Meniu Închide

De ce se fac încă documentare cu Hitler? Un răspuns

Zoso lansează întrebarea din titlu și afirmă că nu vede rostul unor noi filme documentare despre Adolf Hitler. Am zis să încerc să răspund la întrebare, mai ales după ce am văzut răspunsurile din comentarii.

Răspunsul cel mai simplu este că Hitler a rămas o obsesie pentru societatea occidentală. Dictatorul Germaniei naziste a declanșat Al Doilea Război Mondial și a coordonat un genocid industrial. Chestiile astea două au modificat profund omenirea.

Al Doilea Război Mondial a spulberat marile puteri tradiționale europene (Germania, Franța, Marea Britanie) și a deschis scena istoriei pentru ceva nou: superputerile aflate în confruntare ideologică, Statele Unite și Uniunea Sovietică. Cercetările militare au deschis cutia Pandorei – rachete, avioane supersonice, bomba nucleară, antibioticele, cibernetica, primele computere. Genocidul evreilor a re-deschis discuția asupra moralității ființei umane cu întrebarea simplă: cât de răi pot fi oamenii? O discuție aflată permanent sub semnul milioanelor de victime.

Și toate acestea au pornit de la un singur om: Adolf Hitler. Cumva originea lumii de azi se găsește în acest om și de aici pornește o obsesie care nu va fi vindecată prea curând.

Apoi vine întrebarea cheie: a fost Hitler sau nu nebun? A fost un dictator psihotic? Dacă da, cum de a reușit un om în esență bolnav să subjuge o națiune precum cea germană? Dar dacă Hitler nu a fost nebun? Dacă a fost sănătos la cap? Ce înseamnă asta pentru natura ființei umane? Un om întreg la cap care incendiază conștient întreaga planetă și căsăpește milioane de nevinovați – asta este normalitatea? Ne putem aștepta la alte astfel de accidente istorice?

Istoria este o resursă a prezentului. Cum a reușit un dement să ia puterea absolută, ce condiții i-au favorizat ascensiunea – să le identificăm și să le urmărim să nu se mai repete. Și cum a reușit un om sănătos la cap să ajungă la declanșarea unui război mondial și a unui genocid?

Avansurile tehnologice prezente fac ca apariția unui nou Hitler să fie de natură a duce la anihilarea rasei omenești. De aici obsesia cu Hitler și reamintirea periodică a modului în care s-a produs ascensiunea lui.


Alătură-te celorlalți 250 de abonați.

Articole similare

2 comentarii

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.