Pe 6 ianuarie 1940 regele Carol al II lea a participat la Boboteaza de la Chişinău. Îmbrăcat în uniformă militară, cu cască de oţel pe cap regele a încercat să dea o impresie de siguranţă şi le-a promis românilor basarabeni că nu va ceda nici o palmă de pământ românesc. Filmarea de mai jos arată un centru al Chişinăului plin de români veniţi să-şi vadă regele, iar Pamfil Şeicaru povestea că manifestarea a fost una reală, basarabenii chiar vroiau să ştie ce are de gând regele.

Slujba a fost urmată de o paradă militară, iar din notele regelui aflăm că la Chişinău exista un singur batalion de infanterie motorizat, iar la sfârşitul parăzii pe străzile Chişinăului se scurg câteva tancuri uşoare R-1 de producţie cehească. Era vorba de tancuri uşoare, înarmate cu 2 mitraliere, care sub nici o formă nu puteau face faţă tancurilor sovietice. Promisiunea regelui Carol al II lea făcută în faţa basarabenilor nu a fost ţinută.

3 raspunsuri
  1. Vişan-Miu Tudor says:

    “Consider că se face o foarte mare greşeală, de a ceda fără nicio rezistenţă aproape un sfert de ţară, dar mă văd copleşit de avizul marii majorităţi a acelora cărora le-am cerut sfatul” – Regele Carol al II-lea, după Consiliul de Coroană (Istoria şi Civilizaţie, nr. 23/august 2011 – “Operaţiunea Executat Nistrul? Complet Nistrul”, partea 2, Constantin Corneanu, p. 36)

    Răspunde

Urmăritori & Pingbacks

  1. […] Carol al II-lea le promitea basarabenilor că nu îi va abandona în fața sovieticilor (detalii aici). Însă regimul de corupție care domnea în România a lăsat armata fără armament, iar […]

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.