Meniu Închide

De ce a fost omorât Ceauşescu? Conexiunea basarabeană

Nimic din ceea ce s-a spus până acum nu m-a convins ca explicaţie logică pentru executarea lui Nicolae Ceauşescu pe 25 decembrie 1989. Mascarada petrecută în cazarma din Târgovişte nu poate fi numită proces. Acuzaţiile în baza cărora Ceauşescu a fost executat sunt ridicole: genocid, subminarea economiei naţionale etc. Nicolae Ceauşescu a fost omorât pentru că trebuia să moară şi cred că decizia privind execuţia sa nu a fost luată la Bucureşti. Şi totuşi: de ce a trebuit să moară Nicolae Ceauşescu?

Există o succesiune a evenimentelor care mi-a atras atenţia. Nu reprezintă sub nici o formă o demonstraţie, sunt doar câteva evenimente care puse în succesiune dau un aer ciudat întregii afacerii. S-ar putea să nici nu existe vreo legătură între evenimente.

Pe 13 noiembrie 1989 Ceauşescu vorbea clar în Comitetul Politic Executiv al PCR despre Basarabia şi Pactul Ribbentrop-Molotov. Cu acelaşi prilej atrăgea atenţia asupra evenimentelor de la Chişinău din anul 1989 şi spunea că a cerut ca aceste evenimente să fie reflectate în presa românească (chiar ar fi necesară o cercetare pe presa comunistă din anul 1989 pentru a vedea în ce măsură şi cum era reflectată lupta naţională de la Chişinău). Stenograma în care Ceauşescu vorbea despre Basarabia a fost publicată de Jurnalul Naţional. Se mai spune că la congresul PCR din noiembrie 1989 Ceauşescu a vorbit limpede despre Basarabia, dar nu am identificat nici o sursă credibilă pentru asta.

Pe 24 decembrie 1989 Congresul Deputaţilor Poporului ai URSS adopta declaraţia de condamnare a Pactului Ribbentrop Molotov. Textul acestei condamnări îl puteţi citi aici.  Se vorbeşte despreEstonia, Lituania şi Letonia – nici un cuvânt despre Basarabia sau Republica Sovietică SocialistăMoldova. Poeta Leonida Lari a încercat să introducă chestiunea Basarabiei în declaraţia finală, însă nu a avut succes.

Pe 25 decembrie 1989 Nicolae Ceauşescu era executat la Târgovişte.

Pentru a completa acest tablou ar mai fi nevoie de multe elemente. Ar trebui să aflăm ce şi cât ştia Gorbaciov despre cele întâmplate în România după 22 decembrie 1989, ar trebui văzut întregul tablou al disputei dintre România şi Uniunea Sovietică asupra Basarabiei. Nu pot spune că lui Nicolae Ceauşescu i s-a tras moartea de la Basarabia, însă este o pistă care merită investigată.

 

 Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

11 comentarii

 1. Radu

  Domnule Damian, nu am acum in fata texxtul interventiei lui Ceausescu la Congresul XIV dar tin minte ca a spus ca odata cu condamnarea pactului Ribbentrop Molotov, trebuie lichidate si consecintele sale.

  Mai clar de atat nu cred ca se putea exprima un secretar general al PCR, chiar si in perioada perestroikai…

  • Ion Popescu

   Îmi amintesc, dar in acel context l-am considerat, probabil din lipsa de alte informații, o tentativa de diversiune naționalistă.

 2. Virgil Ciuca

  Cine-i autorul articolului?

  Daca rusii, cub conducerea lui Gorbaciov au pus la cale acest asasinat ei au avut si sprijinul cel putin al americanilor- despre interesele evreilor in acest asasinat nu stiu prea multe!

