Meniu Închide

De ce se aliază Ungaria cu Rusia

viktor-orban-vladimir-putin

Deoarece nu are nici o altă opţiune pentru a-şi păstra o politică externă proprie. Din punct de vedere militar Ungaria nu poate fi apărată: o câmpie traversată de un fluviu cu o metropolă în mijloc, toate obstacolele naturale din jurul aceste câmpii fiind controlate de statele vecine. Din punct de vedere economic un stat agrar şi furnizor de servicii, precum toate celelalte din jurul său – deşi mult mai bine organizat. Cu o populaţie de 9 milioane de locuitori, fără o politică externă agresivă Ungaria ar cădea în clasa statelor europene de genul Slovaciei şi Sloveniei. Un satelit la periferia imediată a puterii germane. Dacă Ungaria s-ar conforma politicilor externe comune ale Uniunii Europene ar deveni un furnizor de forţă de muncă şi nimic mai mult.

Ungaria are nevoie de conflict, are nevoie să iasă în evidenţă. Slăbiciunile enumerate mai înainte sunt compensate de câteva instrumente puse pe picioare imediat după Tratatul de la Trianon: o propagandă bine articulată şi o reţea globală de lobby şi influenţă mediatică. Principala temă de bătaie: drepturile minorităţilor naţionale din bazinul dunăreano-carpatic. Principala strategie: găsirea unui aliat puternic care să-i promită orice formă de anulare a Tratatului de la Trianon. În anii ’90 au fost marile state europene şi Statele Unite – însă stabilizarea centrului european prin Uniunea Europeană nu i-a satisfăcut Ungariei principala cerere, modificarea condiţiilor Tratatului de la Trianon.

De aproape 100 de ani, Ungaria nu şi-a modificat obiectivele şi mijloacele politicii externe – însă nici nu are cum să găsească soluţii noi. Acest blocaj s-a transformat într-un fel de psihoză generalizată la nivelul societăţii – de aici apare şi solidaritatea populaţiei faţă de Viktor Orban şi extremiştii de la JOBBIK. Pe de o parte Viktor Orban ar trebui inventat dacă nu ar exista – pentru că el este singurul obstacol în calea JOBBIK, fără Viktor Orban extremiştii ar lua cu uşurinţă puterea la Budapesta. În acelaşi timp Viktor Orban a studiat foarte bine tratatele europene şi ştie exact până unde poate întinde coarda fără să o rupă. Cam aşa a apărut alianţa Ungariei cu Rusia. Budapesta şi-a găsit noul protector de la care să ceară revizuirile dorite.

 
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

28 de comentarii

  • Andrei

   nu vine nimeni sa zica ca suntem prieteni cu ungurii

   daca se ajunge la o forma „mai calda” de razboi si ne trezim cu ungurii la Cluj, nu putem da vina pe nimeni decat pe toleranta si pe prostia noastra

   de avertizat ne-au avertizat ungurii de intentiile lor de fiecare data cand au avur ocazia, cu fiecare discurs al UDMR, cu fiecare tabara paramilitara, cu fiecare steag secuiesc…

   mai departe ramane sa vedem cat ne duce capul ca tzara

 1. enzo

  Ungurii is asa si asa. Nu se feresc sa zica: avem un dictator si UE ne da picioare in cur, forintu e slab rau, bancile ne-au ingropat cu creditele alea date pe franci elvetieni dar mai ales e nasol ca ne crede lumea drept o tara plina de curve.
  Asta o zic ungurii unguri din Ungaria, oameni obisnuiti. Analizand punctual nu prea poti sa nu le dai dreptate.
  Ei au impresia ca ar fi fost candva demult demult o mare putere, ori lucrul acesta nu e adevarat nici macar pe jumatate, de aici si dezamagirea si amarul general.
  Forta de munca eftina se poate adauga asa ca si eticheta fara nici o problema, firmele straine nu platesc salarii mari, un salariu de 600-700E e normal si reprezinta cam 1/3 din salariul unui neamt, aceeasi firma germana plateste in Romania salarii de 800-1000E.
  Prietenia asta cu tarile europene mari s-a tinut pana cand ungurii au cumparat de la nemti tot felul de chestii gen camioane si alte echipamente militare, dar pana la urma tot la rusi au apelat pentru elicoptere de exemplu.
  Amicitia cu ‘Merica s-a cam stricat cand s-a incazit relatia Romania-USA, in sensul ca americanii s-au cam prins de jocul duplicitar si galustele servite de unguri mai ales la inceputul anilor ’90.
  Paradoxal in anumite domenii am colaborat bine cu ei, meritul apartine anumitor sefi de la MAI si Armata (gen exercitii si operatiuni comune).
  Personal as merge pe o relatie cat mai buna cu Ungaria, la urma urmei impartasim o istorie si cam acelasi fond genetic. Probelemele apar doar la nivel politic.

