare a mareșalului Wilhelm Keitel, comandantul armatei germane. Aici am găsit un dosar cu titlul ”Diagrama creditelor și situației financiare a României 1940-1944”. Prima filă este denumită ”Valoarea creditelor acordate de Germania prin tratate economice și valoarea nominală a creditelor luate de România”. Din imaginea de mai jos vedem că din prima linie de credite nelimitată deschisă la 3 decembrie 1940 România a luat doar 11,95 miliarde lei (echivalent 197,5 milioane mărci). Din restul liniilor de credit deschise în timpul războiului au mai fost încasate 49,5 miliarde lei (echivalent 825 milioane mărci). Источник в библиотеке

Datoria României față de Germania 1944.
Datoria României față de Germania 1944.

Al doilea grafic din acest dosar prezintă veniturile totale la bugetul României pentru anul 1943-1944 – buget în valoare de 221,39 miliarde lei – concluzia pe care Keitel o putea trage din acest dosar era că în 1944 datoria României față de Germania reprezenta 28% din bugetul anual. Источник в библиотеке

Bugetul României în 1944.
Bugetul României în 1944.

Este complicată chestiunea cu datoriile istorice, mult mai complicată decât pare la prima vedere.
 
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

3 comentarii

  1. Sorin

    Hmm, nu prea cred la cât de pedanți și calculați sunt germanii, nu ar permite ca alte țări să aibi datorii față de ei. Pe de altă parte invers să fie e mai mare șansa. Sunt lucruri știute deja că există o serie de datorii nerecuperate de România la țări din Africa.

  2. Sergiu Motreanu

    Dacă introducem în ecuație și datoriile neonorate din Primul Război Mondial, ar trebui să apară periodic în Frankfurter Allgemeine Zeitung și în Der Spiegel articole cu titlul: ”Datoria istorică a României față de Germania”.

  3. Marian

    Multe datorii nu sunt de actualitate, pentru ca diverse tratate de pace ar fi trebuit macar teoretic sa resolve aceasta problema. Tratatele noastre de pace au rezolvat problemele cu „aliatii”, macar cele la care acestia aveau de recuperat ceva.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.