Meniu Închide

Fratele lui Vlad Țepeș, Mircea Dracul, întindea mațele turcilor pe malul Dunării

Puțini știu că Vlad Țepeș a avut un frate mai mare, pe nume Mircea. Unii mai știu de fratele mai mic, Radu cel Frumos, ironizat pentru presupusele înclinații homosexuale (în realitate acesta s-a opus să fie violat de sultanul Mahomed al II-lea), însă despre Mircea nu a auzit mai nimeni.

Născut cândva între 1410-1420, Mircea Dracul apare în mai multe documente și relatări de epocă. Se pare că el a comandat corpul de oaste valah care a participat la bătălia de la Varna din 1444. Din anul următor avem o relatare despre participarea lui la bătăliile de la Turtucaia și Giurgiu, când a condus asalturile valahilor asupra acestor cetăți, în cooperare cu un corp de oaste occidental condus de cavalerul Jehan de Wavrin.

Garnizoana turcească din Giurgiu și-a negociat plecarea după câteva zile de asediu și doborârea unui turn. Negocierea s-a dus în lipsa voievodului Vlad Dracul, care a fost nemulțumit de rezultat, mai ales că avea o chestiune personală de reglat cu comandantul turc din Giurgiu (responsabil direct de luarea drept ostatici a fiilor săi Vlad Țepeș și Radu cel Frumos). Drept urmare, Mircea Dracul s-a prezentat la Wavrin și i-a explicat situația, anunțându-l că valahii nu sunt de acord să-i lase pe turci să plece. După care a organizat o ambuscadă și i-a căsăpit pe toți cei 2.000 de turci.

Cadavrele spintecate ale turcilor au fost înșirate pe malul sudic al Dunării, ceea ce i-a tulburat pe turcii veniți după câteva zile să scape de asediu garnizoana Giurgiului – o formă de război psihologic. Nu prea existau deosebiri între Vlad Țepeș și frate-său mai mare.

Mircea Dracul a sfârșit-o prost: a scăpat din ambuscada în urma căreia a fost decapitat tatăl său în 1447, însă a fost prins de orășenii din Târgoviște care i-au scos ochii, după care l-au îngropat de viu. Vlad Țepeș și-a răzbunat fratele: i-a silit pe târgovișteni să ridice inutila cetate de la Poenari.


Prima variantă a povestirilor germane despre Vlad Țepeș tradusă în română


 
[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 252 de abonați.


Articole similare

6 comentarii

  1. Eduard

    Salut, Damian, as dori sa stiu daca se poate, dat fiind ca ma pasioneaza aceasta perioada, sursa care specifica faptul ca Mircea a imprastiat matele turcilor pe malul sudic al Dunarii. Mai mult, m-ar interesa cum de comandantul garnizoanei din Giurgiu a fost responsabilul principal al luarii ca ostatici al lui Vlad si al lui Radu, rolul sau in aceasta chestiune. Pot sa citesc astea pe undeva? Multumesc pentru articol.

  2. gabi

    Pai bre, cum adica era inutila fortareata Poienari? Supraveghea foarte bine-mersi drumul turmelor pe Plaiul Oii – actualmente (aproximativ) Transfagarasanul. Teutonii au ridicat primul turn, cel patrat, Vlad Tepes a modernizat restul construind turnuri rotunde, mai potrivite unui asediu cu bombarde. Cetatea a tot trecut dintr-o mana in alta (unguri-romani) si chiar exista un parcalab special de Poienari in Sfatul Tarii Romanesti, semn ca cetatea era importanta si avea un rol strategic clar definit.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.