Meniu Închide

Ne-am întors în evul mediu. De fapt nici nu am plecat de-acolo

Pe măsură ce îmbătrânesc îmi place să privesc durata lungă a istoriei, evoluțiile mari. Am fost puțin supărat când l-am auzit pe Ion Bulei spunând că din punct de vedere cultural românii au rămas într-un neolitic glorios. Dar mi-a trecut. Acum să privim cu detașare istorică evenimentul recent: voievodul neîncoronat al neamului valah Liviu Dragnea și-a dat o poruncă prin care scapă de un proces. E ceva nou în chestia asta?

Nu, nu este nimic nou – așa a funcționat justiția în evul mediu românesc, iar noi nu am părăsit încă această perioadă a evoluției istorice. Să explicăm.

Statalitatea românească fondată în secolul al XIV-lea s-a clădit pe dreptul bizantin cu mici influențe germane venite pe filieră maghiară și săsească. Nomocanonul lui Vlastares (o colecție de legi bizantine ordonate alfabetic după fapte) a fost legea de bază în țările române din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea (300 de ani). Apoi au venit reformele legislative făcute de Vasile Lupu și Matei Basarab (Cartea românească de învățătură de la Iași și Pravila de la Govora). Reformele acestea nu au modificat nomocanonul bizantin anterior – doar l-au sistematizat și îmbunătățit. Sistemul acesta legislativ a mai rămas valabil încă 200 de ani, până în 1831 la adoptarea Regulamentelor Organice (un experiment constituțional și legislativ al rușilor, cam dubios, lipsit de o bază limpede). Apoi a venit reforma lui Cuza care ne-a adus codurile napoleoniene, menținute cam 100 de ani până la instaurarea comunismului. Despre ce s-a întâmplat după 1989 nu pot să spun decât că a fost un haos.

Să recapitulăm: 500 de ani de legislație medievală bizantină, 30 de ani de experiment rusesc, 100 de ani de coduri napoleoniene, 40 de ani de experiment sovietic, 27 de ani de căutări. Cum se vede chestia asta? Natural că mentalitatea medievală domină, experimentele și încercarea de reformă napoleoniană nu au avut o durată suficientă, nu s-au înrădăcinat.

Mentalitatea medievală le făcea pe mamele violatorilor de la Vaslui să zbiere că victima era curvă – o memorie ancestrală a vechiului drept românesc: în evul mediu violatorul era pedepsit oricum cu moartea, dar dacă victima era curvă nu se lua măsura suplimentară a confiscării averii făptașului. De aceea în evul mediu în caz de viol singura cale de atac era încercarea de a demonstra că victima era curvă – violatorul oricum era decapitat, familia încerca cel puțin să salveze averea.

Iar evul mediu și legislația medievală nu sunt rele în sine, au fost soluțiile vremii pentru un set de probleme. Necazul este că nu s-a reușit o evoluție.

Din punctul de vedere al administrației era perfect noraml în evul mediu ca funcțiile publice să fie scoase la vânzare. Era o societate cu foarte puține căi de comunicație, viteza de circulație a informației era extrem de scăzută, influența autorității centrale era slabă și personalizată – dacă nu venea stăpânul să dea cu biciul robii nu aveau nici un interes să facă ceva. Adăugați și lipsa monedei și înțelegeți de ce voievodul vindea funcțiile: avea nevoie de bani în numerar, boierul își scotea profitul mai încolo.

Problema noastră este că toate condițiile expuse mai sus s-au modificat – însă mentalitatea medievală a conducătorilor a rămas. Cumpărarea funcțiilor – perfect normală și singura soluție practică în evul mediu – a devenit corupție conform principiilor lumii moderne. Însă boierilor valahi nu le plac principiile lumii moderne – și nu mai este vorba de boieri autentici, acum avem de-a face cu rămășițele nomenclaturii comuniste, tot un fel de castă superioară, doar că fără pedigree.

Din 1989 am fost încălecați de eșalonul al doilea al Partidului Comunist, toată pegra coruptă încârligată într-un sistem de relații feudale s-a cocoțat la conducere. Sunt aceiași, legați prin interese de clan, interese de familie, interese de afaceri – și peste toți plutește rânjetul lui Iliescu.

De la 1300 până la 1830 justiția a fost o chestiune a marilor boieri care puteau trece peste legi. Intervalul încercării de modernizare a fost prea scurt, regimul sovietic a revenit practic la aceeași clasă de boieri-politruci imuni în fața legii. Nu s-a schimbat nimic în 1989, clica s-a conservat și și-a conservat și privilegiile.

În România nu există principii și justiție, există o clică și aranjamentele ei – un feudalism glorios, prea puțin evoluat față de neoliticul glorios din cultură. Atât putem, atât facem.

[av_sidebar widget_area=’PB’ av_uid=’av-25e3qp’]Alătură-te celorlalți 247 de abonați.


Articole similare

43 de comentarii

 1. Magiun

  După ce a ajuns preşedinte, Iohannis a numit-o la CCR pe Livia Stanciu, cea care l-a salvat de problemele penale. Asta unde se încadrează raportat la legile medievale?

  • Intrigat

   Fii vesel. La noi au ajuns doar micile influențe germane, gen VW sau EADS. Cele mari s-au oprit prin Namibia.