  • Marian

   Ungurii au o problema imensa – drept rezultat primesc salarii mici si o acceptanta mica pe piata muncii din EU – nu numai ca au o limba dificila, dar nici nu e comprehensibila, chiar la nivel de neologisme – exemple sunt cu carul: repülőtér (aeroport), számítógép (calculator, computer, ordinator), jövedelem (venit [contabilitate]) samd. Angajatorul ori investeste în ei o groaza de cursuri straine sa-i învete macar limba tarii în care vor sta (în EU) sau nativa a firmei (germana, engleza), ori alege o alta mâna de lucru cu care macar are certitudinea ca întelege ce i se cere.
   Altfel, ca persoana privata, nu am avut probleme nici cu ungurii din tara, nici cu cei, relativ putini la numar, din Ungaria. Probleme am avut cu secuii (atât pe teren propriu, în Harcov, cât si în deplasare, prin tari straine).
   Sunt convins ca o vietuire pasnica la nivel de populatie este posibila.

  • Răzvan

   Împărtășim istoria pe care ne-au furat-o ei ? :))
   Și acest cam același fond genetic se datorează faptului că ungurii au asimilat populația românească întâlnită în Panonia (forțat sau cu acordul lor..).
   Și eu am prieteni unguri și unii-s chiar băieți de treabă, dar hai să spunem lucrurilor pe nume ;)

 2. Pingback:Nasul TV » De ce se aliază Ungaria cu Rusia

 3. Răzvan

  Ungaria a fost mereu aliata Rusiei. Cel puțin din vremea lui Bela Khun până la intrarea Armatei Române în Budapesta și apoi imediat după sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial când – din câte am mai citit – încerca orice să opereze pe la spate Bucureștiul și să clocească un potențial conflict în Transilvania. (Și bineînțeles, Rusiei i-au convenit dintotdeauna situațiile conflictuale între statele-satelit).

  • dufu

   „Ungaria a fost mereu aliata Rusiei.” Mai putin cind era aliata cu Germania.
   Episodul Bela Kuhn cred ca trebuie legat mai degraba de prietenia personala dintre Lenin si acest personaj, decit de o alianta reala intre Ungaria si URSS. Sa nu uitam ca dupa ce Guvernul Bela Kuhn a fost dat jos, cel adus (indirect) de trupele romane la putere a facut o alianta cu Germania lui Hitler, alianta in urma careia noi am pierdut la masa verde Ardealul de Nord. Si sa nu mai uitam ca la Stalingrad, o minte luminata din OKW avea de gind sa puna alaturi trupe ungureti cu trupe romanesti pentru a apara flancul de nord daca nu ma insel al armatei germane. Pina cind cineva a facut observatia ca relatiile intre soldatii celor 2 natiuni nbu sunt chiar cele mai bune, iar trupele sovietice, daca s-ar fi lansat in ofensiva, sa nu se fio lovit de nicio rezistenta, trupele acestor 2 „aliati” ai germanilor fiind mult prea ocupate sa se macelareasca intre ele. De aceea intre trupele romane si cele maghiare au fost intercalate contingente italienesti, croate samd…
   Cred ca explicatia pentru care Ungaria cauta alianta Rusiei este una mult mai simpla. Mirosul puterii are un efect afrodisiac asupra kurvelor. Vezi si czul UDMR.

 4. Canadian

  Cheia succesului politic al Ungariei este raspunsul la intrebarea: Cine o sustine si de ce? Pentru ca e clar ca e sustinuta si la nivel european si la nivel de Statele Unite. Nu a fost sanctionata nici pentru politica sa contrara sensului politicii europene, nici dupa provocarea de la meciul cu Israelul; si stim bine ca sanctiunile se pot da usor si mascat, de exemplu prin scaderea serioasa a rating-ului de tara la principalele agentii de evaluare, gen Standard & Poor. Desi a expulzat 200 000 de germani dupa razboi si 600 000 de evrei la Auschwitz, n-am auzit de nici un film hollywoodian cu subiectul al doilea. Nici nemtii nu sunt suparati; n-am informatii, dar oare exista o organizatie a celor expulzati din Ungaria, cum exista pentru cei din Sudeti? Nu cred ca e suficient ca analistii Europei de Est din CIA sa fie unguri (explicatia lui Larry Watts).

