Meniu Închide

Ion Mihai Pacepa: trădător, agentul ruşilor, şpăgar la nivel înalt

Eu unul cred că Pacepa e mort şi îngropat de multă vreme, dar există nişte şmecheri care îi scot mumia la vitrină din când în când, nu ştiu de ce. Am ascultat prin 2007 (2006?) o înregistrare cu vocea lui Pacepa, un interviu care a fost publicat în ZIUA. Nu am înregistrarea, dar pot să vă spun că erau cuvinte tăiate şi lipite. O mizerie.

Istoricul american Larry Watts a avansat ideea că Pacepa a fost agentul ruşilor şi că dezertarea lui a folosit Moscovei pentru a otrăvi relaţiile dintre România şi SUA (detalii aici). Alte reflecţii pe aceeaşi temă aici, aici şi aici.

Stelian Tănase a organizat la Muzeul Ţăranului Român o întâlnire în care a dezbătut dosarul Pacepa. Singurul care s-a referit direct la teza lui Larry Watts a fost Liviu Mihaiu, care a spus că fosta securitate şi actualele servicii au trei obsesii: ruşii, ungurii şi Pacepa. Şi că ultima ofensivă jurnalistică a subiectului este încercarea de a demonstra că ruşii l-au trimis pe Pacepa în America. În rest Liviu Mihaiu ne-a povestit articolul de aici (fiica procurorului care a anchetat fuga lui Pacepa spune că taică-său a găsit poze cu Elena Ceauşescu în ipostaze indecente, le-a dat lui Nicu şi apoi a fost iradiat).

Per ansamblu toată lumea a fost de acord că tot ce a publicat Pacepa după fuga în SUA sunt nişte aiureli, mai ales cartea Orizonturi Roşii. Liviu Tofan (fost redactor Europa Liberă) spune că în prima ediţie a cărţii lui Pacepa Ceauşescu dădea ordin ca duşmanii să fie iradiaţia cu „Radu”, un dispozitiv portabil care le dădea cancer. În a doua ediţie a cărţii Ceauşescu se şmechereşte şi nu mai umblă cu dispozitive portabile, ci cu prafuri radioactive, pe modelul Litvinenko. Andrei Muraru a remarcat că acuzaţiile în baza cărora a fost împuşcat Ceauşescu la Târgovişte au fost culese integral din cartea lui Pacepa, „Orizonturi Roşii”. Dinu Zamfirescu a mai subliniat şi el nişte minciuni din cartea asta minunată şi ne-a citit nişte fragmente dintr-un plan de măsuri făcut de Pacepa pentru pedepsirea redactorilor de la Europa Liberă. Liviu Ţăranu (CNSAS) ne-a dat nişte detalii despre mecanismul corupţiei pus pe picioare de Pacepa (care transformase spionii români în cărăuşi de mărfuri de lux din Occident pentru nomenclatura de partid, un şpăgar, nimic mai mult, îşi transformase casa în peştera lui Ali Baba, frigidere, videouri, casetofoane, ţigări, băuturi etc.).

Una peste alta: Pacepa n-a fost erou, nu a fugit la americani pentru că iubea foarte tare democraţia, mai degrabă pentru că nişte băieţi îi coseau un dosar de corupţie. Americanilor le-a îndrugat o sumă de tâmpenii, iar şmecherii de-acolo s-au folosit în scop propagandistic de smintelile lui. După 1989 s-a încercat o transformare a lui în erou al luptei anti-comuniste, n-a ţinut şmecheria (deşi Gabriel Liiceanu insistă în direcţia asta).

Încă una tare: achitarea lui Ion Mihai Pacepa s-a făcut nu prin judecată pe fond, ci printr-o şmecherie. Mai pe scurt, ministrul Justiţiei Valeriu Stoica a cerut în 1997 achitarea lui Pacepa pe vicii de procedură, avocatul Cătălin Dancu nu a făcut altceva decât să plimbe nişte hârtii în mascarada asta juridică (asta a spus Cătălin Harnagea, fostul şef SIE).

Şi ca să închei: toţi istoricii şi jurnaliştii care au fost la întâlnirea organizată de Stelian Tănase au fost de acord că Pacepa a spus numai tâmpenii în cartea „Orizonturi Roşii”. Doar Vladimir Tismăneanu nu prea e de acord cu asta (bine, eu l-am auzit pe Vladimir Tismăneanu cum spunea la Institutul Iorga că el nu este istoric, dar asta este o altă poveste). Revenind: „Raportul Final” al lui Tismăneanu îl consideră pe Pacepa drept o sursă credibilă pentru istoria comunismului din România. Final, final – dar poate trebuie rescris.