  • maria dakhel

   Romanii viseaza la domnul neamtz care vine si le repara carutza fara rotzi. Suntem un popor de visatori si de dezorganizati. Eu comentez pe net de vreo sapte ani. Am incercat sa fac o unire in cuget si simtiri a romanilor. Cea teritoriala este la fel de fariseica precum crestinismul propagat cu surle si trambite de catre preotii fara pic de Har.Daca nu ne iubim intre noi nici macar vecin cu vecin, ce rost mai are o unire de pamanturi? Ca sa le lasam tot nemuncite asteptand un Iohannis sa le are si sa le semene? Evident ca tot el le va si culege, ca e halap si egoist. Le-am dat romanilor multe motive de unire: Dumnezeu e Unu si n-are nicio noima sa-L fragmentam. Chiar daca unii au ales o alta cale spirituala decat crestinismul, tot in Dumnezeu ar trebui sa fie. Le-am vb despre copiii nostri, unii geniali. Ar avea un scop unindu-se: Romania ar deveni mai puternica spiritual, iar copiii nostri si tinerii nu ar mai fi priviti ca fiind sclavii copiilor lui Prigoana, boier Gunoier, onorabilul curatator de sticle din plastic si alte mizerii in care ne complacem sa traim. Sau sclavii copiilor englezi. In Dumnezeu nu exista separare. Separarile le fac masonii, pentru ca ei au construit sistemul piramidal pagubos, in care lupul cel nebun si chior imparte mioarele dupa o aritmetica bezmetica, in care 1+1 da mereu alt rezultat. Atata timp cat masoneria se incapataneaza sa alimenteze un sistem defect, invers decat Sistemul Dumnezeu, noi vom tot suferi. Pentru ca intelectualii nostri sunt masoni, deci liberi doar atat cat le este lantzul. Intelectualii reprezinta fatzada onorabila a unui sistem mort in Dumnezeu. Pentru ca masonii au facut atatea crime ca sa-si pastreze controlul asupra sclavilor de noi, incat piramidele lor au devenit cavourile ce ascund trupurile celor ucisi in numele unui Dumnezeu inchipuit de mintile lor bolnave. Cu cat faci mai multe crime, cu atat mai repede mori in spirit. Mortii in spirit sunt orbi, surzi si criminali, masinarii de ucis. Asa ca…suntem in stapanirea demonizatilor, nu in stapanirea Lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a lasat liber arbitru si o tara. Daca nu ne pasa de copii si tara, de ce sa ne ajute? Cautam mereu pe la altii ceea ce avem la noi. Avem si pamanturi fertile si ape si paduri. Ce resurse avem nu stim. Dar cu siguranta stiu rusii si americanii. Avem inca batrani Intelepti care ne-ar putea sfatui. Daca nu cumva i-au facut pe toti masoni, scotandu-i din Dumnezeu si bagandu-i in turma dracului, cu frumoase pecetzi pe frunte, sa le vada si chiorii. Pe mine masoneria a incercat sa ma ucida. Prin sluga obedienta Ioan Constantin, un sarpe scarbos ce statea pitulat si la panda prin grupurile asa zis spirituale de pe net. Si-a folosit puterea cuvantului otravit impotriva celor ce ziceau ceva de rau despre masonerie. Culmea e ca se credea sfant si ales! Dracu ma invata pe mine crestinismul si-mi dadea in cap cand spuneam ca masoneria nu e Dumnezeu. Cum vreti voi sa ne fie bine?! Asa, pe vorbe insirate pe net?

 2. Marian

  Înainte de a critica evul mediu, n-ar fi oare bine sa stam strâmb si sa ne întrebam drept: oare care ar fi un cod de legi bune?
  Pentru ca daca codul Iustinian (bizantin cum îl numesti tu) reprezenta perfectiunea, atunci noi am fugit de el, si apoi am încercat sa revenim prin aderarea la EU (si speranta ca EU ne va scapa de ticalosi). Daca regulamentele organice, primele constitutii moderne, au fost vârful de lance, multe nu s-au schimbat de atunci. Codul napoleonian nu a schimbat prea multe (niste detalii) nici el. Constitutia lui Carol (1866), un „plagiat”/traducere a celei belgiene, complet straina de „legea pamântului”, nici ea nu a fost prea radicala (înlocuiti boierii cu ministri si tot aia este) – ba chiar a fost criticata si religios, prin asemanarea regelui cu Dumnezeu, care domneste dar nu conduce, care nu greseste chiar daca minstrii lui pot, care este inviolabil si altii trag ponoasele :-)
  Ultima perioada însa, cea de dupa 1989, a fost însa crâncena – sub diverse pretexte, guvernantii au înceract sa faca tot posibilul ca sa fie ei favorizati (si gasca economica transpartinica de sub ei – sponsorii partidelor) iar ceilalti nu. Nici social, nici liberal. Iar justificari pentru a parea democratice au existat destule, suntem inventivi la asta.

  Data în ultima clipa, ordonanta de discriminarea a lui Dragnea si a altora de teapa lui, arata practic disperarea la care a ajuns PSDul, ce a ratat tot mai putin alegerile, care nici pe alea nu le facea daca prostimea iesea la vot. Au încercat sa distruga conclucrarea la nivel local dintre SRI si DNA, n-au reusit. Au încercat sa decapiteze institutiile, n-au reusit. Au crezut ca daca încep cu mita electorala (salarii, pensii, impozite) vor trece printr-o iuteala de mâna si „scaparea” – lui Nastase îi ieseau lucrurile ceva mai bine. Deocamdata, au dreptate – se lauda ca i-a votat poporul (vreo 3 milionae de voturi) pe când demonstrantii nu reprezinta poporul ci manipulatii lui Sörös, vreo 40000 de fraieri. Daca mâine vor iesi 4 milioane în strada, argumentul lor va cadea.

