Meniu Închide

De ce a atacat Hitler Uniunea Sovietică?

tanc-german

Victor Suvorov susţine că Stalin se pregătea să atace pe un front de la Baltica la Marea Neagră, iar atacul lui Hitler din 22 iunie 1941 nu a fost altceva decât o lovitură grăbită de prevenire a tăvălugului sovietic ce se pregătea să pornească spre Atlantic.

În sprijinul raţionamentului său, Victor Suvorov aduce o prezentare extrem de detaliată a dispozitivului militar sovietic de la graniţa cu Germania nazistă şi cea cu România. Cifrele exacte şi denumirile unităţilor le găsiţi în cărţile lui Suvorov. Dar sunt confirmate aceste afirmaţii din alte surse?

Istoricul român Petre Opriş a verificat în arhivele militare ce ştiau românii şi germanii despre dispunerea trupelor sovietice (în „Omagiu istoricului Dan Berindei”, Focşani, 2001, p. 415-425). Informaţiile din rapoartele militare româneşti au rezultat în urma spionajului, iar datele nu au cum să coincidă perfect cu cele prezentate de Victor Suvorov (care nu prea citează surse exacte în sprijinul afirmaţiilor sale).

Chiar şi aşa, spionajul românesc a stabilit în vara anului 1941 că în Bucovina, pe Prut şi la Marea Neagră sovieticii aduseseră între 20 şi 24 divizii de infanterie (dintre care cel puţin 5 divizii de infanterie motorizată), 2-4 divizii de cavalerie şi 6-7 brigăzi motomecanizate. Pe Nistru se găseau încă 4 divizii de infanterie, 4 divizii de cavalerie şi cinci brigăzi motomecanizate. Informaţiile obţinute de spionii armatei române coincid cu datele prezentate de Victor Suvorov. Doar deschiderea arhivelor armatei sovietice ar putea tranşa definitiv chestiunea.

O concluzie a spionajului militar german prezent pe Prut din 7 iunie 1941: „Această concentrare de trupe rapide dă posibilitatea ruşilor în orice moment să treacă la ofensivă pentru a pătrunde în Moldova. După cadrul general şi rapiditatea execuţiei măsurilor ruseşti trebuie contat că armata rusă poate fi gata pentru ofensivă către sfârşitul lunii iunie”. Victor Suvorov afirmă că Stalin dorea să declanşeze atacul în prima duminică a lunii iulie 1941, doar că Hitler i-a luat-o înainte.

Cărţile lui Victor Suvorov le găsiţi la librăria Elefant.Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

13 comentarii

 1. Radu Osipov

  Pe lângă faptul că i-a luat-o înainte lui Stalin, Hitler avea o obsesie pentru URSS, spunea el „dacă ar fi să închei un armistiţiu cu Rusia, aş ataca-o chiar a doua zi…”. Iar, ce ţine de URSS, protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov demonstrează că ruşii sunt şi ei co-agresori.

  • Soimos

   Cum de ce?
   Orice copil stie ca pentru a pune mana pe campiile roditoare ale Ucrainei, pe campurile de sonde din Caucaz, pe minereurile Siberiei, sau vorba neamtului Pentru a-si asigura „spatiul vital”
   Asa ca ma mir sa vad ca in Ro nu se cunosc lucruri atat de elemenare ca cele pe care le ridici tu aici pe blog!

  • Marian

   Sansele ar fi fost mari ca locul Cortinei de Fier sa fi coincis cu Zidul Atlanticului :), pentru ca americanii ar fi intrat abia 6 luni mai târziu în razboi, iar Roosevelt nu avea motive sa declare razboi Germaniei (chiar a evitat acest lucru, si din motive economice). Franta nu se putea rascula singura, iar Anglia avea probleme în Africa, iar de o invazie, nici macar destule pusti nu aveau, darmite tancuri.