  • Marius

   Stii foarte bine ca Ungaria a fost singura tara care nu s-a atins de evrei. A ramas ultimul bastion, ultimul refugiu al evreilor. Horthy, filo-englez nu s-a atins de ei. Cei 600.000 de evrei de la Auschwitz au fost „colectati” dupa ce Ungaria a fost ocupata de nemti, iar Horthy a fost inlaturat. Scorzeni, capturand fiul lui Horthy si santajandu-l, Horty se da la o parte, iar puterea este preluata de nazisti si de o gupara de extrema dreapta condusa de Szalasi, echivalentul legionarilor de la noi. Asa se explica cu dupa al doilea razboi mondial, numai Horthy a fost crutat de evrei.Nimeni nu s-a atins de el. Asta la cererea expresa a evreilor salvati de Horthy. Analistii Europei de Est nu-s unguri, sunt evrei sau influentati de evrei, Ei vor ramane recunoscatori pana in veci lui Horthy. Expulzarea nemtilor nu a fost sanctionata, deoarece, cei expulzati au fost acuzati tocmai de atrocitati impotriva evreilor. Pacat ca multi nu cunosc istoria regionala si atunci vb in necunostinta de cauza.

  • dufu

   @Marius: oare chiar asa sa fie? Si evreii din Ardealul de Nord, inclus in Ungaria dupa dicatatul de la Viena din 1940? Tin sa va atrag atentia ca acea parte a revenit Romaniei din punct de vedere legal numai dupa tratatul de la Paris, daca nu ma insel.
   De facto, a fost eliberata la sfarsitul lui octombrie 1944… .
   Dar intre 1940 si 1944 a fost teriroriu maghiar…

 5. dt

  Adevarat,dar cred ca ar trebuii adaugat si vocatia de tradator,intrucat la fel era si innainte 89,plus faptul ca daca nu depaseste limite cunoscute beneficiaza de protectia lui Swarzt Gyorghi,alias Soros,caruia i-a ingaduit sa isi fixeze prima baza est-europeana la ei.

 6. Pingback:De ce se aliaza UNGARIA cu RUSIA | FrontPress

 7. Pingback:De ce se aliaza UNGARIA cu RUSIA | Lupul Dacic

 8. Pingback:Ce au scris ieri liderii de opinie din România despre politică, economie și viața noastră | Blogul lui Ilias Papageorgiadis

 9. Pingback:Alianta | odoricaion

 10. nic

  E greu să enumeri într-un simplu comentariu toate motivele care au făcut și fac ca România să se afle atât de mult în urma Ungariei în ce privește imaginea.
  Ne convine sau nu, Ungaria are un bagaj de credibilitate din care încă se mai adapă, în ciuda năbădăilor de care se face vinovată. A fost momentul 1956, la care se adaugă regimul liberal(sau relativ liberal) al lui Kadar. Apoi face parte, fizic, din Europa centrală, iar grupul de la Visegrad a fost the darling, copilul răsfațat al Uniunii Europene în anii 90. Găsești în plus familii maghiare, precum Esterházy, cu puternice legături europene. Ungaria continuă astfel să fie „unul de-ai lor”, în timp ce noi suntem percepuți drept același outsider. A știut să-și facă o propagandă deșănțată încă din 1990, când, spre deosebire de noi, principalele șase partide au dat o declarație comună(era primăvara lui 90), de politică externă, în care își afirmau dorința de a contribui împreună la propășirea Ungariei, indiferent de diferențele de politică în plan intern. Asta în timp ce noi – o știu de la diplomați străini – făceam cea mai proastă impresie în Occident măcar prin faptul că fiece partid ce-și trimitea acolo reprezentanții nu făcea altceva decât să-și bârfească co-naționalii!
  Ungurii au știu mult mai lucid și mai consecvent să-și definească și urmărească ceea ce pentru unii sună bombastic, și anume banalul INTERES NAȚIONAL!
  Așa au ajuns ungurii să vorbească în anii 90 – în plan extern – cu o singură voce, să declare tuturor, din Marea Britanie până în Japonia, că Ungaria întrunește toate condițiile ca să devină „placa turnantă a investițiilor” în Europa Centrală și de Răsărit. Iar rezultatul a fost conform așteptărilor, Ungaria a adunat cele mai multe investiții străine, pe cap de locuitor…
  O altă țară Vișegrad, Polonia, nu îndeplinea nici măcar un singur criteriu în momentul în care a fost primită în Uniunea Europeană. Amintiți-vă cât de greu ne-a fost în schimb nouă, care, de bine de rău, am îndeplinit în momentul aderării cele mai multe condiții.
  Asta mi-aduce aminte de o schiță de Jaroslav Hasek, despre domnul administrator și vechilul, care se îmbătau mereu criță… și vorba mergea, „domnul administrator a fost ca de obicei, nițel mai cu chef, în timp ce vechilul a fost beat ca un porc”. Chiar și când vechilul a încercat să fie treaz de-a binelea, gura lumii a zis că tot „beat ca un porc” a fost. Așa și cu noi…
  E până la urmă o chestiune de pedigree, nu că aș fi de acord cu ea, dar ăsta este mersul lumii și trebuie să te dai după el…
  E momentul în care încep să mă gândesc dacă nu cumva revenirea la monarhie n-ar fi totuși un mare salt în „lumea bună”, un câștig neîndoios de respectabilitate, care, în mod cert, nu ne-ar rezolva toate problemele, dar măcar n-am mai fi considerați, oricât am vrea să ne îndreptăm cărările, ca de obicei, „beat ca un porc”.