  • maria dakhel

   Ar fi codul bunului simt. Oamenii degenereaza spre animal atunci cand isi pierd bunul simt. In urma cu sapte ani, am cazut in una din capcanele intinse pe net, in asteptarea naivilor. Era un forum construit de un cabalist sau mason, sau dracu stie ce era. Unii ziceau ca e evreu, altii ca este spionul rusilor. Capcana era pentru cei ce isi cautau radacinile si erau interesati de daci si Zamolxis. Pervesul Pop Adrian ne mintea pe toti ca e prieten cu Tudor Diaconu, unul dintre Inteleptii Romaniei. El a decodificat codul castei IO si spunea ca limba romana e limba Paradisului, ca stramosii nostri veneau din „stele” si altele. Perversul Pop mintea. Nu era prieten cu nimeni dar se poleia in „hainele” unor personalitati din Romania. De fapt, nemernicul era interesat de orice valoare din care poate scoate bani. Racola tineri si copii si-i punea sa rezolve anumite probleme. Stia nemernicul ca cei puri ies in astral si gasesc oportunitati din care evreul cel halap scotea bani. Nu cunosc exact metoda prin care lucra. De cate ori am pus intrebari au incercat sa ma reduca la tacere. Era inuman, deci neom. Nu avea cum sa inteleaga omenia oricat s-ar fi poleit in hainele lui Diaconu. La un moment dat, posta in forum citate din Boca. Dracul ne vorbea din Scripturi. Era un pacalici, dar unul foarte periculos pentru ca folosea metode cabalistice de a-i anihila pe cei treziti. Doar copiii si tinerii ii mai picau in plasa pentru ca-i mintea pe unii ca el e Radu Cinamar, pe altii ca ii invata cum sa castige bani cinstiti, iar altora le promitea locuri de munca. In tara in care oamenii si-au pierdut bunul simt e firesc sa joace tontoroiul dracu, furandu-ne copiii prin minciuna. Unde crestinismul a ramas doar o forma fara Duh, dracii predau metode spirituale de imbogatit rapid sau de iluminare. Dupa parerea mea, Biserica a lasat usa deschisa catre dracu. Atunci cand preotii au uitat ca trebuie sa fie Apostoli nu alergatori dupa bani si averi pe pamant. Cand bacii isi pierd omenia si bunul simt, oile devin la fel. Fara o reforma morala a bunului simt vom degenera ca popor si vor face experimente pe noi, ca pe cobai, mari companii farmaceutice si alti nenorociti ce-si testeaza prostiile pe noi. Cred ca inclusiv iesirea in masa a oamenilor in strada la chemarea lui Iohannis, boier Pohta ce-am pohtit, a fost testarea unei arme PSI. De revazut filmul „Jocurile foamei”. In loc sa ne lase sa ne asociem asa cum simtim, Pop ne punea in competitie. Zicea ca primii care rezolva corect niste criterii postate de el in forum vor fi ajutati sa-si faca o firma proprie, sa-si deschida o afacere. Din nefericire, ceilalti nu m-au ascultat cand le-am spus ca minte. Au executat orbeste tot ce li s-a spus sa faca. Asta ma sperie: nu stiu ce li s-a spus sa faca!! Pentru ca in forum era instituita o lege a tacerii. Ca in mafie. Va mirati de ce nu merg bine lucrurile in Romania? Iaca de ce: dracu face jocurile.

   Vaz ca nu-mi apar comentariile…Hm…oare de ce? Sper ca nu din motive de „musca pe caciula”. Oricum, nu-mi pasa. Eu imi fac datoria. Daca voi lucrati pentru altcineva decat pentru Dumnezeu, sa va fie de bine. Atat cat va poate fi bine in intuneric si minciuna, crima si jaf.

 3. cristian

  În ceea ce privește Țara noastră și sistemul din ultimii 27 de ani, ai maaare dreptate, și oricine ar comenta altfel nu poate să mai adauge sau să scoată nimic. Sunt urmașii ”demni” ai comuniștilor/securiștilor/pupincuriltilor.
  În ceea ce privește codul napoleonean, cam știm sau înțelegem cu toții, că era cam băgat cu sila și cu repeziciune și nu s-a potrivit prea bine cu firea poporului român.
  În ceea ce privește dreptul bizantin cu diferite influențe germane, n-a fost prea rău pt români și probabil a fost mai bine implementat și respectat decât sistemele ulterioare. Pe lângă acesta, mai existau și legiel pământului, recte ale românilor, care chiar dacă nu erau scrise, erau respectate îndeobște și se bazau pe bunul simț, morala creștină și tradiția poporului.
  Una peste alta, cine îndrăznește să afirme răspicat, că dreptul medieval a fost mai puțin bun decât orice alt sistem mai actual de până în 1989? Și că toate sistemele ulterioare au evoluat? Și nouă ne place, așa narcisist, să afirmăm că evoluăm, dar din păcate și nefericire, se pare că este viceîntorsa: evoluția este involuție și progresul sublim, dar …. conu Iancu.
  Iar ce se întâmplă cu Dragnea și Johannis acum, face să se împartă societatea românească în două părți (cam egale și antagoniste) care- cel mai rău lucru- par să se radicalizeze. Nici nu mai contează, cine câtă dreptate are! Contează ce au în cap pt viitor: se liniștesc fiecare în parte sau escaladează la război civil. Tare mare nevoie este de o parte pacifistă și bineînțeles dreaptă și corectă dpdv al oricărui sistem de drept.

 4. Intrigat

  Apoi, dec, voievodul Dragnea s-o fi inspirat de la boierul Coldea pe care nu-l caută nimeni la pitace, de la cucoana Luluța care-şi strecură în brăcinare 4 la sută numai din dărabul de pită sau de la caimacamul Culăiță care nu dă-napoi cula găbjită nici ridicat în furci….