P.S. Primul volum al cărţii lui Larry Watts (Fereşte-mă, Doamne, de prieteni) poate fi cumpărat de la librăria online Elefant (46 RON, se mai găseşte şi prin alte părţi, dar mai scumpă: la Libris 59 RON, RAO 49 RON).Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

11 comentarii

 1. Victor Roncea

  Interesant ca imensa majoritate a purtatorilor prin gura al numelui Pacepa uita esentialul, sau ceea ce este primordial dupa parerea mea: si anume faptul ca eroul unora este un criminal notoriu. Adica (poate nu este clar pentru toata lumea): a ucis oameni. Citat fisa SRI reprodusa de Mihai Pelin: „A aprobat şi uneori a participat direct la lichidarea fizică a unor persoane indezirabile, cetăţeni români sau străini, în împrejurări asupra cărora pluteşte şi astăzi misterul, dar despre care există indicii documentare certe” (Opisul emigraţiei politice. Destine în 1222 de fişe alcătuite pe baza dosarelor din arhivele Securităţii de Mihai Pelin, Editura Compania, Bucureşti, 2002). Marturii, aici:
  http://www.civicmedia.ro/cnsas-catre-civic-media-pacepa-este-agent-al-politiei-politice-comuniste-document/
  Acum, despre observatia foarte buna din final: daca insusi seful SRI, dl. ambasador George Cristian Maior, afirma ca maculatura rosie a lui Pacepa (respectiv a gruparii Hungarian Lobby din SUA) contine “mult neadevar, minciuna si propaganda” (http://roncea.ro/2011/05/30/cum-a-fost-la-lansarea-cartii-lui-larry-watts-cu-seful-sri-george-maior-ex-seful-sie-ioan-talpes-istoricul-mihai-retegan-si-sociologul-vasile-dancu-audiofotovideo-fereste-ma-doamne-de-priet/) oare ce-i mai trebuie presedintelui Romaniei ca sa trimita „Raportul Tismaneanu”, in final, acolo unde ii este locul: la cosul de gunoi al Cotrocenilor? De fapt, pana la urma, acest „Raport” isi merita numele: cariera lui Basescu de presedinte al tuturor romanilor a ajuns, brusc, la final, in momentul in care si l-a asumat. Un Raport Final o sa dea, cu totii, inevitabil, la un moment dat. Dumnezeu sa-i ierte!
  PS: Va recomand si un site instructiv, unde Pacepa 1 si Pacepa 2 (Tismaneanu) isi recunosc, totusi, porcariile: http://Pacepa.ro/

 2. Pingback:Ion Mihai Pacepa: trădător, agentul ruşilor, şpăgar la nivel înalt | Ziaristi Online

 3. Pingback:Criminalul Pacepa, reanimat la Muzeul Taranului Roman de membrii Comisiei Tismaneanu. Presedintele Romaniei are sansa sa asculte de seful SRI si apoi sa-l degradeze pe agentul politiilor politice comuniste din RSR si URSS | Victor Roncea Blog

 4. Lucian

  De ce crezi ca obiceiurile lui Pacepa nu s-au perpetuat si la colegii lui, inca in activitate? Povestea Pacepa nu va avea final prea curand pt ca este un lait-motiv pt povesti comuniste si anticomuniste artificial create. Dupa 24 ani de democratie, inca nu ne-am despartit de mentalitatea comunistoida

 5. George Damian

  S-au spus mai multe la conferinţă. Printre care şi asta: adevărata moştenire a lui Pacepa este corupţia din rândurile spionilor şi cele ale aparatului de partid, politrucii de ieri, politicienii de azi. Plus încârligarea profundă dintre cele două găşti.

 6. Pingback:Ion Mihai Pacepa: trădător, agentul ruşilor, şpăgar la nivel înalt

 7. sandi

  Larry Watts pregateste o continuare a exceptionalei lui cartii ” Fereste-ma Doamne ….. ”

  Cat despre Pacepa, pana nu vedem dosarele lui ingropate adanc in arhiva noii securitati, toate cele ce se zic azi pe ici-pe colo sunt numai fragmente de adevar, supozitii, bajbaieli….

 8. Geo

  Știe cineva cum se numește cartea aia a lui Pacepa in care povestește cum l.a apucat anxietatea după ce a plecat in state si a văzut ca aia au mai mult de un partid pe buletinul de vot si nici unul din ele PCR?

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.