  • lupi

   Corect !!!. Daca ataca primul Stalin intra ca-n branza in nemtzi – ce credeau nemtzii ca in cateva luni o sa-i termine pe rusi s-ar fi intamplat cu adevarat cu ei- i-ar fi maturat Armata Rosie. Sa nu uitam nici aspiratziile si dimensiunile miscarii comuniste din Europa si ce efect ar fi avut rascoalele popoarelor supuse tiraniei germane !.Si ce ridicare uriasa ar fi avut loc dupa ,,socul” intzelegerii din ’39 cand multzi oameni cu convingeri de stanga ar fi intzeles ca Stalin l-a facut pe Hitler !!!.In ce priveste armata germana , multe legende – de ex., mecanizarea , tancurile , care nu prea erau tancuri in 41′ , oricum nu se comparau cu KV si T-34 rusilor.

  • dogi

   mai lupi, se vede ca tie iti place branza stricata!! pai ca sa scrii asa o enormitate, ca ar fi intrat rusii ca-n branza in jarmani, tre sa fii mare mancator de raha…astaaa, fromage…erau destul de pregatiti jarmanii si ar fi fost excelent sa-i lase pe rusi sa atace primii! ar fi beneficiat jarmanii apoi, de multe avantaje politice si militare….puteau invoca agresiunea comunista, ehei…apoi, uiti un lucrusor: jarmanii erau la vremea rashpectiva cei mai buni militari in lupta de aparare!! uiti ca atacul idiotesc asupra urss din iunie 22 1941, a fost comandat de marele oligofrenache hitler, in totala contradictie cu ce voiau si stiau sa faca marii janerali jarmani: guderian, rommel, von manstein, etc. etc…nu uita ca rommel a fost considerat pe drept, cel mai bun general de blindat din lume la ora respectiva!! toti spuneau ca pentru a bate rusia, trebuia sa se atace imediat dupa ,,rasputita” (perioada de noroaie de la inceputul primaverii!!), adeca prin aprilie, cel tarziu mai…astfel incat, sfarsitul lui octombrie sa ofere un mare avans si un front puternic stabilizat!! pentru lamurirea ta, citeste memoriile lui churchill (tipul ala gras, care a vandut rasaritul europei in oct. 1944, lui stalin!!!), sa vezi parerea lui despre wermacht si cum dorea sa-i impinga pe jarmani spre est, vezi interesele americanilor in europa, vezi acordul de la muenchen…de ce crezi ca au semnat chamberlain si daladier acel acord??? au dat satisfactie jarmaniei si i-au incurajat sa mearga ,,nach ost”..sperau sa-i impinga spre rusi sa-si faca rost de materii prime si spatiu vital si sa-i lase pe ei in pace!!! se vede treaba ca esti un telespectator de antena 3!!!

 2. Ghita Bizonu'

  ++Victor Suvorov (care nu prea citează surse exacte în sprijinul afirmaţiilor sale).++
  Cine a citit pre Suvorov STIE ca datele lui Suvorov se sprijina in genl pe memoriile maresalilor, generalilor sovoetici. Pe publicatii sovietice .. adica pe dopcumente care in marea lor parte sunt accesibile .. Insa trebe rabdare sa le cuti si sa le colationezi, adica sa fii nitel „obsedat” de problema… Insa in spsijinul afirmatiilor sale vine si Tribunalul de la Nuremberg care a statuat ca atacul p[reventiv este crima de agresiune,. Oare de ce?! Ca azi este uitata aceasta parte a sentintei de la Nuremberg .. este normal caci ceva sefi de stat „democrati” ar trebui sa fie spnazurati ptr „lovitura preventiva”

