Meniu Închide

Nazistul Octavian Goga, aliat politic cu ţiganii şi găgăuzii

România a fost dintotdeauna o ţară aparte. Octavian Goga este condamnat în prezent pentru alianţa sa cu A.C. Cuza şi adoptarea legilor antisemite din România în scurta guvernare Goga-Cuza dintre 28 decembrie 1937 – 11 februarie 1938.

Însă istoria României are încă nevoie de cercetare. În dosarele Serviciului Secret de Informaţii am găsit un decupaj din ziarul ţărăniştilor „Dreptatea”, în care ziaristul Octav Livezeanu îl făcea cu ou şi cu oţet pe naţionalistul Goga pentru că se aliase politic cu ţiganii. Mai mult, acelaşi fascist Goga se aliase şi cu găgăuzii! (Chiar ar trebui scrisă o istorie serioasă a găgăuzilor în timpul României Mari, propaganda găgăuză din prezent e plină de minciuni şi exagerări).

Ţiganii nu doar că îi juraseră credinţă lui Goga, dar doreau şi să colonizeze Cadrilaterul şi să-i combată pe comitagii bulgari (îmi aduc aminte de alt poet ardelean, Ion Budai Deleanu şi „Ţiganiada” lui):

Şi dacă va mai călca picior de comitagiu bulgar pe acolo, să dea benga în noi, să ne iasă iepurele înainte şi să ne cârâie ciorile de pe coşul casei. Iar dacă or mai îndrăsni bulgarii din Cadrilater să facă pe iredentiştii, să ne ardă lamba şi să ni se usuce caşul de la gură.

Dacă vreţi să citiţi o probă de jurnalism polemic din perioada interbelică o puteţi face mărind imaginea de mai jos.

Octavian GogaAlătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

13 comentarii

 1. Gyorke Zoltan

  Ministrul Octavian Goga în 1920: “În ce mă privește personal eu aș organiza poporul maghiar care trăiește în mase compacte după sistemul cantoanelor din Elveția, ca să se poată conduce singur , cam după concepția lui Jászi Oszkár. Eu voi reprezenta acest punct de vedere. Acolo unde ungurimea este în majoritate doresc să introduc administrație ungurească. Nouă nu ne este iertat să cădem în greșelile politice ale feudalilor unguri” .“România. Organ al Partidului Poporului” (Cluj), nr.5 din 25 aprilie 1920.

 2. cristina

  Da, aceasta este o fata a personalitatii acestui om. Dar poate veti lamuri si apologia natiunii in plina adunare masonica si probabila conexiune cu moartea sa subita…?

