Meniu Închide

Gânduri despre o listă de cheltuieli din evul mediu românesc

Pregătesc de mai multe zile un articol despre cheltuielile unuia din nepoții lui Vlad Țepeș, Mircea Miloș, fiu al lui Mihnea cel Rău. Lista de cheltuieli a prințului valah datează din 1508-1509 și este cunoscută de multă vreme, a fost publicată de Tocilescu la începutul secolului trecut.

Frumusețea acestei liste de cheltuieli este că ne arată în detaliu ”dotarea” gospodăriei unui prinț medieval român, extrem de bogată și diversă în obiecte. De la nenumărate obiecte de veselă, la mobilier, arme și haine. Apoi vedem relațiile cu suita sa: cu ce haine erau îmbrăcați copii de casă, natural mai ieftine decât cele ale fiului de domnitor.

Și vedem multe alte chestii din lista aceasta de cumpărături: la 1500 românii dormeau în paturi învelite cu cearceafuri, aveau perne și plăpumi, ușile se încuiau cu lacăte, se mânca la masă, stând pe scaunde și folosind veselă. Igiena era o preocupare constantă, de la reparația ”ieșitoare” până la achiziții periodice de săpun și bureți, cheltuieli cu spălarea rufăriei, chiar dacă în casă exista o albie de rufe. Unele însemnări sunt vesle prin simpla alăturare a cumpărăturilor: după ce este amintită cumpărarea unei perechi de cizme urmează potcovitul cailor.

Nu în ultimul rând tânărul prinț cumpăra cerneală și hârtie, zahăr, flori și semințe de flori. Dar mai multe detalii în articol ce va să vie.Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.