  In 23-sau 24 dec 1989 Departamentul de stat al Statelor Unite au dat la radio un comunicat prin care precizau ca Statele Unite nu se opun daca rusii intra in Romania sa restabileasca ordinea.!
  In volumul meu de versuri „Blestem strabun” publicat la Ed Semne in 2007 am inclus un eseu intitulat „Un exilat, Departamentul de Stat si lovitutra de stat din 89”..Este vorba de o scrisoare pe care personal am trimis-o in ianuarie 90 presedintelui US in functie la acea vreme, GW Bush, in care ii atrageam atentia ca „invitarea rusilor de catre Departamentul de Stat al US , de a intra in Romania este cea mai mare greseala diplomatica de la Cel de al doilea razboi mondial ,…….gasiti cartea la bibilitecile centrale din Bucuresti si la bibliotecile din capitale de judete …

  De curand la Chisinau a fost infiintat „Consiliul Unirii” al carui obiectiv este REINTREGIREA ROMANIEI. Sa sprijinim NECONDITIONAT aceasta actiune prin toate mijloacele ce ne sunt omeneste cu putinta! si impotriva oricarei opozitii interne sau externe.

  http://www.consiliul-unirii.org

  Trimiteti va rog adeziuni de sprijin!

  Virgil Ciuca
  .

 3. mariusmioc

  Am studiat eu presa comunistă românească din 1989, deci nu trebuie să-ţi faci probleme pe acest subiect.
  După evenimentele din noiembrie 1989 de la Chişinău, care s-au soldat, printre altele, cu incendierea Ministerului de Interne (condus de Vladimir Voronin), la rubrica externă a ziarelor româneşti au apărut scurte ştiri despre faptul că au fost tulburări la Chişinău.
  Faptul a contrastat cu tăcerea completă de pînă atunci din presa ceauşistă cu privire la evenimentele din Basarabia (şi în general din URSS).
  Dar prea multe amănunte nu se dădeau. Ceea ce se spunea la Bucureşti nu era nici 10% din ceea ce se spunea despre acele evenimente în ziarele sovietice din Chişinău.
  http://mariusmioc.wordpress.com/2008/11/17/16-noiembrie-1989-izbinda-gorbaciovismului-in-republica-socialista-sovietica-moldoveneasca/
  Observ că propaganda prin care Ceauşescu e rebranduit ca luptător pentru cauza naţională îşi găseşte idioţi utili inclusiv în Basarabia. E vorba aici de un produs de import din România.

 4. MIA

  > Ceea ce se spunea la Bucureşti nu era nici 10% din ceea ce se spunea despre acele evenimente în ziarele sovietice din Chişinău.

  Oarecum normal intr-o perioada in care si obtinerea unei reviste de propaganda sovietica aproape 100% precum „Sputnik” devenise cvasi-imposibila in Romania … ;)

 5. unmihai

  In toamna lui 89 eram elev intr-a 7-a. La ora de Constitutie – obiect ce avea ca scop sa ne bage bine in cap cine e partidul si conducatorul tarii – s-a intamplat un lucru care m-a lasat masca la acel moment. Pofesoara ne-a vorbit despre Basarabia, despre faptul ca noi ca tara promovam pacea si nu dorim conflicte .. dar acel pamant e pamant romanesc.
  Ora aceea o tin minte si azi. Era un subiect tabu. Pana in acel moment nici macar nu ni s-a amintit de Basarabia si de Bucovina de nord in cadrul orelor. Unirea de la 1918 se realizase doar cu Transilvania. Nu vazusem nicaieri in manuale o harta a Moldovei lui Stefan cel Mare.
  Iar de miscat in front, ca profesor, nu miscai fara ordin de sus mai ales pe un asemenea subiect.

 6. teribil

  Ceausescu a fost omorat fiindca era conducatorul suprem… dupa aceea tara a intrat in lupte interne si au fost usor de controlat unul sau altul din cei cu putere.

  Sa luam exemplul post Ceausescu: Basescu, a fost ales in primul mandat si pe ideea de a revoca contractul cu Bechtel dupa ce a iesit nu s-a mai auzit nimic de aceasta, a fost pur si simplu convins sa faca ce trebuie

 7. Pingback:OMUL CARE A COMANDAT EXECUTAREA LUI CEAUŞESCU | MĂGDĂCEŞTII DIN INIMA BASARABIEI

 8. Geo

  marius mic,
  inca odata te dovedesti un caracter josnic, pe langa profesionalismul alterat de ura si ignoranta. Nu te-ai gadit ca ai putea fi chiat tu acel „idiot util”? Nu spun al cui, ca e evident.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.