 11. enzo

  Aseara la meciul de fotbal amical Ungaria-Danemarca se scanda la un moment dat ceva de genul: La Bucuresti traiesc doar tiganii….
  E oleaca de senzatie sa stai destul de aproape de suporterii hard-core si sa auzi asemenea scandari. Noroc cu morala crestina :) .

 12. Canadian

  @Marius – Ungaria – „ultimul refugiu al evreilor”? – imi pare rau, dar nu exista justificare pentru o asemena afirmatie; foarte bine, sa admitem ca Horthy nu era anti-semit; dar Szalasi si tot partidul sau erau, nu? Nu erau szalasistii unguri, erau martieni? Nu i-au arestat si trimis EI la Auschwitz pe evrei? vezi Wikipedia: „The Yellow Star and Ghettoization laws, and deportation, were accomplished in less than 8 weeks with the enthusiastic help of the Hungarian authorities, particularly the gendarmerie (csendőrség).”Sa vedem acum, prin comparatie, comportamentul romanilor – tot in Wikipedia: „According to Yehuda Bauer, when the deportations to Auschwitz began in May 1944, the Zionist youth movements organized smuggling of Hungarian Jews into Romania. Around 4000 Hungarian Jews were smuggled into Romania, including the Zionist youth movements organized smuggling and those who paid individual smugglers on the border. The Romanians agreed to let those Jews in, despite heavy German pressure.”
  Daca ungurii n-ar fi anti-semiti, cum se explica succesul Jobbik din zilele noastre? (20% din voturi).
  Acum, despre deportarea svabilor (germanilor). Am mai scris despre cartea „L’Expulsion des Allemands de Hongrie” a istoricului francez Jean-Leon Muller. Se precizeaza acolo clar ca expulzarea svabilor s-a facut prin decret al guvernului maghiar, nu la cererea rusilor, si scopul a fost FURTUL pamantului agricol detinut de svabi. Ironia tragica facea ca, de multe ori, beneficiarul ungur al expulzarii sa soseasca in satul care-i fusese repartizat INAINTE ca proprietarul svab sa fi fost expulzat, de unde rezultau incidente pe care va las, Dl. Marius, sa vi le imaginati singur. Pe scurt, in 1920 Ungaria avea 550 000 de germanofoni in 1920 si a ramas cu 35 000 in 1948. Erau toti vinovati de crime anti-semite? Sa fim seriosi. Sa facem iarasi comparatia cu romanii (p. 141 din cartea citata): „De tous les pays d’Europe centre-orientale, c’est pourtant bien la Roumanie qui, dans l’immédiat après-guerre, se montra la plus clémente envers sa population germanique. Les Allemands de Roumanie n’échappèrent certes pas aux déportations en URSS, organisées par les autorités d’occupation soviétiques, et furent également défavorisés par la réforme agraire, mais aucune mesure d’expulsion ne fut envisagée contre eux par le gouvernement roumain. ”
  Dupa cum se vede, stiu ce „vb”-esc; astept argumentele contrare.

  • dufu

   Evreii din Romania au plecat in majoritatea lor dupa infiintarea statului Israel.
   Adica dupa 1948. Noi vorbim aici de perioada 1940 -1944, cind numai din Ardealul de Nord, guvernul Horty a deportat peste 100000 de evrei. Mai cititi stimate domn.

 13. enzo

  Ah! ce mai imi plac mie povestile astea nascocite recent in care ungurii pozeaza in aparatori de evrei. Uite cum statea treaba la Oradea, al 2 lea ghetou ca marime din Europa:
  „…În luna aprilie a aceluiaşi an, Consiliul de Ministri al Ungariei adoptă o hotărâre conform căreia se angaja să trimită în lagărele de muncă germane “50.000 de evrei împreună cu familiile lor“… ”
  http://www.oradeamea.com/mai-1944-ghetoul-oradean/

 14. Pingback:Se separa apele: Ungaria si Rusia formeaza o alianta. De ce? | onoarepatriei

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.