Meniu Închide

Despre Historice.ro

Historice.ro este un blog scris de George Damian, un proiect cu un scop cam prea ambițios: să curețe cât de puțin zgura care a acoperit discuția publică despre istoria românilor și istorie în general. Dar să începem cu începutul.

Ce este istoria?

Istoria este o poveste, nicidecum o știință. Ne închipuim doar că știm și înțelegem evenimentele din trecut, iar aceste închipuiri le structurăm conform înțelegerii noastre despre ceea ce ne înconjoară. N-avem de unde ști cu o precizie de 100% ce gândeau oamenii din trecut și ce i-a determinat să acționeze așa cum au făcut-o. Cel mult putem să adunăm cât mai multe informații și să le aranjăm într-o formă de povestire.

Cea mai periculoasă idee este să împingem faptele trecutului în forme care să servească unor scopuri politice actuale. Ideologizarea discursului istoric, indiferent de direcția din care vine, este una dintre cele mai toxice acțiuni. Îmi imaginez cum ar trebui să fie lumea, stabilesc niște criterii pentru această închipuire și aplic aceste criterii faptelor din trecut pentru a-mi justifica faptele din prezent. Un argument circular perfect care păcălește pe mulți.

Ca orice poveste spusă de nenumărate ori istoria este schimbătoare. Ceea ce apare aici este o poveste scrisă cu bună credință, în baza unor informații verificate și puse permanent sub semnul întrebării. Nu am pretenția că știu ce s-a întâmplat în trecut, doar cunosc urmele celor întâmplate și le așez într-o poveste scrisă sincer.

Ce puteți citi aici?

Încerc să scriu zilnic un articol pentru Historice.ro, uneori nu-mi iese. Urmăresc dezbaterile publice despre istorie din România și pe cât pot din restul lumii și spun ce cred despre aceste discuții. Uneori încerc să remediez erorile din articolele despre istorie apărute ”pe internet”. Scriu recenzii pentru cărțile de istorie pe care le citesc. ”Încerc” câte un eseu istoric sau abordez subiecte mai complexe în câte o serie de articole, fac prezentări de conferințe pe teme istorice la care particip.

Dacă doriți să rămâneți la curent cu ceea ce apare pe Historice.ro vă recomand să vă abonați la newsletter pe email folosind formularul de mai jos. Sau vă puteți abona la fluxul RSS.Articole pentru abonați

Pentru a acoperi costurile menținerii acestei pagini și cele solicitate de documentare în biblioteci și arhive am lansat o serie de articole exclusive pentru abonați, le puteți vedea aici.

Contact

Îmi puteți scrie la adresa contact (la) historice.ro sau în comentariile articolelor. Promit să încerc să răspund.