Meniu Închide

Foto: epidemia de holeră și armata română în campania din Bulgaria din 1913

Am identificat câteva imagini care ilustrează epidemia de holeră care a lovit armata română în timpul campaniei din Bulgaria din anul 1913. Unele imagini sunt destul de dure, nu prea erau stabilite standardele cu ce ai și ce n-ai voie să fotografiezi prin 1913.

Nu știu foarte multe detalii despre această epidemie de holeră și nici nu am găsit online informații clare, de genul câte îmbolnăviri au fost, câți morți etc. Un lucru e clar: holera se transmite în condiții sanitare precare; românii i-au acuzat pe bulgari că le-au dat boala, bulgarii i-au acuzat pe români.

Din ce am identificat în fotografii acestea au fost făcute cel mai probabil de un ofițer român din Escadrila 1, Secția 2 de aviație a Corpului I de Armată. Tot din imagini reiese că bolnavii erau izolați, se încerca limitarea răspândirii bolii prin stropirea căruțelor dintr-un vermorel (cu o soluție de clor?), iar trupa era „afumată” pentru dezinfectare (nu-mi este clar cu ce substanță sau dacă era pur și simplu fum). Restul vedeți din imagini.

 

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 76 de abonați

libris.ro

***

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.