Meniu Închide

Manau şi naţionalismul celtic breton

Cine îşi mai aminteşte de trupa Manau al cărei single „La Tribu de Dana” rula non-stop pe MTV prin 1998? Refrenul era unul lipicios, dar nu ştiu câţi au prins şi mesajul. Numele „Manau” pe care şi-l asumaseră raperii francezi este de fapt vechea denumire celtică a Isle of Man din Marea Irlandei, în prezent sub stăpânire britanică.

Melodia este de-a dreptul protocronistă, asta pentru cei care cunosc limba franceză şi îşi dau osteneala să asculte sau să citească versurile. Băieţii de la Manau narează o bătălie dusă de un trib celtic, în versuri apar druizii, hidromelul, săbiile şi topoarele, sângele curge valuri. „Rap celtic”, cam aşa şi-au denumit stilul cei de la Manau. Primul album a avut succes, după care au cam dispărut. Pe youtube se pot citi versurile de care vorbeam. Ideea este că bretonii din Franţa mai au răbufniri de identitate celtă, cultura franceză nu este chiar atât de unitară pe cât vor unii să o prezinte.

Manau – La Tribu de DanaAlătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

5 comentarii

 1. radu

  Pai cine mai crede in unitatea culturii franceze? Dumneavoastra ca si cunoscator de germana cred ca stit mai bine cum devine cu Elsass :).

  Insa apropos de rabufniri celtice, ati vazut stirile cu referendumul din Scotia?

  http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-16470979

  Cred ca este o expresie mult mai semnificativa a unui nationalism celtic decat cea din Bretagne. Apropos, nu stiu daca mai tineti minte un memorandum de prin 2002 in care mai multi concetateni de-ai nostri solicitau autonomizarea Romaniei invocand tocmai exemplul… Scotiei. A bon entendeur … (scuze nu stiu cum se spune in bretona :)

 2. bazu

  lasandu-i la o parte pe Manao (i-am ascultat si mi-au placut mult… atunci cand nu stiam sa cern muzica de maimutareala), muzica celtica este o prezenta pozitiva in valul de gagaieli nordamericane si nu numai. Ascult mult Enya si Loreena Mckennitt pe youtube – am ajuns sa vad interviuri si emisiuni cu si despre panceltism. Sunt mandri ca se pot identifica ca celtici, indiferent de tara (din Spania pana in Scotia). Si, parera mea, nu sunt rabufniri. E mai mult decat atat.

  (daca e populara nu se pune problema de plagiat).

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.