Meniu Închide

Galerie foto: Ţiganii din România în 1938 (2)

dr. Robert Ritter şi voievodul ţiganilor din Bucureşti Gheorghe Niculescu
dr. Robert Ritter (stânga) şi voievodul ţiganilor din Bucureşti Gheorghe Niculescu (dreapta)

De data aceasta vă propun o galerie de imagini cu ţiganii din România anului 1938 văzuţi printr-un obiectiv german. Este vorba de o comunitate de ţigani din Sebeş fotografiaţi în anul 1938. Imaginile le-am găsit în arhiva federală a Germaniei şi merită văzute şi comparate cu cele de aici.

Imaginea de la începutul articolului este una extrem de interesantă. Îi avem aici pe dr. Robert Ritter şi voievodul ţiganilor din Bucureşti din 1938, Gheorghe Niculescu. Acum vreo doi ani am scris un articol despre Gheorghe Niculescu în Dosare Ultrasecrete, dar arhiva electronică a ziarului ZIUA a dispărut, aşa că nu am către ce să dau link. Dincolo de asta, este extrem de interesantă întâlnirea dintre voievodul ţiganilor Niculescu şi  Robert Ritter (care era din 1936 directorul Institutului de Cercetări pentru Igiena Raselor din cadrul Ministerului Sănătăţii de la Berlin). Ritter este cel care a recomandat sterilizarea şi deportarea ţiganilor din al III lea Reich, iar fotografia de mai sus este cumva ciudată: stă la masă cu un ţigan pe balconul unui bloc din centrul Bucureştiului şi din câte se vede discuţia este relaxată, cu o sticlă de băutură la îndemână. În 1948 dr. Robert Ritter a fost anchetat pentru crime de război, însă nu s-au găsit dovezi împotriva lui. A murit în 1951.

[ad#adsense300px]

***

***

Ne vedem și pe Facebook?

2 Comments

  1. Pingback:Galerie foto: Ţiganii din România în 1938 (2) - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. FORESKIN

    Fotografia cu Niculescu si Ritter e facuta pe balconul unei garsoniere (in top – etajul 10 ?) a lui Niculescu in fostul bloc cu “ex-Cinemateca” si 100 de metri mai sus fiind Piata Romana… Daca cautai mai bine in Arhive – gaseai si un Protocol de intelegere intre cei doi (similar cu cel semnat de comunitatea evreiasca din New York referitor la ghetoul din Varsovia) care consfintea legal acceptul comunitatii locale tiganesti cu Wehrmachtul de a primeni (eutanasie) exemplarele umane degenerate si retardate.

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.