Meniu Închide

De ce a atacat Hitler Uniunea Sovietică?

tanc-german

Victor Suvorov susţine că Stalin se pregătea să atace pe un front de la Baltica la Marea Neagră, iar atacul lui Hitler din 22 iunie 1941 nu a fost altceva decât o lovitură grăbită de prevenire a tăvălugului sovietic ce se pregătea să pornească spre Atlantic.

În sprijinul raţionamentului său, Victor Suvorov aduce o prezentare extrem de detaliată a dispozitivului militar sovietic de la graniţa cu Germania nazistă şi cea cu România. Cifrele exacte şi denumirile unităţilor le găsiţi în cărţile lui Suvorov. Dar sunt confirmate aceste afirmaţii din alte surse?

Istoricul român Petre Opriş a verificat în arhivele militare ce ştiau românii şi germanii despre dispunerea trupelor sovietice (în „Omagiu istoricului Dan Berindei”, Focşani, 2001, p. 415-425). Informaţiile din rapoartele militare româneşti au rezultat în urma spionajului, iar datele nu au cum să coincidă perfect cu cele prezentate de Victor Suvorov (care nu prea citează surse exacte în sprijinul afirmaţiilor sale).

Chiar şi aşa, spionajul românesc a stabilit în vara anului 1941 că în Bucovina, pe Prut şi la Marea Neagră sovieticii aduseseră între 20 şi 24 divizii de infanterie (dintre care cel puţin 5 divizii de infanterie motorizată), 2-4 divizii de cavalerie şi 6-7 brigăzi motomecanizate. Pe Nistru se găseau încă 4 divizii de infanterie, 4 divizii de cavalerie şi cinci brigăzi motomecanizate. Informaţiile obţinute de spionii armatei române coincid cu datele prezentate de Victor Suvorov. Doar deschiderea arhivelor armatei sovietice ar putea tranşa definitiv chestiunea.

O concluzie a spionajului militar german prezent pe Prut din 7 iunie 1941: „Această concentrare de trupe rapide dă posibilitatea ruşilor în orice moment să treacă la ofensivă pentru a pătrunde în Moldova. După cadrul general şi rapiditatea execuţiei măsurilor ruseşti trebuie contat că armata rusă poate fi gata pentru ofensivă către sfârşitul lunii iunie”. Victor Suvorov afirmă că Stalin dorea să declanşeze atacul în prima duminică a lunii iulie 1941, doar că Hitler i-a luat-o înainte.

Cărţile lui Victor Suvorov le găsiţi la librăria Elefant.

9 comentarii

 1. Radu Osipov

  Pe lângă faptul că i-a luat-o înainte lui Stalin, Hitler avea o obsesie pentru URSS, spunea el “dacă ar fi să închei un armistiţiu cu Rusia, aş ataca-o chiar a doua zi…”. Iar, ce ţine de URSS, protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov demonstrează că ruşii sunt şi ei co-agresori.

  • Soimos

   Cum de ce?
   Orice copil stie ca pentru a pune mana pe campiile roditoare ale Ucrainei, pe campurile de sonde din Caucaz, pe minereurile Siberiei, sau vorba neamtului Pentru a-si asigura “spatiul vital”
   Asa ca ma mir sa vad ca in Ro nu se cunosc lucruri atat de elemenare ca cele pe care le ridici tu aici pe blog!

  • Marian

   Sansele ar fi fost mari ca locul Cortinei de Fier sa fi coincis cu Zidul Atlanticului :), pentru ca americanii ar fi intrat abia 6 luni mai târziu în razboi, iar Roosevelt nu avea motive sa declare razboi Germaniei (chiar a evitat acest lucru, si din motive economice). Franta nu se putea rascula singura, iar Anglia avea probleme în Africa, iar de o invazie, nici macar destule pusti nu aveau, darmite tancuri.

  • lupi

   Corect !!!. Daca ataca primul Stalin intra ca-n branza in nemtzi – ce credeau nemtzii ca in cateva luni o sa-i termine pe rusi s-ar fi intamplat cu adevarat cu ei- i-ar fi maturat Armata Rosie. Sa nu uitam nici aspiratziile si dimensiunile miscarii comuniste din Europa si ce efect ar fi avut rascoalele popoarelor supuse tiraniei germane !.Si ce ridicare uriasa ar fi avut loc dupa ,,socul” intzelegerii din ’39 cand multzi oameni cu convingeri de stanga ar fi intzeles ca Stalin l-a facut pe Hitler !!!.In ce priveste armata germana , multe legende – de ex., mecanizarea , tancurile , care nu prea erau tancuri in 41′ , oricum nu se comparau cu KV si T-34 rusilor.

