Meniu Închide

Documentul german care m-a speriat. Harta corupţiei din România

Toamna trecută am găsit în arhivele germane un document care mi-a trimis un fior rece pe şira spinării. Este un raport al Ministerului de Externe de la Berlin intitulat „Politik und Wirtschaft Rumäniens” – „Politica şi economia României” din 21 februarie 1940.

Raportul are mai mult de 40 de pagini şi nu am avut timp să îl traduc, deşi ar merita: prezintă o radiografie extrem de precisă a României interbelice din punct de vedere politic şi economic. O Românie slăbită de corupţie şi numai bună de transformat în colonie economică. Acest diagnostic precis a permis dezastrul din vara anului 1940, când România a pierdut Basarabia, Transilvania de nord-vest şi Cadrilaterul.

Dincolo de această analiză ce m-a speriat au fost anexele raportului: liste precise cu cele mai mari firme româneşti, participaţiile străine la aceste firme, oamenii politici influenţi şi interesele lor economice. O adevărată hartă a îmbinării dintre politic şi economic în România interbelică. Germanii ştiau în februarie 1940 cu precizie maximă pe ce butoane trebuie să apese pentru a obţine ce doreau de la Bucureşti.

Credeţi că nu există în ziua de azi la Berlin o listă asemănătoare?

P.S. Reproduc în imaginile de mai jos anexele de care v-am vorbit, fac parte din Fondul Microfilme SUA, rola 258, Arhivele Naţionale Istorice Centrale, Bucureşti. Când voi avea mai mult timp poate voi traduce tot raportul. Situaţia de azi seamănă enorm cu ceea din 1940, sper să nu ne pască vreun dezastru.

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 225 de abonați.

***

12 comentarii

 1. Radu

  Pai ar insemna ca institutia care are in atributiuni redactarea acestui tip de rapoarte sa nu-si fi facut datoria. Si cum la nemti asa ceva nu prea exista, putem paria ca a exista. Mai mult multumita noilor tehnologii, poate fi updatat zilnic :)

  Si am o banuiala ca nu doar la Berlin, dar si la Washington si, probabil si la Moscova…

 2. Mihai

  Eu sper sa ne pasca. Doar asa ne vom trezi. Sa fim seriosi, perioada comunista a fost o pedeapsa Divina pentru toate nenorocirile facute in perioada interbelica. Asa va fi si acum, din pacate.

  • Dorin C.

   Perioada comunista a fost in totalitate de natura exclusiv omeneasca. Nu s-a putut face nimic impotriva marilor puteri care ne-au dat pur si simplu cadou bolsevismului sovietic pentru a fi macinati ca natie, distrusi ca tara si furati de toate resursele si proprietatile private ale oamenilor.

 3. Marian

  Bineînteles ca exista si azi. Si în principal o aveau si americanii. Si aproape sigur orice alta tara interesata în România.

  De la un coleg care a lucrat la Siemens am aflat ca „persoana de contact” cu autoritatile stia perfect atât „mercurialul” cât si „butoanele”, si oricare smecheras local care încerca sa se bage în fata sau sa pretinda mai mult o lua urgent peste bot.

 4. Raluca

  Foarte interesant articol, multumiri pentru publicare! Ati putea sa scrieti data completa a publicarii articolului? Eu nu vad decat 11 Iulie, fara an, dar din comentarii deduc ca era 2012.

 5. aurelia

  daca pui cap la cap toata informatia pe care o gasesti pe internet referitoare la Romania , vei constata ca Romania este pusa pe tava in piata in fiecare clipa doar cine nu vrea nu vede … nu mai avem nici un secret al pamantului si ceea ce noi romanii nu stim , strainii stiu cu lux de amanunte …
  ce nu au reusit razboaiele armate , a reusit tradarea , incompetenta si prostia :(
  Ingrozitor cum istoria se tot repeta si noi facem mereu aceleasi greseli de la Eminescu pana azi , nici o schimbare …. Eminescu a fost si este actual … la urmatoarele alegeri indiferent cine va candida voi trece numele Mihai Eminescu si voi pune stampila
  .http://www.george-damian.ro/interviu-cu-mihai-eminescu-4168.html#comment-92756

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.