 5. Gerula

  ,, Noi nu am parasit inca aceasta perioada (evul mediu – sic!),,

  GIORGICA Damian

  ,,Noi,, care? In Piata Victoriei am vazut, fiindca am fost acolo, 150 000 de demonstranti (asta inseamna vreo 300 000 de bucuresteni care au participat, fiindca se intampla o rotatie, unii vin, altii pleaca – nu pierd timpul sa va explic cum se ajunge la cifra asta) care s-au purtat deloc ca in evul mediu si pot fi un exemplu pentru intreaga lume civilizata: au manifestat decent dar hotarat, nu s-au ingramadit, au fost calmi si nu au raspuns la provocari. Statalitatea romaneasca nu s-a cladit pe niciun drept bizantin, cliseul din gusa curcanului a+toate stiutor, bizantin a fost doar ritualul de investitura, dincolo de moda, n-am timp pentru 10 pagini, dreptul valah a fost baza acelei statalitati. Nu va provoc la oaresce discutii privitoare la dreptul roman sau cel bizantin.

 6. Gerula

  PS: crezi ca niscai băieți care isi dau foc la autobuze ca sa-i terciuiasca pe manifestanti, cu mana altora scotand castanele, fireste, dupa ce in Decembrie au facut ce-au facut, sigur nu au vreo jena sa-ti alchimizeze tie votul, lasand in vacante niscai primadone de care rad cu toti dintii, ca oricum nu pot face nimic in fata structurilor ? Sau mai crezi ca a contat cine a votat si nu cine nu a numarat, dupa primii doi ani? A, da, ai vazut niste amarati care au luat pungi cu de-ale gurii. Si cati crezi ca au fost?! Ai vazut ce au vrut altii sa vezi. Cum l-ai vazut pe Nicusor un nenorocit de violator care se tinea numai de chefuri, inainte.

 7. surena

  Un articol foarte interesant care explica cauzele crizei politice actuale care nu isi are radacinile in ultimii 27 de ani,ci sunt ancorate adanc in istorie. Sunt cateva scapari pe care le creionez.
  1) Nu se aminteste de jus valachorum sau legem olachorum, legea romaneasca care reprezinta temelia dreptului romanesc si care s-a aplicat vreme de 1000 de ani. Astfel, il gasim mentionat in Imperiul Habsburgic pana in vremea lui Iosif al II lea. Acest jus valachorum de esenta romanica s-a aplicat pe un spatiu mult mai intins decat cele trei state medievale romanesti si aplicarea lui s-a facut in paralel cu aplicarea altor legi medievale, cum sunt de ex legile romeilor (bizantinilor).
  2)Unificarea legilor romeilor cu legea romaneasca s-a realizat in Moldova cu Codul lui Calimach si in Muntenia cu Codul Caragea . Acestea au ramas in vigoare pana la Codul civil din vremea lui Cuza. Cele doua coduri au preluat si elemente moderne din Codul napoleonian si cel austriac .
  3)Regulamentele organice nu au abrogat codurile asa ca nu putem vorbi de o legislatie ruseasca,legislatia este romaneasca cu o incercare de asa zisa constitutie ruseasca,dar redactata de boierii romani (e foarte important de amintit acest lucru).
  4)In perioada comunista codurile civil si comercial nu au fost abrogate in totalitate si in Romania nu s-a aplicat legislatia sovietica.
  Despre persistenta feudalismului romanesc in societatea romaneasca sunt cateva idei interesante in istografia romaneasca,mai veche sau mai noua,la care se adauga si faptul ca Tarile Romane in evul mediu nu au fost centralizate dupa modelul apusean, la fel,dupa cum spunea I.Bratianu, modelul de feudalism de la noi nu e cel apusean.

 8. Marian

  Corecte observatiile, dar ideea lui George este mult mai simpla:

  traversând secolele, boierii (mogulii, politrucii, ministrii) faceau legea asa cum voiau ei, indiferent de regimul juridic si politic.

  O oarece justificare exista: doar nu degeaba s-au chinuit ei sa ajunga … (moguli, politruci, ministri, boieri).

  Macar Dragnea încearca sa faca magariile legale, altii pur si simplu le-au ignorat.

  Pentru ca legea este atât de puternica precum este cel destinat sa o apere.
  Mai tineti minte povestioara cu Mos Ion Roata, Boierul si Cuza? Ion a ramas doar cu onoarea „reperata”, în rest nu s-a-ntâmplat nimic – si nici asta nu s-ar fi întâmplat daca nu se întâmpla sa fie pe acolo voda.

  „De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independenţa împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul ţării noastre.” – asta se spunea în declaratia catre tara de la ora 20:12 a zilei de 23 august 1944.

 9. Gerula

  Unii nu inteleg sau nu stiu ca dreptul valah sau dreptul pamantului a fost intarit, in cursul evului mediu, atat de domni, cat si de stapaniri vremelnice, lucru consemnat de hrisoave. Daca acest drept nu ar fi fost in vigoare, ar fi fost trasate alte ,,cadre,, legislative, or acest lucru nu s-a intamplat, in principal datorita unor principii morale sanatoase consfintite inclusiv de crestinism. Discutia despre uzurparea unor drepturi prin formarea marilor mosii de mai tarziu, dincolo de acordarea de pamanturi pentru cei care s-au distins prin vitejie, fiindca s-a pornit de la democratia militara, este deja o alta discutie. Ca si discutia despre alegerea unui voievod caruia i s-au cedat, de catre comunitati, anumite drepturi in scopul organizarii apararii Valahiilor. S-a pornit de la meritocratie. Meritocratia a fost in vigoare mii de ani in antichitatea geto-dacilor si a ramas in vigoare si sub urmasii lor, cat se poate de natural, fiindca cei care incalcau anumite regului si legi nescrise se izolau singuri, fie erau nevoiti sa paraseasca acele comunitati.

