Meniu Închide

Răscoala de la 1907 – câți țărani a împușcat armata?

Toată lumea știe că au fost uciși 11.000 de țărani în răscoala de la 1907. Când începem să ciocănim sursele nu pre ajungem la nici un capăt. Dar 11.000 e sigur.

Documentele oficiale din timpul răscoalei (februarie – aprilie 1907) au fost centralizate de regele Carol I într-un dosar special: telegrame, rapoarte, procese verbale de la prefecți, jandarmi, armată, servicii de informații. Dosarul acesta a intrat pe mâna lui Mihai Roller în 1947 care a publicat o colecție de documente în 3 volume ”Răscoala țăranilor din 1907”, Editura de Stat, București, 1949. Nu mai explicăm că Roller ar fi avut tot interesul să confirme cifra de 11.000 de împușcați.

Sursa foto

Acum cifrele din documentele publicate de Roller: 421 morți, 112 răniți, 1751 arestați. Dintre arestați doar 433 au rămas încarcerați pentru anchetă, restul au fost eliberați. În condițiile în care răscoala a durat aproape 6 săptămâni și a țopăit din sat în sat cu ajutorul unor tovarăși de nădejde din Rusia și Bulgaria cifra de 421 de morți mi se pare mică. Admitem că este cifra oficială, din rapoartele autorităților. Posibil să fi fost mai multe victime ale represiunii armate – care să fi fost cifra reală? Dublă? Triplă? De zece ori mai mare? Oricum nu se ajunge la 11.000 de morți.

Și este importantă cifra asta – de exemplu curentele regionalist-separatiste actuale o invocă permanent drept dovadă a cruzimii administrației de la București care nu a ezitat să căsăpească 11.000 dintre proprii cetățeni. Ar fi nevoie de un studiu care să identifice sursa acestei cifre și aventura ei în timp, pentru că seamănă foarte mult cu celebra cifră a celor 60.000 de uciși de armată în decembrie 1989.

Mitul ăsta ”11.000 de țărani uciși de armata română în 1907” este extrem de toxic și extrem de activ, periodic mai apare câte unul care să îl invoce drept dovadă a faptului că statul român este originar disfuncțional și criminal. În același timp mă fascinează vitalitatea acestui mit, capacitatea lui de reproducere de-a lungul timpului. Bun, nu se reproduce singur, sunt niște grupări de băieți și fete care îl reproduc – de fapt vorbim de vitalitatea grupărilor care au creat și care continuă să promoveze acest mit; parte a unui sistem mai complex.

(De observat numărul de intelectuali de la Chișinău care invocă periodic cifra ”11.000 țărani împușcați în 1907”. Ar merita o comparație cu cifrele victimelor din represiunile țariste contemporane.)


Alătură-te celorlalți 250 de abonați.

Articole similare

12 comentarii

 1. Ionuț

  Ni se inoculează tot felul de idei și imagini conform cărora românii sunt inferiori, nu se pot descurca sau guverna singuri, nu au istorie, sunt balcanici și deci cu un picior în Asia. Suntem descurajați mediatic, suntem făcuți să credem că nimic nu mai contează, că degeaba încercăm să facem ceva că nu vom reuși, că faptul că suntem români e un blestem de care trebuie să scăpăm prin emigrație sau prin ruperea de Bucureștiul ăla rău plin de mitici balcanici. Filmele minimalist-mizerabiliste au avut grijă să ne inoculeze această imagine naturalistă balcanică a derizoriului.
  Mass-media de orientare ardelenistă din Cluj-Napoca, în special trustul Transilvania care implică Transilvania Live, Look TV, ziarul Transilvania Reporter și altele fac întotdeauna distincția între miticii corupți care sunt PSDiștii nespălați din orașele decăzute din sud și ardelenii civilizați din orașele săsești și maghiare din Ardeal care au primit lumina civilizației de la Imperiul Austro-Ungar. Discursul isteric al lui Sabin Gherman era ca o mantră repetată la infinit.
  Ardelenismul a luat amploare în ultimii ani printre adepții sectei rezist, mulți dintre ei au o ură isterică față de țara asta și față de instituția bisericii. Această ură frizează extremismul. Ura față de PSD și Dragnea a fost direcționată mediatic împotriva României extracarpatice. Toți acești tineri suferă, au o frustrare în ei, zi de zi se plâng de situația lor de români. Am prieteni din Cluj-Napoca care îmi spun periodic ce se petrece pe acolo. Se pare că e orașul din România cu cei mai mulți oameni îndoctrinați de corectitudine politică și anarhism, combinată cu șovinism românofob și creștinofob. La fel se pare că este situația și la Sibiu. Mulți se visează într-o Transilvanie indepedentă, dar totuși legată de Germania.
  În spiritul ardelenismului se propagă mitul regilor germani ai dinastiei Hohenzollern, care au scos România din sălbăticie și că fără ei am fi rămas în Asia. Între timp corporațiile germane și franceze și anumiți ”grofi” controlează aproape toată economia Transilvaniei…

 2. Gabriel Z.

  „Mitul […] este extrem de toxic și extrem de activ, periodic mai apare câte unul care să îl invoce drept dovadă a faptului că statul român este originar disfuncțional și criminal.”

