Meniu Închide

Galerie foto: taranii romani in 1938. Unde au disparut?

Tot fotografului american John Phillips ii datoram si imaginile de mai jos cu tarani romani din anul 1938. N-au trecut 100 de ani de atunci – si totusi ce diferenta intre taranii de azi si cei de atunci! Ma uimesc straiele lor albe – cine spunea ca taranii romani erau nespalati? Unde a disparut acea stiinta a canepii, inului si lanii care ia imbracat pe romani vreme de doua mii de ani? Cu siguranta o camasa de in era mult mai comoda vara decat orice tricou de azi de la Dragonul Rosu si un cojoc de piele era mult mai calduros iarna decat orice canadiana cu puf de gasca polara…

In plus e remarcabila atitudinea lor. Fiecare din taranii romani de la 1938 are ceva de spus doar prin privire. Azi nu vezi in Romania decat priviri furise sau ochi scosi din orbite… Fara indoiala ca americanul se uita la acesti oameni ca la indieni sau oamenii tufisurilor, descoperise in Europa un trib ciudat, imbracat in blani de oaie, care beau apa din galeti de lemn, isi arau pamantul cu boi si umblau in carute de lemn. Nu vreau sa spun ca ar trebui sa ne intoarcem la plug (desi in multe sate oamenii s-au intors!) – dar ce ar fi daca am avea cu adevarat tractoare si oameni cu atitudinea celor din 1938?Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

2 comentarii

  1. Pingback:Galerie foto: ţăranii români din 1964 | George Damian

  2. morcovu razbunator

    Au disparut in blocurile de la marginea oraselor, in colectivele in care au fost bagati cu forta si-n orasele construite peste vetrele lor vechi….

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.