  • dogi

   mai lupi, se vede ca tie iti place branza stricata!! pai ca sa scrii asa o enormitate, ca ar fi intrat rusii ca-n branza in jarmani, tre sa fii mare mancator de raha…astaaa, fromage…erau destul de pregatiti jarmanii si ar fi fost excelent sa-i lase pe rusi sa atace primii! ar fi beneficiat jarmanii apoi, de multe avantaje politice si militare….puteau invoca agresiunea comunista, ehei…apoi, uiti un lucrusor: jarmanii erau la vremea rashpectiva cei mai buni militari in lupta de aparare!! uiti ca atacul idiotesc asupra urss din iunie 22 1941, a fost comandat de marele oligofrenache hitler, in totala contradictie cu ce voiau si stiau sa faca marii janerali jarmani: guderian, rommel, von manstein, etc. etc…nu uita ca rommel a fost considerat pe drept, cel mai bun general de blindat din lume la ora respectiva!! toti spuneau ca pentru a bate rusia, trebuia sa se atace imediat dupa ,,rasputita” (perioada de noroaie de la inceputul primaverii!!), adeca prin aprilie, cel tarziu mai…astfel incat, sfarsitul lui octombrie sa ofere un mare avans si un front puternic stabilizat!! pentru lamurirea ta, citeste memoriile lui churchill (tipul ala gras, care a vandut rasaritul europei in oct. 1944, lui stalin!!!), sa vezi parerea lui despre wermacht si cum dorea sa-i impinga pe jarmani spre est, vezi interesele americanilor in europa, vezi acordul de la muenchen…de ce crezi ca au semnat chamberlain si daladier acel acord??? au dat satisfactie jarmaniei si i-au incurajat sa mearga ,,nach ost”..sperau sa-i impinga spre rusi sa-si faca rost de materii prime si spatiu vital si sa-i lase pe ei in pace!!! se vede treaba ca esti un telespectator de antena 3!!!

 2. Ghita Bizonu'

  ++Victor Suvorov (care nu prea citează surse exacte în sprijinul afirmaţiilor sale).++
  Cine a citit pre Suvorov STIE ca datele lui Suvorov se sprijina in genl pe memoriile maresalilor, generalilor sovoetici. Pe publicatii sovietice .. adica pe dopcumente care in marea lor parte sunt accesibile .. Insa trebe rabdare sa le cuti si sa le colationezi, adica sa fii nitel “obsedat” de problema… Insa in spsijinul afirmatiilor sale vine si Tribunalul de la Nuremberg care a statuat ca atacul p[reventiv este crima de agresiune,. Oare de ce?! Ca azi este uitata aceasta parte a sentintei de la Nuremberg .. este normal caci ceva sefi de stat “democrati” ar trebui sa fie spnazurati ptr “lovitura preventiva”

 3. lupi

  Domnule , ce te-a apucat , ca sa zic asa ???. Agresiunea nu poate fi tolerata , indiferent din ce parte vine !!!.Suntem mancurtizatzi , am ajuns sa sprijim agresori ticalosi – de ex. , idiotul retardat Bush , criminal de razboi dupa legile normale ale unei omeniri intregi la cap !!!. Acum , banditzi care cica lupta pentru libertate – Libia e un ex. deja consumat , acum e Siria – o tzara atacata de talibani fundamentalisti platitzi cu banii americanilor si seicilor nemernici sauditzi si care ne sunt prezentatzi drept luptatori pentru libertatea poporului sirian !!!. Te doare mintea , daca ai , e incredibil – eu stau in Anglia si injur de fiecare data cand cretinii de la BBC dau stiri din Siria – astia sunt idiotzi ca neam , la englezi ma refer , si cred tot ce li se vara pe gat !!!. Cat priveste razboiul si cine l-a inceput , l-am vazut acum cateva minute pe Razvan …… la Antena – si m-am ingrozit – ce dreaq de scoala au facut oamenii astia ca abia acum au aflat de ,,prietenia sovieto-germana” si intzelegerea anterioara razboiului ???.Si ala care-a fost sef al SRI sau SIE , CICA E PRIMA OARA CAND VEDE-AUDE DE ACEA PARADA DE LA BREST-LITOVSK !!!. VAI DE CURUL NOSTRU !!!!.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.