  Și partea amuzantă este că destul de des aceștia sunt din categoria celor care etichetează drept „comunist” orice nu le convine. Răscoala și cei 11.000 nu mai sunt „mituri comuniste” pentru ei, deși în cazul acesta chiar asta sunt.
  Acest lucru pare cel mai strident, nu doar necunoașterea și/sau tendenţiozitatea, ci mai ales ipocrizia și lipsa de consecvență. Dacă tot au pornit pe o anumită cale ideologică și vor să judece lumea conform acesteia, atunci să nu facă excepție ori de câte ori le convine.

  • Victor

   Se știe că soldații, fii de țărani, au refuzat să tragă în frății lor, fraternizând cu ei chiar de la început. Atunci, liberalii și-au asumat guvernarea și rezolvarea crizei dând ordin artileriei să tragă asupra satelor.

 3. Cristi

  Numai la Iasi au fost ucisi peste 100 de persoane , in jumatate de ora, la 1866. Scurt, deschis focul asupra lor, in plina zi in mijlocul strazii. La ordinul liberalului Golescu. Era o grupare de vreo 500 de oameni , plecata pasnic care ajunge impuscata, pe caldaram. Si vreti sa-mi spuneti mie ca la 1907 au fost 500, la amploarea acelei miscari? Pe bune? Chiar credeti ca discutati cu prostii? Nu mai musamalizati si nu mai lingeti in *** liberalii ca ramaneti cu tatuaj maro, in jurul gurii.

  • dory

   Perfect.. asadar nu ar fi fost ucisi 500.. atunci tu chiar pui botu la suma de 11 mii? Nu cumva Roler era ruda cu acei „studenti” care se plimbau din sat in sat ca sa se rascoale taranii? Sau poate ca e si ruda cu tine? :))

 4. Tudor

  @Cristi toți putem face afirmații gratuite așa ca tine, e mai greu să le argumentezi. Văd că tu ai multe fantezii despre istorie. Și de jignit oricine e în stare, încearcă să ai mai mult bun simț, că nu ești la tine la bloc.

 5. CNS

  Nimeni nu pune punctul pe “i”.
  Cine erau de fapt cei împotriva cărora s au răsculat țăranii noștri?
  Massmerdia (media de rahat in franceza) “românești” tăinuiesc aceste realitati și manipulează pentru a distrage atenția de la reali făptași.
  CNS

 6. doru gheorghe

  si acum in comentariile astea se vad urmele indoctrinarii a propagandei comuniste ( cristi – victor ) iar ionut nu vede padurea din cauza copacilor Eu sint dobrogean dar nu pot sa neg ca romanii sint un popor dovedit istoric nu prea harnic nu prea curat nu prea parolist nu prea cinstit ( se fura tot ce se poate ) nu prea civilizat care este apatic si doar impins de la spate face ceva Toata modernizarea noastra a fost facuta sub conducere fanariota austro ungara si germana Asta se poate verifica usor daca citesti istoria dezvelita dupa revolutie spusa chiar de istoricii nostrii de frunte Cu ce ne mindrim acum ? clar ca cu transilvania si regiunile foste austro ungare Toate reportajele ( frumoase ) facute de straini se invirtesc in ardeal si bucovina Cum treci in regat gata ! incepe tigania Cad casele pe ei dar sprijina circiumile Luati arhivele ziarelor si veti compara criminalitatea intre cele doua regiuni Avem in schimb o istetime nativa peste media europeana dar pe care o folosim la smecherii ieftine Am speriat europa si nu numai cu purtarea noastra Dam vina pe tigani dar sint o gramada si dintre noi care au apucaturi mirlanesti Am un prieten care sta in grecia si mi-a spus ca sint hoteluri care prefera sa stea semigoale decit sa bage romani Ca vin firme din germania la contreactari si prima lor intrebare este daca hotelul are contract cu romanii si daca da -pa ! uitati-va ( fara invidie ) cum arata cluj arad timisoara oradea sau alba iulia si atunci sigur veti pleca capul Critic pentru ca-mi iubesc tara si o visez sa intre in lumea civilizata Numai vazind defectele le poti indeparta

 7. N Știutoru

  În curriculum vitae (sau în fosta autobiografie) cred că ar fi în stare să scrie „mama a fost o curvă și tata un bețiv” numai din dorința de a îndrepta defectele…

Ai ceva de spus?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.