 10. Gerula

  Istoria trebuie privita din perspectiva reperelor morale care i-au fost coloana vertebrala si nu din perspectiva unor gesturi, intamplari nefericite, chiar acte vremelnice care credem noi ca au avut insemnatate coplesitoare. Maculam, printr-o ignoranta grabita, lumi despre care avem impresia ca stim totul când, de fapt, nu stim aproape nimic. E si vina invatamantului, fiindca inteleptii au fost izolati sau indepartati, dar si vina noastra fiindca ne-am departat de limpezimea care ne-ar ajuta sa intelegem. Avem un drum de facut pentru a intelege ceea ce am fost cu adevarat.

  • maria dakhel

   Limpezimea aceea despre care vorbesti tine de suflet mai mult decat de minte. Sistemul nostru de invatamant merge pe competitie si asta poate dauna uneori, pentru ca da nastere la invidie.Oamenii rezolva mai usor problemele atunci cand se unesc decat cand sunt in competitie. Cartile de aruncat la gunoi ce au aparut dupa revolutie, de genul: „Cum am devenit bogat peste noapte” sau „Cum te poti transforma din vrajitoare in zana cu doar doi lei” au dat startul alergarii unora dupa cai verzi pe pereti. Cum unii fac excese, au considerat ca spiritualitatea lor se va dubla sau tripla in functie de numarul diplomelor obtinute la scoli diverse de initiere. A aparut casta „alesilor”. Traitori doar ei intre ei nu au mai avut cum sa se masoare corect si s-au crezut zei. Inclusiv Vasile Rudan, un om pe care il credeam mai inteligent de atat vinde initieri, pretinzand ca-i invata pe romani sa-si creasca capacitatile paranormale, native in fiecare om. Doar ca…s-a deschis cutia Pandorei. Un om fara caracter va face nebunii cu acele capacitati trezite de guru. Am intalnit „paranormali” ce au incercat sa-mi patrunda in minte. Unul mi-a zis ca imi poate citi rapid matricea. I-am transmis subliminal mesajul: ” Poate indraznesti”. A indraznit nesimtitul. Adica, in lumea paranormalilor nu mai exista intimitate si liber arbitru.Ca si la SRI. Spatiul meu nu mai este sacru, este spatiul tuturor? Paranormalul a inceput imediat sa plateasca intrarea cu forta in matricea personala. Asa se intampla daca ai puteri si le folosesti ca sa intimidezi…Am intalnit cocote cotate bine pe piata „paranormalilor” care se lauda cu violuri in astral. Femei care violeaza?! Nu ca venit din partea barbatilor violul e normal, dar n-am auzit pana atunci de femei care fac asta secatuindu-si energetic „prada”. Cred ca de atunci nu mai am incredere in oameni si prefer lumea mea mica si normala, cu oameni fara capacitati hocuspocusiene, dar buni la suflet.Asa ca, traim intr-o lume de tampiti care se cred zei desi nu vad mai departe de varful nasului. Daca ar fi vazut mai departe ar fi inteles ca Universul are legi clare si praguri peste care nu treci nici daca esti marele iluzionist hocus pocus Ignatenko. S-a pus prea mare pret pe capacitati paranormale si prea mic pret pe omenie, smerenie, blandete. Rezultatele se vad cu ochiul liber in numarul mare de bolnavi. Omenirea a ajuns la fundul sacului? Face tampenii ca in Atlantida?
   Nu mai inteleg lumea in care traim. Inainte de a-mi veni ideea de a comunica cu paranormalii si initiatii din grupurile de pe net traiam in lumea mea normala. Dupa ce mi-am dat seama ce se face in grupuri, visul ca Romania va iesi din marasm a devenit cosmar. Pentru ca nebunii n-o scot la lumina, o infunda in intuneric. Suntem perceputi in planurile inalte ca fiind un virus periculos si distructiv. Asta e…am incercat. N-am avut cu cine lucra. Adormiti.

 11. Marian

  „Prosti, dar cam multi, Boier Motoc!”
  Mai multi oricum decât aia care au votat ALDE, cei care tot declama ca sunt alesii poporului, dar sigur nu mai prosti…

 12. Tudor

  Dle. Damian, vă atrag atenția a unui lapsus: obiceiul medieval, pe lângă nuanțele deja enumerate, de a face favoruri sau plăți(tribut) înaltei porți sau cancelariilor străine. Parcă nu ne simțim bine până când nu ne expunem punctele slabe, să fie controlate și dominate de un tătuc sau tătuci.

  • surena

   În cărțile/ cursurile legate de istoria statului și dreptului romanesc se vorbește la general . În realitate nu există decât câteva mențiuni și este tratat la cutume, paradoxal se găsesc mai multe informații la vecini. Există o lucrare de la mijlocul secolului XIX, a unui judecător care compara câteva norme ale jus valachorum comparativ cu Codul civil român inspirat din cel napoleonian și constata superioritatea primului (moștenire, femeia căsătorită).

 13. Marian

  Fara a avea vreo pretentie de istoric sau avocat, eu am observat ca atât de mult mentionatul „drept al pamântului” (legea pamântului) era de fapt o metoda de aparare nu o metode de guvernare.

  Mai clar: dreptul pamântului ajuta pe nevoias sa scape pe cât era posibil de urmarile unor legi sau decizii nedrepte, nu facea tara mai buna în esenta ei.

  De exemplu, când boierul voia un pamânt, razesul se apara cu uricul de la Stefan, legea pamântului nu-l împiedicase pe boier sa faca, înainte, acel pas gresit. Când haiducul era prins, însuratoarea îl scapa de pedepsa (pentru ca oamenii casatoriti nu mai aveau asa mult chef sa haiduceasca, erau prinsi de pamânt, aveau o familie de care trebuia sa aiba grija, nu mai era atât de simplu sa haiduceasca fara griji).

  În întelesul meu, dreptul pamântului constituia un codex mix si local de mici reguli, nu un sistem juridic unitar, închegat si regulator.

