Meniu Închide

O icoană a Arhanghelului Mihail din Valea Timocului bulgăresc

Iconostasul bisericii din satul Rabrovo de lângă Vidin are o icoană a Arhanghelului Mihail cu o inscripţie în limba română. „Eu şi cuţitul cel înfricoşat înaintea hramului Domnului şed. Privesc milostiveşte la cei buni şi la cei greşiţi, iară pe cei greşiţi cu cuţitul meu cel …”

Arhanghelul Mihail din Rabrovo

_______________________________________________

Arhanghelul Mihail din Rabrovo - 2

Pe acelaşi iconostas apare şi Sfântul Gheorghe, pe a cărui icoană este scris în bulgară numele pictorilor şi anul realizării picturii: „Izografi ot Tarnoska ta kaza ot Travna Nikola Gheorghiev Vitan Mikolu 1869”.

Sfantul Gheorghe din Rabrovo - 2

Pe scurt: în 1869, pe vremea Imperiului Otoman, românii de la sud de Dunăre puteau să-şi folosească limba maternă. În 2013, pe vremea Uniunii Europene, limba română este interzisă în spaţiul public din Bulgaria.Alătură-te celorlalți 250 de abonați.


Articole similare

6 comentarii

 1. nic

  Să nu uităm situația românilor din Serbia, din Valea Timocului, unde elevii, l-a școală,
  sunt admonestați de profesorii sârbi dacă sunt auziți vorbind românește. În timp ce la noi sârbii au fost dintotdeauna tratați omenește și niciodată deznaționalizați. Indiferent cât bate uneori câmpii presa de pe meleaguri străine, noi românii suntem singura, dar singura, națiune tolerantă din Balcani. Cred că ar merita să deschideți o rubrică despre românii și aromânii din Balcani.

 2. Alex Ionescu

  Draga George,
  Imi place blogul dumitale. Il citesc intotdeauna. Sint o ruda indepartata a lui Eugeniu Carada de care vorbeai acum citeva saptamini. M-ar intersa arborele lui genealogic. Am uitat cum sintem inruditi. De 42 de ani traiesc la New York unde sint mindru sa-mi afirm originea romaneasca. Stiam ca exista o statuie equestra a lui Eugeniu Carada in fata Bancii Nationale. In 2011 am visitat Bucurestiul si m-am uitat dupa statuie dar n-am gasit-o. Mama, (fica unui Senator National-Taranesc, Eugeniu Trandafirescu), trecind pe linga Banca cu mine cind aveam cam zece ani, mi-o aratase. Ma intreb ce s-a intimplat cu statuia. S-ar putea sa stii ceva de ea. Daca n-a fost topita ar trebui pusa la loc in fata bancii. Ce spui? Iti urez success in continuarea misiunei blogului dumitale asa de bine scris in cell mai bun spirit romanesc.
  Cu cele mai bune urari de bine,
  Alex

 3. Lucian

  Multumesc d-le Damian ! Icoana este superba si este pictata in Stilul Bizantin,o mare valoare…Cat despre comentariul putin ,,acid „:la Caderea Constantinopolului,Sultanul Mehmed II l-a adus inapoi pe Patriarh si l-a numit Seful tuturor Ortodocsilor din Imperiu..Plateai impozitul pe Credinta si erai bine-merci..De la 1878 a aparut Statul Bulgar,nationalist,care are frica de vecinii Romani..Daca cer Timocul ? Politika este cea care-i invrasbeste pe Ortodocsi..Mi-a placut, Lucian.

 4. Consti

  Cel putin exista o biserica ortodoxa romana in Sofia, pe strada Cneazul Boris, infiintata in anii ’20, de colonia armânească din Sofia si cu ajutorul statului roman.

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.