Meniu Închide

O poză rară cu Ion Antonescu și câte ceva despre propaganda istoriografică a Rusiei

 

Ambasada Rusiei la București este ferm angajată pe frontul istoriografic și furnizează adesea pe Facebook traduceri de articole cu conținut istoric din presa rusă.

Din cea mai recentă astfel de intervenție diplomatică (traducerea unui articol al revistei Argumentî i Faktî) mi-a atras atenția o fotografie extrem de rară cu Ion Antonescu, o vedeți mai jos.

ion antonescu
Mareșalul Ion Antonescu sub paza sovieticilor.


Fotografia a fost făcută cel mai probabil între 28 – 30 august 1944, după ce Ion Antonescu a fost preluat de trupele ruse de la grupul lui Emil Bodnăraș care îl ținuse pe mareșal închis într-o casă conspirativă a comuniștilor din cartierul Vatra Luminoasă începând cu seara zilei de 23 august. Știm că Ion Antonescu a fost transportat la Moscova cu o oprire într-un sat din județul Ialomița – cred că fotografia a fost făcută în acest sat, la ieșirea din casa unde au dormit; tot ce se vede în imagine indică o localitate de câmpie românească.

Mi se pare interesant faptul că rușii s-au gândit să-l fotografieze pe Ion Antonescu în drumul spre Moscova. Să fi fost o inițiativă a unui ofițer care avea la el un aparat de fotografiat? Greu de crezut totuși, Ion Antonescu s-a aflat în custodia unității speciale SMERȘ, cei de pe acolo nu cred să fi avut astfel de inițiative.

Frumos este că mandatul de arestare a lui Ion Antonescu a fost emis de autoritățile române pe data de 29 ianuarie 1945 – când omul se găsea în arest la Moscova. Delirul obișnuit al autorităților române. Ion Antonescu a fost reținut pe 23 august din ordinul regelui – după care organizatorii loviturii de stat s-au trezit că nu știu ce să facă cu el din punct de vedere legal. Era o mare problemă faptul că unii generali și colonei ar fi vrut să-l elibereze, dar în sfârșit, asta nu este o scuză pentru ce s-a întâmplat: Ion Antonescu a fost predat lui Emil Bodnăraș – spion sovietic parașutat în România. Cei care au dat lovitura de stat din 23 august 1944 nu au vrut să-și murdărească mâinile, așa că și-au predat fostul șef în mâinile unui grup de spioni și sabotori sovietici. Sperau că Emil Bodnăraș îl va executa sumar pe Antonescu?

Din punctul de vedere al sovieticilor Bodnăraș a fost un super spion: a reușit să-l captureze pe șeful unui stat inamic, pe care l-a predat viu și nevătămat. De-asta este importantă fotografia mareșalului Ion Antonescu fără centură și înconjurat de soldați sovietici, în mișcare, probabil în dimineața zilei când avea să părăsească teritoriul României. Întrebarea este câte astfel de imagini necunoscute se mai găsesc ascunse prin arhivele rusești.

Articolul propriu zis din Argumentî i Faktî este o manipulare obișnuită a istoriografiei de factură sovietică, traducerea o găsiți aici, originalul aici.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.