 3. Julia

  In Rotonda poetilor si scriitorilor din Cismigiu, multä vreme a existat doar obeliscul-suport, pe care era scris numele lui Octavian Goga. Bustul a fost scos, iar acum si numele a fost polizat. Lucrurile aflate de la pärinti – erau contradictorii… Poate pt. cä nu era bine sä vorbeascä despre “persoane non grata”… Dar, citind in wikipedia, dacä intr-adevär a fost asa, “meritele lui ca poet si scriitor” , acordarea unor premii importante precum si titlul de Academician, sunt complet estompate, fata de ulterioara ORIENTARE si CREZUL säu politic, INSUFLAT de fanatismul sotiei sale.
  Într-un interviu acordat în ianuarie 1938 ziarului britanic „Daily Herald”, regele Carol al II-lea și primul ministru Goga dădeau cifra de 250.000 și respectiv 500.000 de evrei considerați „ilegali”. Dacă regele respingea ideea expulzării, negându-le în schimb orice drepturi, Goga vorbea de 500.000 de așa-ziși „vagabonzi”, pe care „nu-i putem considera ca cetățeni români”. Octavian Goga propunea deportarea în Madagascar (concept cunoscut sub denumirea „Planul Madagascar”) a celor 500.000 de evrei, în timp ce Istrate Micescu, ministrul de externe din guvernul Goga-Cuza, declara: „Este urgent să ne măturăm curtea, căci este inutil să tolerăm la noi toate aceste gunoaie”.
  Prim-ministrul Goga a dus o politică pronazistă intenționând să se alieze și să adopte politica Germaniei naziste și Italiei fasciste[ și a dus o politică antisemită prin care a negat drepturile legale ale populației evreiști.. Fostul minoritar român eliberat de sub asuprirea habsburgică și devenit politician propulsat la conducerea populației majoritare, și-a surclasat învățătorii în împilarea populațiilor minoritare. El s-a dovedit a fi un extremist de dreapta, xenofob, cu vederi fasciste și net antisemite. Istoricul Florin Constantiniu scrie în lucrarea „O istorie sinceră a poporului român” că marele poet Goga se înmlăștina, întrucât „se credea și se voia un «duce» sau «führer» român. Se prea poate (cine stie?) ca aceastä orientare sä se datoreze sotiei sale Veturia –marea sa dragoste:
  Veturia Triteanu (născută Mureșan), cântăreață de operă, marea iubire a poetului, a doua soție a lui Octavian Goga, a fost un personaj controversat denumită „Privighetoarea lui Hitler”, „Eminența cenușie”, „Marea Doamnă a dictaturii antonesciene”, „Muza lui Antonescu” (cu care ar fi fost în intimitate) și „un Rasputin à tout faire” (afirmația îi aparține lui Constantin Argetoianu). Pentru a se căsători cu Veturia, Octavian Goga, poetul-politician, „a negociat” cu protopopul Lazăr Triteanu, soțul Veturiei, divorțul în schimbul unui scaun episcopal
  „Dicționarul personalităților feminine din România” o prezintă pe Veturia Goga ca: „Metamorfozată în „Privighetoarea lui Carol II”, Eminența cenușie, egeria și Marea Doamnă a dictaturii antonesciene, l-a slujit pe Hitler, către care și-a ciripit propriul soț, pe Octavian Goga, dar și pe Carol II, pe Mareșal (Ion Antonescu), ca, de altfel, pe toți cei din însuși staff-ul celui de-al III-lea Reich și i-a condus cu sârg la pierzanie. A traversat „ciuma brună” (fascismul), „ciuma roșie” (comunismul) și cinci dictaturi (hitleristă, carlistă, antonesciană, stalinistă și româno-securisto-comunistă) „sans s’y laisser les plumes”, a trădat doi soți și o țară, iar, apoi, pe rând, puterile străine, în a căror soldă s-a aflat, Germania și Anglia, și cu siguranță ar fi trădat-o și pe cea de-a treia, Uniunea Sovietică, al cărei agent devenise după 1944.
  Pärintii mei au vizitat Conacul de la Ciucea. Pe atunci fosta „privighetoare” träia, o bäbutä blândä, angelicä precum un heruvim, care vorbea cu atâta nostalgie si durere de MAREA EI DRAGOSTE… respectiv sotul pe care l-a manipulat, si fäcut atât de fericit incât acesta, SINGUR la Ciucea (pt. cä sotia a rämas in Bucuresti) a fäcut comotie cerebralä si a murit la 57 de ani. Dar astea sunt CULISELE. Cherchez la femme!

 4. Bulgarul

  Ghinion ca n-ati reusti sa ,,romanizati” Cadrilaterul cu tigani. Asta nu schimba faptul ca Goga era anti-semit fascist. Nici nu schimba faptul ca n-aveti niciun drept asupra Cadrilaterului. Romanii din Dobrogea de Nord tot fact campanie si propaganda in Cadrilater inainte fiecarui recensamant bulgar pentru a-i convinge pe tiganii romanofoni, rudarii de acolo sa se declare romani, sa ceara recunoastera ,,minoritatii romane”, doar-doar s-o mai putea face ceva in viitor. Partea proasta e ca rudarii stiu ca si romanii din Bulgaria si cei din Romania ii discrimineaza si nu-i considera romani ci doar romanofoni de etnie tiganeasca asa ca mare dragoste nu exista pentru Romania si romani. Daca candva Cadrilaterul va deveni independent el va fi turco-rudar si in niciun caz roman. Plus ca rudarii si tiganii musulmani din Cadrilater sunt la cutite cu crestinii (inclusiv cu rudarii) asa ca puneti-va pofta in cui

  • ROMÂNUL

   Minciuni ieftine, în Bulgaria medievală valahii erau o componentă importantă, chiar și în modernitate procente semnificative din populație erau valahi, iar în prezent bulgarii îi asimilează forțat falsificând recensămintele, ascunzând că în prezent mai sunt cel puțin 400 de mii de români pe teritoriul Bulgariei. Cadrilaterul a aparținut nouă în evul mediu, iar Valea Timocului e majoritar românească, nu degeaba în Vidin jumătate din locuitori știu limba română.

