Meniu Închide

Nici o surpriză în dosarul FBI despre asasinarea lui Culianu

Pe 21 mai 1991 profesorul Ioan Petru Culianu era împușcat în ceafă în toaleta Universității din Chicago. Nici până azi nu se știe cine a apăsat trăgaciul și cine a comandat crima, iar dosarul FBI publicat recent nu aduce nimic nou.

Mai multe detalii am găsit în cartea lui Ted Anton ”Eros, magie și asasinarea profesorului Culianu” (Nemira, 1997) sau în cărțile lui Dan Petrescu (”În răspăr”, Nemira, 2000; ”Deconstrucții populare”, Polirom, 2002) decât în rezumatul dosarului FBI asupra cazului publicat aici. Cartea lui Ted Anton conține toate detaliile din dosarul FBI – și niște chestii în plus.

Ioan Petru Culianu era moștenitorul lui Mircea Eliade în lumea academică americană și la momentul asasinării se găsea pe o pantă ascendentă. Înțelesese în anii 80 că urma un șoc la scară globală și era extrem de preocupat de influența computerelor asupra societății. Nu a apucat să modifice paradigma cercetării în istoria religiilor așa cum promitea.

A fost împușcat în ceafă cu o armă de calibrul .25 ACP. Pistoalele care folosesc această muniție sunt extrem de mici, practic le poți ascunde în palma unui bărbat adult – arme de asasini. Cel care a tras știa exact ce face, era într-adevăr un asasin profesionist: a așteptat ca ținta să intre în cabina toaletei, a intrat în cabina din stânga, s-a suit pe vasul WC-ului și l-a împușcat în ceafă. Culianu a murit pe loc.

În martie 1989 Culianu a publicat la o editură obscură (Jaca Book) nuvela ”Invazia zorabilor în Jormania” în care descrie cu o precizie fantastică lovitura de stat din România din 1989. Nuvela a fost republicată în 1994 în volumul ”Pergamentul diafan” apărut la Nemira în 1994 – alături de o continuare care descrie cu aceeași precizie fantastică regimul instaurat la București de eșalonul al doilea al nomenclaturii comuniste.

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 76 de abonați

libris.ro

***

3 Comments

  1. Liviu Petre

    Cred ca intuitia, viziunea, premonitia, anticiparea exacta, spuneti-i cum vreti, pe care a avut-o Culianu asupra a ceea ce avea sa se intample in Romania este cauza si cheia asasinarii sale. Nimeni dintre cei care se proclama experti in Culianu si opera sa nu se oboseste sa desfaca acest mister. Oare de ce? Just asking.

  2. Cosmin M.

    O speculatie:Culianu a fost asasinat de un agent comunist ,iar crima a fost pusa pe seama Miscarii Legionare.Sa ne amintim de anul 1990 si de nebunia cu legionarii-inclusiv in Piata Universitatii.Eu am fost frapat de similitudinea dintre Revolutia Legionara din septembrie 1940(dupa cum a descris-o Horia Sima in ,,Era libertatii,,)si revolutia din 1989.Probabil ca legionarii au fost reprezentantii de drept ai Romaniei-inca din 1940,iar dupa 1989 fortele comuniste s-au temut de revenirea acestora.Era nevoie de un asasinat care sa aiba impact asupra opiniei publice internationale,s-a infiintat o organizatie,,legionara,,care a trecut la amenintari -si imediat,dupa asasinat, concluzia:un asasinat de factura legionara.Alta explicatie nu gasesc.(Imi amintesc ca in 1990 nu stiam cine erau legionarii si de unde au aparut .)

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.