Meniu Închide

După ce a fost sârb, Vlad Ţepeş devine şi puţin bulgar

După ce v-am spus că Vlad Ţepeş era de fapt sârb a venit vremea să vă spun că bulgarii au găsit la Sozopol scheletul unui vampir pe care îl bănuiesc a fi rudă cu Vlad Ţepeş.

Arheologii bulgari au descoperit un schelet medieval de bărbat cu o ţepuşă de fier înfiptă în piept – logic, era vampir şi dacă era vampir atunci trebuie să fie rudă cu cel mai celebru vampir – Vlad Ţepeş.

Bojidar Dimitrov si vampirul din Sozopol
Bojidar Dimitrov si vampirul din Sozopol, foto Dnevnik

Autorul acestei interesante teorii este directorul Muzeului Naţional de Istorie de laSofia, Bojidar Dimitrov. Omul a mers şi mai departe cu raţionamentul: obiceiurile şi credinţele legate de vampiri au fost larg răspândite printre bulgari în Evul Mediu. Conform lui Bojidar Dimitrov prezenţa aceleiaşi credinţe pe teritoriul României se explică prin faptul că în epoca medievală statul bulgar se extindea şi la nord de Dunăre. Deja intrăm în domeniul umorului. Oricum, niciunul dintre istoricii bulgari serioşi nu-l ia în seamă pe Bojidar Dimitrov. Omul a descoperit acum doi ani la Sozopol rămăşiţele Sfântului Ioan Botezătorul şi la un moment dat mai descoperise şi un vas medieval pe care scria “RAKIA” ceea ce dovedeşte cât se poate de clar că bulgarii au inventat rachiul chiar înainte de inventarea alambicului.

P.S. „Vampirul de la Sozopol” a apărat şi la BBC.


Prima variantă a povestirilor germane despre Vlad Țepeș tradusă în română
Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

6 comentarii

  1. Gabriel Toma

    Deci, pana la urma doar Marea Neagra ne ramane prietena, dupa cum se vede. Si sanatoasa la cap: bulgarii descopera ramasitele lui Ioan Botezatorul si genealogia adevarata a lui Tepes, sarbii trag si ei de-o halca a aceluiasi Dracula al nost`, moldovenii o ard pe moldoveneste, nu pe romaneste, ucrainienii trag foloase de pe urma vecinatatii cu noi praduite de sovietici ( a se vedea Delta si Insula Serpilor, ”predata” de noi rusilor in urma unul banal proces-verbal)… Numai prieteni, ce sa zic! Te doare mintea.

  2. bazu

    Nu credeam ca o sa vizitez vreodata blogul ca sa te invat ceva, dar uite ca a venit si ziua aceea: Vlad Tepes este ungur. Da, azi am aflat ca Vlad Tepes este ungur. :-)

    M-am bagat ca musca in lapte intr-o discutie dintre o unguroaica din sighisoara si un american (probabil de origine ungureasca), in care vorbeau despre Vlad Tepes, print ungur. Mi-am permis sa le atrag atentia ca e posibil sa greseasca, iar replica a fost „Yes, he was Hungarian. If you are suggesting Romanian, how unfortunate!”. Mi-am cerut scuze pentru sugestie dar le-am atras atentia ca, pe langa a fi ungur, Vlad Tepes a mai fost si sarb, bulgar, peceneg, cuman s.a. As fi vrut sa ii intreb si despre Iancu de Hunedoara, dar probabil ca nu as fi rezistat vrajilor lansate de cei doi. :-)

    Am totusi o intrebare (sa mai invat si eu ceva), George – exista (multi) istorici unguri care sustin teoria ca Vlad ar fi fost ungur sau am dat eu peste doi unguri mai nebuni decat restul? (evident ca cei doi nu sunt istorici, eram curios de unde s-ar putea inspira).

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.