 14. Gerula

  Din perspectiva moralei, LEGEA PĂMÂNTULUI preia invataturile hristice care au fost si baza moralei traco-dace, Umanitatea in oglinda. Legea a fost corectata, in timp, de mai multe Renasteri. In epoca traco-dacilor au fost: nasterea lui Zalmoxe, de când incepe numaratoarea anilor, 711 i. Hr., epoca lui Burebas sau Burebista (Cum-a-fost-si-nu-va-mai-fi), anul 117, an in care incepe Razboiul de Eliberare de sub stapanirea romana si se ridica Crucea pe steaguri. DREPTUL VALAH sau DREPTUL PĂMÂNTULUI e dreptul Neamului Vechi asupra pamanturilor pe care le-au locuit întotdeauna.

  Materialul e imens, se poate spicui cate ceva chiar si pe net. Trebuie tinut cont de faptul ca Valahiile, din Balcani pana in Moravia si mai departe, au luptat tocmai pentru a-si apara Dreptul cunoscut si pentru a trai potrivit Legii cunoscute, lucru mentionat in cronici. Nu trebuie uitat nici faptul ca legislatia romana nu a putut atinge cutume stravechi in teritoriile ocupate, nici faptul ca Imperiul Otoman nu a indraznit sa se amestece in treburile interne ale Valahiilor nord-dunarene, adica sa atinga tocmai Dreptul Valah, respectat si in sud. Unii vor fi intrigati de acel ,,indraznit,, nu insa si cei care cunosc istoria reala. Când Bizantul grecesc a atins Dreptul Valah, a primit replica brutala in mai multe rânduri. Nici macar mongolii nu s-au atins de acel Drept, lucru care ar surprinde, daca nu ar exista cel putin doua documente in acest sens. Dreptul valah a fost impus de valahi chiar in Imperiului Habsburgic, in Valahia din mijlocul Austriei, unde imperiul ,,acorda privilegii pastorilor valahi,, etc. Povestea e lunga, nesfarsita.

  ^Doamne, dă-i tărie, unei mâini să scrie Cronica bătrânului Ardeal^. Adrian Păunescu

  Pana acum Dumnezeu a considerat ca nu e nimeni vrednic sa scrie istoria Neamului AȘA CUM A FOST. Dar a dat oricarui român putinta sa se apropie de ea si sa inteleaga.

  • Marian

   Si atunci de ce s-au atins de „drepturile românilor”, de exemplu în cele 3 mari rascoale din Transilvania, sau apoi în provinciile cucerite, Bucovina si Banatul… iar acum tot austriecii „uita” convenabil cu cine e frate românul care avea grija de codri…

   Nu frate, dreptul este respectat daca ai cu ce-l impune si apara.

 15. K.

  Imaginati-va un dosar de insolventa la o instanta sumero-babiloniana: 20 de volume, fiecare volum cu 100-200 de file, fiecare fila fiind o tablita de lut ars cu cuneiforme. Grefierii erau alesi pe spranceana, dupa bicepsi.

 16. Marian

  Insolventa e o smecherie inventata relativ recent la scara istoriei, la fel ca si evitarea raspunderii personale (prin societatile anonime).
  Înainte, daca erai „insolvent” te baga taica episcopul la pârnaie, „închisoarea datornicilor”, pâna te scotea cineva de acolo platindu-ti datoriile.
  La noi „recuperarea prejudiciului” se facea cu fum de ardei iute si cu „confiscarea” vitelor si a altor obicete ce mai aveai prin batatura.

 17. maria dakhel

  Dle autor al acestui blog si domnilor comentatori, am ajuns intamplator pe aici, cautand un articol despre ieromonahul Savatie Bastovoi. I-am citit ultima carte, „Antiparenting” si mi-a atras atentia modul curat in care vede situatia familiei romanesti greu incercata si dezbinata de anii de capitalism salbatic. M-am intristat cand am citit cum il porcaiti…Printre altele, violatorii sunt aplaudati si pentru ca in saracie oamenii o iau razna daca nu au preoti Apostoli care sa-i modeleze si sa-i educe. Suntem atat de departe ca popor de Mantuire, incat nu cred ca o Catedrala va reusi sa faca asta. Dupa cum bine stiti, Mantuirea vine prin Hristos si nu prin ziduri. Avem copii folositi ca sclavi si abuzati inclusiv sexual, batrani lasati de izbeliste si umiliti la cozile saraciei. Asa ca…unde mai este Dumnezeu cel Viu? In dogme? In ritual? In Catedrala? Va legati de prostii fara nicio logica, doar ca sa cautati noduri in papura. Sunteti cumva Inchizitia? Vorba lunga a romanului, saracia urmasilor. Poporul indepartat de crestinism ca si comportament asterne in fata urmasilor maracini si ciulini. Ieromonahul Savatie incearca sa repare dezastrul provocat in Romania de caile asa zis spirituale new age, readucand crestinismul inapoi in matca lui. Habar nu aveti ce dezastru spiritual au provocat new age, yoga, reiki, NLP in Romania. Unde o fi fost ctitorul catedralei cand tara a fost cotropita de falsii profeti si guru? Era preocupat de forma fara fond. Am auzit ca preotii din varful ierarhiei bisericesti ar fi masoni. Asa ca nu biserica in sine si ortodoxia sunt in pericol, ci popii, pentru ca isi vand sufletele si poporul pe treizeci de arginti. Toata lumea stie ca masonii se inchina la dracu’ nu la Dumnezeu. Eu zic sa va vedeti de lungul nasurilor voastre si sa nu mai criticati oamenii care macar incearca sa faca ceva. Credeti ca va veti Mantui pe vorbe? Nicidecum…doar pe fapte si platind vamile.Atunci veti Invia. Doar nu va imaginati ca veti cumpara indulgente de la preoti…Nu mai suntem in Evul Mediu cand papii si popii intareau sistemul corupt al bogatilor de atunci. Oamenii s-au trezit, au trecut la treaba, ajuta copii si batrani, fac voluntariat. Ne-am luat ca Model pe parintele Mihail Jar pe care ieromonahul Savatie il iubeste tare mult. Si mai avem si prin Romania cativa preoti care ajuta sarmani. Asta e „Catedrala Mantuirii”, cea construita in Cer prin faptele bune facute pe pamant. Preafericitul a crezut ca e invers…Ia din banii destinati educarii copiilor si construieste pe pamant constructii faraonice. Ce frumoase sunt bisericutele modeste si smerite, ca preotii ce le sfintesc cu prezenta lor…De cand construiesc ortodocsii turnuri Babel? Unde ne e smerenia? Vedeti de ce se repeta istoria si, la 2000 de ani de la crucificare, crestinii tot farisei? Si barfitori, invidiosi, cautatori de noduri in papura la altii. De l-ar chema oricum, nu sunteti in masura sa-l judecati. Ati scris vreo carte? Ce conteaza ca are nume rusesc? Daca il chema Merkel Bastovoi va placea? Vedeti sa va legati si de numele meu ca suna strain daca nu-mi gasiti nicio alta greseala.