 3. lupi

  Domnule , ce te-a apucat , ca sa zic asa ???. Agresiunea nu poate fi tolerata , indiferent din ce parte vine !!!.Suntem mancurtizatzi , am ajuns sa sprijim agresori ticalosi – de ex. , idiotul retardat Bush , criminal de razboi dupa legile normale ale unei omeniri intregi la cap !!!. Acum , banditzi care cica lupta pentru libertate – Libia e un ex. deja consumat , acum e Siria – o tzara atacata de talibani fundamentalisti platitzi cu banii americanilor si seicilor nemernici sauditzi si care ne sunt prezentatzi drept luptatori pentru libertatea poporului sirian !!!. Te doare mintea , daca ai , e incredibil – eu stau in Anglia si injur de fiecare data cand cretinii de la BBC dau stiri din Siria – astia sunt idiotzi ca neam , la englezi ma refer , si cred tot ce li se vara pe gat !!!. Cat priveste razboiul si cine l-a inceput , l-am vazut acum cateva minute pe Razvan …… la Antena – si m-am ingrozit – ce dreaq de scoala au facut oamenii astia ca abia acum au aflat de ,,prietenia sovieto-germana” si intzelegerea anterioara razboiului ???.Si ala care-a fost sef al SRI sau SIE , CICA E PRIMA OARA CAND VEDE-AUDE DE ACEA PARADA DE LA BREST-LITOVSK !!!. VAI DE CURUL NOSTRU !!!!.

 4. Gene

  Daca rusii atacau primii – per total ar fi fost minunat :) „Forta„ de atac a rusilor s-a vazut la invazia din Finlanda :) iar nemtii ar fi avut motiv si acoperire perfectam legala.

 5. Marian

  Atacul trebuie efectuat atunci când cei care ataca sunt pregatiti.
  Daca rusii ne-ar fi atacat, iar nemtii nu ar fi fost deloc pregatiti, am fi îmbuliNATO, la fel ca astazi. Pentru ca rusii sunt la doi pasi iar nemtii, azi americanii, sunt hat la mama dracului. Daca am fi putut rezista nu am fi cedat Basarabia în 1940.

