Meniu Închide

De ce sunt tinerii istorici români… nici nu ştiu cum să le zic

Dau sâmbătă dimineaţă peste o dezbatere de istorici la TVR Info. Tineri istoricii: o dr., un dr. şi un drd.  Discuţia era uşor dezlânată: Ceauşescu, 1968, Revoluţia din 1989, mitul conducătorului, unitatea poporului din jurul Partidului – nu prea înţelegeam. Încet-încet, pâcla se limpezeşte: domnul dr. spune că nu există nici un document care să ateste faptul că sovieticii intenţionau să invadeze România în 1968, după ce tocmai invadaseră Cehoslovacia. Că există un mit al acestei invazii probabile în istoriografia română. Că pe baza aceluiaşi mit şi-a creat şi Nicolae Ceauşescu imaginea de oponent anti-sovietic şi că aşa şi-a ridicat soclul pentru cultul personalităţii. Drd. nu se lasă şi trage şi el: că acest mit coincide cu mitul implicării sovietice în Revoluţia de la 1989, cu teza poporului asediat etc.

Plec de la emisiune şi deschid volumul lui Larry Watts „Fereşte-mă doamne de prieteni…” care tratează chestiunea României asediată de aşa zişii parteneri din lagărul sovietic. Şi caut subcapitolul referitor la pregătirile sovietice de invadare a României din 1968. Iar acolo găsesc aşa la paginile 365-368:

 1. În anul 1968 România a fost informată de mai multe ori printr-un ofiţer polonez de pregătirile făcute de Pactul de la Varşovia pentru invadarea României şi Cehoslovaciei;
 2. Pe 29 martie 1968, şeful comuniştilor bulgari Todor Jivkov zicea aşa în faţa Comitetului Central de la Sofia: „Suntem obligaţi să luăm măsuri pentru introducerea ordinii în Cehoslovacia, ca şi în România”
 3. În iulie 1968 Brejnev zicea aşa în faţa CC al PCUS: „Conducerea României joacă un joc dubios, ca să ne exprimăm cu blândeţe. Bucureştiul îşi arată simpatia faţă de conducerea Partidului Comunist Cehoslovac”

Nu sunt chiar un plan pentru invazie cele trei documente de mai sus – dar greu de crezut că sovieticii nu s-au gândit serios la invadarea României în 1968. Până la urmă vor ieşi şi documentele din arhivă. Atunci de ce merg dr. şi drd. pe teza „mitului invaziei”?Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

4 comentarii

 1. CZC

  Domnule Damian, e bine de vazut conducatorii de doctorat ai respectivilor si eventualele burse in strainatate. Respectivii sustin exacte tezele „prietenilor” mentionati de Larry Watts. O fac din ignoranta si atunci, vorba zicalei: „daca ai facut-o din capul tau, prost cap ai avut”, sau asa sunt indrumati: ‚iar daca te-a sfatuit cineva, prost te-a sfatuit”. Dumneavoastra ca istoric sigur cunoasteti mai bine cum de-a lungul istoriei s-au straduit diferiti straini sa minimalizeze rolul romanilor in istoria si cultura universala. De fapt asa se s-a intamplat si, din pacate se intampla, cu dacii. Ca o fac strainii nu e de mirare, dar cand o fac romanii, asta inseamna tradare de tara si neam. Lichele.

 2. Arhimede

  Istorici?
  Aşa le spunea moderatorul.
  Dar chiar sunt istorici?
  Sau doar nişte trepăduşi cu aere de savanţi?…

  Am mai văzut asemenea specimene prezente pe la tot felul de tolcşoaie (zoaie).

 3. Observator

  In 1968, tocmai absolvisem facultatea si efectual stagiul militar la Scoala de ofiteri de rezerva de la Focsani.
  Asteptam de la o zi la alta, ordinul de deplasare pe pozitii de lupta, de la Bucuresti, ordin care pana la urma nu a mai fost transmis.
  Nici vorba nu poate fi, se pregatea invadarea Romaniei de trupele „fratesti” ale Pactului de la Varsovia.
  A iesit astfel la iveala odata mai mult, cat de „prieteni” ne erau URSS si interesele cui servea Pactul de la Varsovia.

 4. constantin

  buna tuturor,aveam 10 ani cind tata subofiter fiind a plecat in misiune pe prut in nord sa contracareze intrarea rusilor in romania in 1968,nu stiu de ce nu se da discursul presedintelui dinainte,care a fost dat noaptea pe la 2 in vremea aceia,care era un avertisment inpotriva rusilor.dupa 3 zile se intoarce ingrozit si cu lacrimi in ochi ia povestit mamei cele intimplate.infricosator,am intors o armata de la granite cu o arma de care si in ziua de azi le e frica tarilor aliate sau inamice,eram pregatiti militar pentru aparare nu pentru a ataca pe cineva,rusine istoricilor care nu stiu istorie.ne baga in umbra pentru interese imperialiste intre ghilimele.rusine.multumesc.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.