Meniu Închide

Galerie foto: Regina Maria la încoronare

Vizita actualei familii regale la Alba Iulia a fost transformată într-un mare eveniment mediatic. Există o tendinţă de promovare a familiei regale şi se vântură ideea reinstaurării monarhiei în România. Cine îşi închipuie că actualele găşti care guvernează se vor da de bună voie pe mâna unui monarh imprevizibil este un naiv incurabil.

Dar să revenim: pe 15 octombrie 1922 Ferdinand şi Maria erau încoronaţi la Alba Iulia ca rege şi regină ai României Mari. Care Românie Mare a fost ambiţia reginei Maria, Ferdinand a oscilat permanent, însă soţia sa a crezut până în ultima clipă în victoria Aliaţilor conform dictonului „Marea Britanie învinge întotdeauna!”. Imaginile de mai jos provin din jurnalele reginei Maria de la Arhivele Naţionale ale României, au fost realizate de fotograful Lucian Curelariu.

 Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

2 comentarii

  1. liliana satmari

    de căţiva ani încoace, la fiecare 25 octombrie mă găndesc ce simte regele. adică Mihai I, pentru că Nicolae n-are nici în clin, nici în mânecă cu treaba asta, principesa Margareta este visătoare iar Radu Duda e o dudă coaptă artificial. mă găndesc că armata romănă în octombrie 44 eliberase Ardealul dar, a amânat anunţul pentru a-l face de ziua regelui. frumos nu? în august 44 existau 30000 de ofiţeri de carieră, la abdicare (doi ani şi-un pic mai târziu) mai erau în serviciu 700. dacă dai o căutare pe net, pentru că nu toţi avem acces la arhive, nu găseşti decăt marturii ale sergenţilor, cel mult locotenenţi, sau generali, doar că în armată mai erau şi alte grade. unde au dispărut aceşti oameni? bine răspunsul nu e greu de presupus, pentru eforturile lor majetatea sa Mihai I i-a lăsat la cheremul armatei roşii. drept cadou. cînd îţi serbezi ziua de naştere, majestate, te găndeşti la acei oameni care au murit pentru că juraseră să apere ţara şi monarhia?

  2. Ana

    Familia regala nu i-a pasat niciodata de Romania si nici nu-i pasa , ii pasa doar de bogatiile si pamanturile care le-au aici, se stie ca ei traiesc in Elvetia, vin in Romania doar cand au vreo manifestare si striga cu gura mare ca ei „iubesc acest popor”. Ce tot se impun sub pielea acestui popor batjocurit de secole, ei nu au nimic comun cu acest popor, n-au sange de roman si nici acest Nicolae nu are ce cauta in Romania, mai ales ca nu a trait pe acest pamant si nici macar limba acestui popor nu o cunoaste, halal de asa intelectual, vrea doar scaunul de rege, dar limba si poporul nu-l intereseaza, cum nu i-a pasat nici lui Mihai.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.