  • Marian

   Eu stiu ca masonii au ca suprema zeitate pe marele arhitect al universului. Conform crestinismului, mozaicismului si islamului, Dumnezeu este cel care a creat lumea, deci ar fi arhitectul universului.

   Si ar mai fi acel Bastovoi, care este un fel de Savonarola modern, judecând dupa ce idei are.

   În rest aveti dreptate.

  • maria dakhel

   In aparenta se roaga la Arhitectul Universului. De fapt sunt niste impostori care se folosesc de oameni. Cautati pe net lista cu masonii din Romania. O sa vedeti cine ne distruge ca popor de la revolutie incoace. Lista e publicata chiar de SRI, asa ca nu cred ca e minciuna. Sunt niste farisei care pretind ca la intrunirile lor nu discuta decat ezoterism si istorie. Dar sunt implicati in politica pana la gat. Vi se pare ca in afara de natura mai exista ceva normal in sistemul conceput de Dumnezeu? Slava Domnului, nu masonii au creat natura si omul, animalul si restul…Am vedea oameni mergand cu picioarele in sus. Nu-l cunosc pe ieromonahul Savatie, asa ca nici nu bag mana in foc. E clar ca este un preot nonconformist, genul care iese din dogma atunci cand dogma devine ineficienta. Mie imi plac nonconformistii pentru ca sunt cei ce aduc schimbarile, chiar daca uneori sunt arsi pe rug. Oile nu schimba niciodata nimic.Ca e ineficienta dogma ati observat si domniile voastre: romanii au luat-o razna. Un popor care nu mai are nimic sfant si se autodistruge. Nu ajungea ca romanilor nu le mai pasa de nimic, au mai venit peste noi si asa zisii initiati NLP, yoga, reiki si altii care ii invata o multime de prostii. Va dati seama ce inseamna sa inveti un popor si asa mioritic sa devina trufas si egoist? Trufia vine din faptul ca in grupurile new age se propaga ideea „alesilor”, adica separare, fascism, nicidecum crestinism. In plus, naivii sunt invatati sa atraga bani si prosperitate cu puterea mintii sau mai stiu eu prin ce tehnici dubioase. Din nou anticrestinism, unde vrajitoria nu e permisa.
   Savatie Bastovoi a scris cartea „Antiparenting” venind in ajutorul parintilor care se plang ca se urmareste indoctrinarea copiilor. Asta ati observat si domniile voastre. Unitatea in diversitate a homosexualilor este mai puternic sustinuta din afara tarii decat un crestinism simplu, curat, autentic, fara multe brizbrizuri dogmatice. Iar copiii sunt in pericol de a fi spalati pe creiere de mici. E o carte buna ce pledeaza pentru o mai mare atentie fata de copil si multa dragoste in educatie. Si Florin Colceag, antrenorul de genii pledeaza tot pentru asta, asa ca schimbarea pe care multi ne-o dorim pentru copiii nostri a inceput. Daca stam si nu facem nimic concret, generatiile viitoare vor avea mari probleme. Ati vazut ravagiile facute printre copii si tineri de jocul „Balena albastra” si de tot ce inseamna societate de consum, perversa, care nu vrea decat sa vanda cu orice pret.
   Ia priviti asta, sa vedeti cu ce ma confrunt eu de sapte ani, incercand sa opresc nebunia sa se extinda in toata Romania. Nu doar eu, suntem mai multi care luptam impotriva minciunii. E doar unul din grupurile de nebuni ce s-au autoproclamat alesi sau Iisus. Sunt abili pentru ca lucreaza pe internet construind capcane pentru naivi.

   http://eusuntsuveranavatarimpersonal.blogspot.ro/2011/07/eu-sunt-suveran-avatar-gicu-dan-si.html

  • Tudor

   ” I-am citit ultima carte, „Antiparenting” si mi-a atras atentia modul curat in care vede situatia familiei romanesti greu incercata si dezbinata de anii de capitalism salbatic. ”

   Vă e dor de comunism, doamnă? Sunteți cu Dumnezeu în gură, în timp ce-l preaslăviți pe Marx, cu sau fără intenție (in)directă?

