Meniu Închide

O problemă de traducere și identitate etnică medievală

Registrul de vamă al Brașovului din 1542 înregistrează numele unui negustor în forma următoare: ”Wazzy fytschor allu Coman Bulgarus” (Quellen III, p. 193). O aglomerare de cuvinte slave, românești și latine scrise de un german cu aproape 400 de ani în urmă.

Traducerea/ transcrierea conform normelor fonetice actuale ar fi ”Vasi(le) fecior al lui Coman Bulgarul”. Ce era Vasile? Un adept al teoriei cumane ar sublinia imediat că pe tată-său îl chema Coman – deci clar cuman. Dar vameșul sas a simțit nevoia să adauge ”Bulgarus” – cuman din Bulgaria sau bulgar din Cumania? Vasi(le) – deci ortodox. Nu se prea potrivește.

Un lucru e clar: Vasi(le) al nostru vorbea românește, s-a declarat ”fecior al lui” în fața vameșului sas. Românii din Șcheii Brașovului erau numiți ”bulgari” de sași, dar câtă vreme vorbeau română este clară identitatea lor etnică, chiar dacă veneau de la sudul Dunării. Și chiar dacă acceptăm ipoteza că șcheienii erau etnici bulgari imigrați la Brașov în secolul al XIV-lea faptul că vorbeau română mai târziu atestă faptul că au învățat limba română de la cineva – cu siguranță nu de la unguri sau sași.

În același registru vamal mai apar și alte dovezi alte vocabularului limbii române: Costa Hoczul Bulgarus, Furcke Mihail Bulgarus, Flore Bulgarus, Barbul Bulgarus, Dimitro Russul Bulgarus – și nu pe ultimul loc neapărat: Haydo Laslo Bulgarus.

Haydo Laslo nu putea să fie decât ungur, iar adăugirea ”Bulgarus” este de fapt o indicație a domiciliului, un negustor ungur care avea casă în cartierul brașovean denumit de germani ”Belgerey”, Bulgaria. ”Bulgarus” nu avea nici o legătură cu originea etnică, ci cu domiciliul.

4 comentarii

 1. cristian

  Adevărat, șcheienii brașoveni erau denumiți bulgari, se credea, că au venit din Bulgaria cândva. Parcă aceiași asemănare am găsit-o și la Șcheia de lângă Suceava.
  Totuși limba și obiceiurile au fost întotdeauna românești, ceea ce poate duce și la concluzia, că chiar și în cazul când unii șcheieni au venit de la Sud de Dunăre, în fapt erau tot de origine română/aromână.
  Pe de altă parte, în Brașov spre Pietrele lui Solomon și pe Tâmpa/Brașovia s-au găsit urme vechi de locuitori, deci nu puteau fi decât daci, nicidecum sași, unguri, bulgari sau altceva.

  • Nicu

   …si după logica asta Haydo Laslo era ortodox?

   Există maghiari neocreștini (pentru că “We are all living in Amerika, Amerika ist wunderbar”)…, dar maghiari ortodocși niciodată… nu există maghiari ortodocși nici în secolul al XXI-lea, darămite al XVI-lea când abia pătrundea calvinismul…

 2. Nicu

  …pot în schimb să existe români maghiarizați…, de obicei sunt greco-catolici…, dar asta apare numai in secolul al XVII-lea, împinsă de habsburgi… …pot să existe maghiari românizați…, dar asta apare cam numai în perioada socialistă ca urmare a maghiarizărilor din Ardealul de nord cu funcționari horthyști…
  …dar în secolul al XVI-lea Haydo Laslo înregistrat de un sas nu avea cum să fie nici român, nici ortodox…

  …articolul doar arată de câtă obiectivitate trebuie să dai dovadă când analizezi documente vechi ca să înțelegi ceea ce e, nu ce vrei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.