Meniu Închide

Gânduri pentru o Wikipedia medievală a românilor

Am câteva idei despre cum s-ar putea face o Wikipedia a evului mediu românesc, o chestie solidă, serioasă. Nu e foarte greu şi ar rezulta o bază de date care ar putea fi folosită în foarte multe feluri.

Primul pas: toate documentele medievale

Unitatea de bază a acestei Wikipedia ar urma să fie documentele păstrate până la noi, de la Basarab I până la Constantin Brâncoveanu. Nu este foarte greu, dar e mult de muncă. Mai întâi trebuie montat un motoraş de Wikipedia pe un domeniu .ro. Apoi trebuie introduse rezumatele documentelor emise de voievozi (documente gata editate, traduse şi cu rezumatele făcute, pe www.dacoromanica.ro se găsesc în format pdf parte din aceste documente, restul se găsesc pe la bibliotecile mari). Rezumatele trebuie introduse cu mai multe câmpuri cheie: data emiterii documentului, numele voievodului, locul, marii dregători amintiţi, moşiile etc. (sunt şi nişte standarde internaţionale după care ne putem ghida, cunosc eu pe cineva care ştie mai multe). Nu e mare lucru, colecţiile DIR şi DRH conţin vreo 10.000 de documente. După ce terminăm cu astea luăm şi Catalogul documentelor medievale (aici e mai mult de lucru). Apoi introducem în baza asta de date şi scrisorile de la voievozi şi boieri editate de Ioan Bogdan, Tocilescu, Iorga şi Giurescu. Şi după ce introducem vreo 30.000 – 40.000 de documente edite, mergem şi la filialele Arhivelor Naţionale din fiecare judeţ şi băgăm în baza de date documentele inedite din inventarele lor. Iar când vom termina şi această fază a proiectului punem la pagina fiecărui voievod citatele din cronici despre domnia fiecăruia. Dacă chiar vrem să facem treaba completă putem începe să introducem şi informaţiile din arhivele străine, deşi aici chiar este mult de muncă.

De ce?

Păi vom avea aşa: pagina fiecărui voievod cu un scurt rezumat biografic, lista documentelor emise de el, lista documentelor în care este amintit plus ce spun cronicile despre el şi domnia lui. Putem să facem astfel de pagini şi pentru soţiile voievozilor. Iar dacă indexarea este făcută deştept putem face interogări complexe. Putem vedea istoria unui sat de la înfiinţarea lui. Putem vedea evoluţia familiilor boiereşti şi a clanurilor care i-au condus pe români, istoria oraşelor. Indexarea şi interogările încrucişate constituie esenţa.

Cine?

Păi dacă e Wikipedia, oricine. Punem la dispoziţia doritorilor colecţiile de documente în format pdf şi tot ce trebuie să facă este să transcrie rezumatele documentelor. O mână de aleşi se pot ocupa de indexare. Şi mai trebuie un plan de lucru, adică ne apucăm de un volum de documente şi nu începem altul până nu-l terminăm pe cel început. Voluntari?

Sigiliul voievodului Radu cel Mare, domnul Ţării Româneşti, 1499
Sigiliul voievodului Radu cel Mare, domnul Ţării Româneşti, 1499Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

27 de comentarii

 1. Mihai Frincu

  Practic, 90 % din istoria romaneasca e medievala (restul e antica si mai sunt si niste firmituri de modernitate). Asa ca, de ce nu?
  Voluntariez cu placere, daca ma accepti :)

 2. Cosmin

  Salut George,

  Ne stim de pe la Cluj, daca ma mai tii minte :)

  Daca nu aveti deja pe cineva care sa se ocupe de partea de IT, va pot ajuta cu placere. Asta inseamna cam orice tine de site – administrare, configurare, hosting, etc.

  Interesanta ideea.

 3. Madalin

  George, ce frumoasa idee… daca ati gasi o sponsorizare, s-ar putea plati un om care si-ar dedica tot timpul proiectului ? :D ca tare m-am saturat sa tot caut de munca si sa nu gasesc nimic pe masura pasiunilor mele

 4. George Damian

  @Mădălin – deocamdată e o idee, mai am de terminat nişte chestii şi dau sfoară în ţară când încep şi povestea asta. Dar chiar nu ştiu cine ar sponsoriza aşa ceva. În orice caz, ţin minte ce mi-ai spus.

 5. bogdan b.

  Momentan lucrez la completarea şi actualizarea ediţiilor DRH şi cele DIR cu documente publicate ulterior sau publicate în diverse materiale şi ignorate de acestea. Mi-ar prinde bine o mână de ajutor, în special pe partea de identificare surse.

  În fine, am un proiect ceva mai larg în acest sens, care să includă corespondenţa de epocă, inscripţiile şi sursele externe din perioada de referinţă DRH.

 6. bogdan b.

  Sunt multe de făcut. Metodologia de lucru a fost să îmi aleg reperul în jurul căruia să construiesc culegerile de documente, ca structură pe ani a volumelor şi ca redactare a documentelor. Am pornit de la cele mai recente astfel de ediţii şi anume DRH, iar în perioadele istorice care nu sunt acoperite de acestă colecţie rămâne ediţie DIR (1580-1592) sau catalogul Documentelor Ţării Româneşti din Arhivele Statului (1637-1644).

  Documentele, sunt retranscrise şi completate cu noile achiziţii din diverse surse (Catalogul documentelor Ţării Româneşti din Arhivele Statului – rezumate şi regeste;revista Hrisovul – document integral, slav şi traducere; Colecţia achiziţii noi – rezumate; diverse alte reviste de specialitate mai noi sau chiar surse ignorate de autorii colecţiilor mai sus amintite) şi actualizarea/completarea bibliografiei fiecărui document.

  Momentan, mi’ar prinde cu adevărat dacă cineva ar transforma vechile colecţii din formatul .pdf în cel .doc (plus verificarea textului.

  Ulterior trebuie făcut indexul de locuri şi persoane (de multe ori plin de erori chiar şi în ediţiile Academiei Române) şi cel tematic.

  p.s. Am uitat să menţionez că sunt concentrat exclusiv pe Ţara Românescă, perioada 1600-1625, cea care lipseşte din DRH.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.