 18. Marian

  Masoneria din România este o gluma buna. Cu exceptia a 2-3 care au fost initiati în loje recunoscute si a altora, tot putini, care provin din ordinele papale, toti ceilalti s-au înscris în masonerie tocmai pentru lucrul pe care l-ati pomenit mai sus, acela de a scurtcircuita sistemul valorilor si a se impune, calarind pe sistemul altora. Iar când am spus masonerie de fapt m-am referit la pleiada de loji care mai de care mai bizare, rasarite în umbra diverselor loji din strainatate, multe dintre acestea (si la noi si la ei) nefiind nici macar recunoscute. Dar începe a deveni off-topic.

  Despre balena albastra, oricât de ciudat ar putea parea la prima vedere, este un test de societate – la fel cum au fost jocurile piramidale de tip Caritas: ele prind numai acolo unde societatea este defecta. Când copiii cad victima acestor „teste” este un indicator sigur ca „parentingul” a dat gres. Iar daca parentingul a dat gres este pentru ca 1. copii s-au rupt de parinit, ca urmare a ruperii parintilor de copii, ultima etapa e destramarii familiei tip 3-generatii, sau 2. parintii/societatea nu au raspunsuri pe care copii le vor obtine în schimb din alta parte.

  Ca sa închidem cercul, o astfel de societate bolnava nu va reactiona, din lipsa de experienta sau chiar din lehamite, la „încercarile” de tip Dragnea, precum cele din articol. Iar aceasta se va trasmite la copii, si astfel în 2-3 generatii toata societatea va fi la fel.
  Am mai spus-o si o repet, parerea mea este ca în România nu au apucat sa fie 3 generatii cu „informatia corecta”, pentru ca sa rupa lantul nefast de lasitate. Si asta începând deja cu sec. al XV-lea.

  • maria dakhel

   Cred ca te-ai prins ca fac apel la oamenii cu minte si suflet sa schimbe ceva in tara asta. Aia fara suflet n-au nici minte, sunt manipulabilii, oamenii de tip „foale”, cei ce se vand si vand pe treizeci de arginti sau chiar mai putin. Despre politica, ce sa zic? E un circ total. Nu mai votez de mult timp pentru ca nu am pe cine vota. Nici monarhista nu sunt pentru ca regii nu sunt liberi sa ia decizii.
   Masonii sunt ei pacalici, dar capabili de crime. Daca n-as sti ca totul se plateste, as fi renuntat sa fac tam tam de la prima amenintare. Dar ei stiu ca eu stiu si ca i-am invins deja. Trag de timp si se folosesc de cozi de topor ca sa nu piarda controlul asupra ciolanului numit Romania.Atuul meu este ca sunt pasionata de ezoterismul religiilor si nu ma pot pacali diversii pacalici infiltrati de masonerie ca sa spele creiere prin grupuri asa zis spirituale si pe tot internetul.
   Ca sa revenim la Catedrala Mantuirii…M-a distrat modul in care ii descrie Paul Goma pe moldoveni in cartile lui. Nu mai stiu daca in „Arta refugii” sau in „Din calidor” povesteste despre mania taranilor moldoveni de a-si construi foisoare langa terenurile cultivate cu pepeni. Saraci si cu copii saraci, dar se bateau in foisoare. Asa ca nu degeaba suntem din acelasi sange. Noi, cei de dincoace de Prut ne batem in biserici si cheltuim ultimul banut pentru telefoane scumpe si masini de fitze. Voi? Pe la voi cum mai e?
   Sa se inteleaga bine: eu nu alerg dupa foisoare si pagode. Pentru mine, forma fara fond este egala cu zero. Imi plac bisericile si mirosul de tamaie si busuioc. Dar…nu e suficient. Duhul Sfant nu poposeste in locurile unde inimile sunt incremenite iar mintea a devenit regele la care ne inchinam. Mintea, banii, faima…foisoare si pagode.

 19. maria dakhel

  E groaznica detasarea cu care vorbesti despre copiii atrasi in jocul criminal! Sunt niste copii cu parinti plecati cu sorcova. Mi s-a mai intamplat o data sa dau peste „ecuanimi” ca tine in forumul in care Pop racola pusti de 12, 13,14…si peste 18 ani. Imi zice o tipa: „Maria, dar si ei prea vor mura in gura orice. Sa invete!”.
  Il rog pe unul care se da mare cristic pe blogul „Dezvatatorul” sa ma ajute sa dovedim ca pramatia pacaleste copiii. Si el observase ca acolo nu e lucru curat. L-a durut fix in cot, desi avea si el o fetita ce ar fi putut oricand cadea intr-o capcana. Crestini doar cu vorba?
  Altul, un renumit zamolxian, imi zice sa ma feresc de Pop, ca e omul rusilor.
  Bine, bine, ma feresc, dar copiii si tinerii?
  Adica, ridicatori din umeri la suferinta altora? Popor vegetal?Asa se perpetueaza indiferenta, asta insemnand opusul crestinismului.
  Inseamna ca primim ca popor atat cat meritam. Pacat de copii…
  Nu stiu…poate ca suntem noi inimosii defecti iar voi sunteti normali. Nu stiu ce sa mai cred.

 20. K.

  O parte din grefierii trimisi in epoca in Coruptania erau crestini, avand drept simbol o cruce: https://secretelezeilor.wordpress.com/2012/01/19/zeii-mesopotamienilor/
  Altii erau fascisti, avand drept simbol o svastica: http://romaniamegalitica.blogspot.ro/2015_05_01_archive.html
  Iar altii, nu putini, erau cripto-comunisti, avand drept simbol o stea (sau mai multe): http://www.monitorfg.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1068:imperiul-babilonian&catid=52:reportaje&Itemid=73
  Din pacate, lupta antica impotriva liderilor Coruptaniei a sfarsit prost, iata jurnalul ultimului grefier (inainte de a fi tras in morcov): https://ro.wikipedia.org/wiki/T%C4%83bli%C8%9Bele_de_la_T%C4%83rt%C4%83ria

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.