 5. Gelu Cristescu

  Relocalizarea tiganilor aiurea ar fi constituit o nedreptate, caci ei au fost folositi drept sclavi timp de secole dupa ce Vlad Tepes a cumparat dela turc cca 20.000, dintre care 10.000 fusera revinduti (cu dobinda) la varul sau Stefan cel Mare. Deci tiganii acestia dobinditi printr-o tranzactie de sclavagism, au fost ” ai nostril”. Astfel incit o societate care a practicat sclavagismul trebuie sa-si rascumpere greseala trecutului si a-si educa fostii sclavi, a-I eleva prin mijloace culturale si ajutoare sociale de tot felul. Acesta nu este punctual de vedere al subsemnatului ci al iluministilor Romani, numiti si pasoptisti, dintre care A.I. Cuza – voda si Mihai Kogalniceanu au marii avocati ai reformelor de dezrobire. Chiar si Ceausescu a avut o politica ” mai inteleapta” in materie de tigani, decit Antonescu.

 6. Marian

  Faptul ca cineva se opune unei mase imigrante nu se numeste anti-semitism, asa cum prohibitia din SUA nu a avut ca tinta italienii si irlandezii si nici lupta contra criminalitatii nu a fost una rasiala.

  Imaginati-va situatia de azi, a Angliei si Germaniei, de exemplu, care au închis si înca închid portile contra valului de imigranti saraci din România si Bulgaria. Dar noi nu am reusit sa introducem fraza redundanta în mai toate constitutiile lumii, de anti-românism, asa cum exista anti-semitismul.
  Fascismul a fost o miscare nationala. Normal ca cine se opune imigratiei (economice) a evreilor, în acest caz, un nationalist deci, care-si apara poporul de invadatori, este categorisit imediat ca fascist. De altfel, fascismul a existat numai în Italia, si îsi are radacinile semantice în fasciile pe care le purtau garzile pretoriene. Datorita pactului axei, toti semnatarii au devenit fascisti (inclusiv Antonescu, care a fost apolitic!!!!!! si inclusiv japonezii), pentru ca notiunea alternativa, nationalism sau nationalism-socialist, ar fi sunat pozitiv.

  Atentie mare la detalii…

 7. dama de pica

  Îmi place mai mult cum e scris, negru pe gălbejit, în foaia-exemplu „găgăuţii” – e mai colorat. Dar, ca să mă bucur pe de-a întregul de articolului dlui Livezeanu, am nevoie de ajutor la traducere:
  „amaro baro poeto hai sas ministro chadale themaso, o rai (Octavian Goga)”

  amaro = al nostru (m-am prins)
  baro = ? (probabil mare, mă gândesc la barosan)
  hai sas ministro = ? (e ceea ce cred eu?)
  themaso = ? (probabil derivat din them – ţară)
  Haide, vă rog, careva să mă eclereze!

 8. Sorina Andreescu

  Articolul lui Livezeanu nu este decât un PAMFLET și nu are nicio bază în realitate. Nu există nicio dovadă că țiganii au fost încorporați în PNC sau că aceștia au avut o gazetă editată de cuziști. :) Ca istoric aveați nevoie și de o altă sursă…

 9. Pixelul tricolor

  Extremiștii bulgari, tucă na glava, să-și caute originile și locurile de baștină prin Asia de unde au venit și să zică bogdaproste că și-au putut face loc cu coatele lângă mult prea toleranții valahi. ȘI să ne spună și nouă unde naiba erau ei la 1877 când pe la Plevna, Grivița, Smârdan, românașii luptau vitejește pentru dobândirea Independenței de Stat în războiul româno-ruso-turc?!

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.