 6. Nicu

  Buba e gravă si încă supurează… simplificată e cam așa: Carol face kiki, îl pune în brațe cui se nimerește, lui Antonescu de exemplu, și apoi pune palma-n fund și dă-i bice „iepei” până în țările calde… Hitler era un maniac revanșard care vroia toată lumea poluată ca să intre în război de partea lui (…dacă ajunge să înroleze bosniaci musulmani…), de aici cadorisește Ungaria și Bulgaria de la alții, cam de pe unde îi durea istoric, mai trebe să spun exact de unde?… Stalin avea o durere similară cam tot pe acolo… De ce tot pe acolo? Ai văzut hărți interbelice? Ai văzut ce țară dodoloață era în estul Europei? Țara aia era invidia vecinilor, mai puțin a uneia, cam tot la fel de dodoloață, Yugoslavia,… dar le și plăcea multora să fie în țara asta, până la ultimul ucrainean de dincoace de Nistru, pentru că dincolo se murea de foame…, chiar și lui Miklos Banffy chiar dacă scria în ungurește, o făcea pentru că așa gândea și așa îi era mai „ca pe apă” arta (știi cum Cioran refuza să vorbească românește pentru că daca o facea, o vreme nu mai putea scrie pe franceză? nu e de joacă cu limba natală, o anume sintaxă/morfologie îți formează anumite structuri mentale… dar am cunoscut și maghiari care gândesc românește…)…
  Ce îi mai rămâne de făcut lui Antonescu când la Churchill sună ocupat? „Fă-te frate cu dracu’, până treci lacu’ ” sau suferă ca sârbu, să vezi acolo „botle neck” … Miza lui era să îl calce pe Stalin, dar grav, asta era cafeaua lui Antonescu „Stalin mort!”, în timpu asta să spere că îl epuizează pe Hitler, iar Horty era pepsi, Antonescu mai bătuse drumul Budapestei, iar între timp regina mai salva niște evrei, de care evident știa și oricât de legionar era regimul, se făcea că plouă… De ce nu a ieșit? Pentru că Japonezii se pierd prin insule în loc sa facă al doilea front lui Stalin, pentru că atunci când plusează cu armată primește limuzină de la Hitler, nu armament (De ce? Hitler îi înțelesese jocul, concluzia: „las că te epuizez primu”… limuzina aia era cu dublu tăiș, pe de o parte îl scuipă în obraz, pe de alta îi intărâtă pe proști împotriva lui Antonescu la modu „ui’ la ăla, noi tragem cu capse și el se plimbă cu limuzina!” ), pentru că Hitler intrase pe prea multe fronturi și dă kix la Moscova, dar totuși jinduiește la Caucaz și în loc să pună Stalingradul sub asediu și să traverseze Donul pe unde s-ar nimeri mai bine, se proptește acolo și nici atunci nu pasează românilor armament încât Stalin reușește să rupă frontul fix prin rândurile românești… la poker greu s-a băgat Antonescu, mai ales pentru că a luat cărțile abandonate de Carol… Sunt foarte curios de cartea lui Tesu Solomovici, n-am citit-o, aștept un portofel mai gros…, dar sunt sigur că e cam pe aceeasi frecventă despre Antonescu…
  Ca să revin la subiectul articolului… nu există în toată lumea asta ceva mai ipocrit decât un victimizator care se dă victimă, în alte cuvinte, cu tot Ribbentrop/Molotov, Stalin știa că Hitler va ataca mai devreme sau mai târziu, comasase trupe ca să nu se intre în rusia chiar ca în brânză… ar fi atacat? nu prea, eventual numai după ce s-ar fi înțeles nu Aliații, numai după ce s-ar fi epuizat Hitler (cand știi de Flaktrum iti vine să invadezi tara respectiva? sau mai astepti sa se mai concretizeze un valet de treflă?)… etc… Stalin aștepta să fie atacat, nu ar fi atacat, ca sa poata poza in victima… pentru rusi si acuma al doilea razboi mondial e pentru altii, pentru ei e razboiul de aparare al patriei mama… e grav, ca atunci când violatorul striga „viol!” dacă victima face proces… fix cum am spus, nu există în toată lumea asta ceva mai ipocrit decât un victimizator care se dă victimă… și Antonescu văzuse asta (Cum naiba să nu fie intrați în război când se dă ultimatum României care nu era în război?!?! Culmea, în iunie face nenorocirea asta după care în august și în septembrie, la 1 saptămână diferență între ele, vin celelalte 2 nenorociri… aceeași concluzie, nu există în toată lumea asta ceva mai ipocrit decât un victimizator care se dă victimă…)

  • Marian

   Ungaria facuse parte din Imperiul austriac (K.u.K.) cu drepturi depline, ba chiar putin privilegiata, asadar era mai apropiata sufletelului lui decât România.
   Bulgaria, ca si astazi (când este, din cauza Greciei si Turciei, o piedica contra Schengen), putea uni al treilea imperiu milenar cu Turcia, un aliat mai vechi si dusman Rusiei, prin care putea ajunge pe scurtatura spre petrolul caspic.
   Acesta a fost si motivul pentru care a treia coloana s-a îndreptat spre Caspica si pentru ea au fost alocate resurse importante ce au lipsit celorlalte doua, necapitularea Leningradului, misiune ceruta lui Mannerheim dar refuzata de acesta, fiind un spin usturator în flancul stâng degrevând importante (altele) si vitale resurse necesare frontului.

   Legal, declaratia de razboi sau actiunea militara de agresiune sunt cele doua mijloace prin care se porneste un razboi. Daca România ar fi refuzat sa se supuna Ultimatumului si ar fi raspuns militar, abia atunci ar fi fost stare de razboi. Asa a fost o cerere care a fost îndeplinita pe cale pasnica. Vezi si începerea primului razboi mondial.

   Problema cea mai grava este ca România a atacat URSS fara declaratie de razboi, iar rusii s-au folosit de asta. Chiar daca Germania a declarat razboi URSS (cu doua ore înainte de atac), rusii au facut ce-au facut si au acuzat-o si pe ea de acelasi lucru sub ochii îngaduitori ai aliatilor. Si uite-asa s-a propagat minciuna cu atacul prin surprindere, miselesc.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.