Meniu Închide

Originea zvonurilor despre „dezmățatul Alexandru Ioan Cuza”

Îmi place să caut originile calomniilor istorice, să verific cât mai exact posibil când, unde și în ce condiții apar anumite idei denigratoare la adresa unor personaje istorice. Aceste calomnii au o viață proprie peste ani și de cele mai multe ori urmează până în prezent interesele celor care le-au lansat inițial.

Una din aceste calomnii istorice este „dezmățul” lui Alexandru Ioan Cuza, prezentat de multe ori drept un fel de „taur comunal” al epocii. Cea mai veche sursă a acestei acuzații am identificat-o în persoana lui Rudolf Oskar Gödel-Lannoy, consulul Austriei la Iași între anii 1856-1862.

Consulul austriac la Iași între anii 1856-1862 Rudolf Oskar Gödel-Lannoy<a href="https://www.europeana.eu/sl/item/92062/BibliographicResource_1000126097286">Sursa foto</a>
Consulul austriac la Iași între anii 1856-1862 Rudolf Oskar Gödel-Lannoy. Sursa foto

Gödel-Lannoy nu a fost un simplu consul, a fost mult mai mult decât atât: principala lui preocupare a fost să împiedice unirea Moldovei cu Țara Românească. Extrem de activ, gata să comită orice fel de manipulări și manevre de culise, Gödel-Lannoy a fost creierul din spatele falsificării alegerilor din Moldova din 1857, alegeri anulate mai apoi după ce chestiunea a devenit un adevărat scandal european. Gödel-Lannoy s-a ocupat de instalarea în funcția de caimacam (guvernator) a boierului anti-unionist Toderiță Balș – care și-a primit funcția după ce austriecii i-au mituit pe otomani cu 25.000 de galbeni. Toderiță Balș a fost un fidel executant al ordinelor lui Gödel-Lannoy, care îi spunea pe cine să instaleze în funcțiile publice, de la ministru până la șefii județelor.

Gödel-Lannoy nu a lăsat nimic la voia întâmplării: telegraful și poșta de la Iași erau conduse de oamenii săi care îl informau prompt. A reușit chiar să impună cenzura asupra ziarelor vremii în încercarea de a scoate din circulație curentul unionist. Dar indiferent cât de influent, informat și abil a fost Gödel-Lannoy tot a avut parte de o surpriză: până în ultimul moment nu a știut de candidatura lui Alexandru Ioan Cuza. Când a aflat că cele mai mari șanse pentru tronul de la Iași le are un tânăr unionist, Gödel-Lannoy s-a dezlănțuit în rapoartele sale diplomatice: Cuza era un personaj cu o viață privată „imorală” şi „trivială”, un individ „dedicat abuzurilor”, „nedemn”, „mincinos şi nesigur”, care provenea dintr‐o familie de „boieri mijlocii”. Era prea târziu, Gödel-Lannoy nu a mai putut face nimic și a trebuit să accepte mai întâi instalarea pe tronul de la Iași a lui Alexandru Ioan Cuza și apoi Unirea Moldovei cu Țara Românească. Mișcarea anti-unionistă creată și sponsorizată de austriacul Gödel-Lannoy avea să treacă în plan secund, dar structura principală a ideilor ei a fost preluată și dusă mai departe de alte structuri ale altor imperii.

Lectură suplimentară: Alexandru Ioan Cuza, așa cum a fost

Abonare pe email

Alătură-te celorlalți 93 de abonați

libris.ro

***

5 Comments

 1. doru gheorghe

  era panica mare in europa De la viena pina-n istambul toti tremurau ca se uneste moldova cu valahia Ce mai ! se nastea buricul pamintului Doua saracii care impreuna nu faceau o bogatie Daca marile puteri ar fi avut interese la noi nimic nu i-ar fi impiedicat sa ne subjuge asa ca sa nu mai visam

  • Marian

   În analiza dumneavoastra ati uitat de românii din Transilvania.

   Le putea veni cheful de unire cu Soldovenii, Miticii si Prazulienii…

  • televizorul

   “viena” e de fapt Casa Habsburg, imparati ai Sf.I.Roman. Maria Antoaneta in Franta la 1789 era din Casa Habsburg. Imperiul “spaniol” e de fapt Casa Habsburg.
   Napoleon – general al Comunei – desfiinteaza Sf.I.Roman la 1806.
   Napoleon 3 il propteste pe Al.I.Cuza in principatele unite.
   La 1910 toti monarhii din Europa in afara de Serbia-Montenegru sunt din Sf.I.Roman.
   Pana in zilele noastre, monarhii care mai sunt in Europa, sunt toti rude: regina Angliei e verisoara cu regele Spaniei, regele Norvegiei, Olandei, Suediei, Danemarcei.

   WW1 de la 1913 e o mare bataie intre Comuna si Imperiul condus de Habsburgi.
   A.I.Cuza e unul din pionii Comunei, care are ca program dezintegrarea Imperiului.
   Cat de serioasa era cestiunea o poti constata in Razboiul Franco-Prusac si Razboiul Civil American. Imperiul il da jos pe A.I.Cuza fix pe fundalul Razboiului Civil American, si se chinuie sa-l puna pe Maximilian von Lorraine-Habsburg imparat in Mexic.

   Principatele Unite erau esentiale pt Habsburg, pt ca Habsburg se afla intr-o coalitie cu I.Ottoman – poti constata in WW1 alianta.
   Intreruperea continuumului Habsburg-Ottoman era un dezastru pt aceste doua puteri.
   De aceea Habsburgii dau lovitura de stat in principate, si se dau peste cap sa puna sub control Serbia

   Iar, tot asa o sa zici, ca si Serbia era o saracie, si Bulgaria era saracie, toti astiea erau saracie.
   Bine atunci Republica Turca, iti convine? Ataturk e A.I.Cuza varianta turceasca.

 2. OLTEAN OARECARE

  Sunt oltean și cetățean european. Dumneata ca moldovean ai alt fel de a fi. Să nu ne înfrățim aiurea. Dacă e nevoie colaborăm cinstit pentru Europa Liberă. E ușor , vorbim aceeași limbă.
  Necinstit înseamnă pe măsura Europei Nelibere.
  Unde ziceți dv. cititori ai blogului e granița dintre acestea două Europe ? C-acolo e și linia de front.
  RESTUL E VORBĂRAIE ȘI UNII CARE ȚIN CU DINADINS PE ALE LOR SĂ LE ÎNFIGĂ-N CAPETELE TUTUROR ! Perversiuni din categoria “istorice” … hahaha

Ai ceva de spus?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.